Logo LelystadVERKEERSBESLUIT, Gemeente Lelystad, Voetgangersoversteekplaats Rigastraat.

Datum besluit: 29 oktober 2013

Registratienummer: 131065032

Onderwerp: Voetgangersoversteekplaats Rigastraat ter hoogte van school de school de Watergeus, Schouw 19-01.

Het college van de gemeente Lelystad,

Gelet op:

  • -de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

  • -het bepaalde in artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan ons college toekomt;

Overwegingen:

  • 1.Vanwege de leerlingengroei bij school de Kring en daardoor een uithuisplaatsing van leerlingen van de school de Kring naar de school de Watergeus zullen leerlingen heen en weer lopen tussen beide scholen.

  • 2.Er is aan de westzijde van de Rigastraat geen doorlopend voetpad tussen beide scholen.

  • 3.Leerlingen van de school de Kring, kunnen aan de oostzijde van de Rigastraat het voetpad volgen tot de school de Watergeus.

  • 4.Er is geen veilige oversteekplaats om de vrij drukke Rigstraat over te steken.

  • 5.In het Hanzepark bij gebouw de Hanzeborg is een speeltuin gerealiseerd.

  • 6.Kinderen wonend in Hanzepark noord, maken veelvuldig gebruik van deze speeltuin.

  • 7.Voor deze kinderen is er ook geen veilige oversteekplaats om de Rigastraat over te steken.

  • 8.dit verkeersmaatregelenpakket dient op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 bij verkeersbesluit te worden bekrachtigd.

  • 9.de betreffende weg is in beheer bij de gemeente Lelystad;

Doel van het besluit:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Motivering

De Rigastraat is een erftoegangsweg tussen Hanzepark noord en zuid met een doorgaand verkeer functie tussen centrum en west Lelystad. Bewoners van Hanzepark noord hebben onder andere op bewonersavonden gevraagd om een voetgangersoversteekplaats op de Rigastraat, zeker nu ook in Hanzepark zuid er een speeltuin is gerealiseerd.

School de Kring heeft dusdanig veel nieuwe leerlingen erbij gekregen dat er uitgeweken is naar school de Watergeus. Deze leerlingen lopen regelmatig heen en weer tussen beide scholen, met name voor de gymles en de weekafsluitingen. Aan de westzijde van de Rigastraat is een doorlopend voetpad richting de Watergeus. De leerlingen maken gebruik van het voetpad aan de oostzijde van de Rigastraat. De directie van de school heeft een schriftelijk verzoek ingedient voor een voetgangersoversteekplaats ter hoogte van school de Watergeus. Om aan beide partijgen tegemoet te komen wordt in dit verkeersbesluit voorgesteld om een voetgangersoversteekplaats te realiseren op de Rigastraat, ter hoogte van school de Watergeus, Schouw 19-01. Het uitvoeren van deze verkeersmaatregel zorgt voor een verbeterde verkeersveilige omgeving voor de voetgangers, en dan met name de kwetsbare scholieren en kinderen.

Belangenafweging

Bij het ontwerpen van het samenhangende verkeersmaatregelenpakket zijn de belangen van de diverse verkeerscategorieën tegen elkaar afgewogen.

Ten aanzien daarvan is geconcludeerd, dat de veiligheid van overstekende voetgangers zwaarder weegt dan het feit dat andere verkeersdeelnemers die voorrang moeten verlenen aan overstekende voetgangers, op de in dit verkeersbesluit genoemde locatie, even moeten wachten.

Niet is te verwachten dat belanghebbenden bij uitvoering van het verkeersmaatregelenpakket onevenredig in hun belangen worden benadeeld of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke (onveilige) verkeerssituatie zal ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gevoerd met de korpschef.

Er is een positief schriftelijk advies van de korpschef ontvangen over de verkeersmaatregel.

Besluit

1.aanduiden voetgangersoversteekplaatsdoor plaatsing van borden volgens model L2 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, en door het aanbrengen van de daartoe bestemde verkeerstekens op het wegdek (zwart-wit markering).

1. één en ander aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening;

Lelystad, 29 oktober 2013

Datum van publicatie: 6 november 2013

Het college van de gemeente Lelystad,

de secretaris, N. Versteeg.

de burgemeester, M. Horselenberg.

Openbaar making en ter visie legging

Het verkeersbesluit ligt voor een ieder van 7 november 2013 tot 20 december 2013 ter inzage tijdens de openingstijden bij de Stadswinkel.

Bezwaar

Openbare bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door publicatie in de Flevopost, editie 6 november 2013, verspreidingsgebied Lelystad.

Gelet op de artikelen 3:45, 6:5 en 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de datum van publicatie tegen dit verkeersbesluit bezwaar maken bij het college van de gemeente Lelystad.

Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan het college van de gemeente Lelystad, afdeling Beheer Openbare Ruimte, Postbus 91, 8200 AB Lelystad.

Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op.

Indien spoedeisende belangen daartoe nopen, kan aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Zwolle-Lelystad een voorlopige voorziening worden gevraagd. Het adres van de rechtbank is:

Postbus 10067, 8000 GB Zwolle.

Voor het voeren van deze procedure is een griffierecht verschuldigd.

Naar boven