Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Economische Zaken | Staatscourant 2013, 31193 | Besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Economische Zaken | Staatscourant 2013, 31193 | Besluiten van algemene strekking |
De Staatssecretaris van Economische Zaken,
Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;
Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van de Verordening (EG) 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);
Besluit:
Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) 1107/2009 wordt verleend voor het gebruik van deltamethrin ter bescherming van de teelt van paprika en Spaanse peper tegen Thaumatotibia leucotreta (Afrikaanse fruitmot).
De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.
Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen, Directeur-Generaal Agro.
Een belanghebbende kan, binnen zes weken na de datum van publicatie in de Staatscourant, tegen dit besluit of een onderdeel daarvan een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen bij de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, ter attentie van Dienst Regelingen, Afdeling Rechtsbescherming, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.
Middelen: DECIS EC (toelatingsnummers 7774), Deltamethrin E.C. 25 (toelatingsnummer 10135), Delta M (toelatingsnummer 13971), WOPRO DELTAMETHRIN (toelatingsnummer 13794).
Toegestaan is uitsluitend het gebruik ter bestrijding van de Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta)
Gevaarlijk voor bijen en hommels. Om de bijen en andere bestuivende insecten te beschermen mag u dit product niet gebruiken op in bloei staande gewassen of op niet-bloeiende gewassen wanneer deze actief bezocht worden door bijen en hommels. Gebruik dit product niet wanneer bloeiende onkruiden aanwezig zijn. Gebruik is wel toegestaan op bloeiende planten in de kas mits er geen bijen of hommels in de kas actief naar voedsel zoeken. Voorkom dat bijen en andere bestuivende insecten de kas binnenkomen, bijvoorbeeld door alle openingen met insectengaas af te sluiten.
Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor bestuivers in kasteelten. Raadpleeg uw leverancier van bestuivers over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van bestuivers en over de in acht te nemen wachttijden.
Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden. Raadpleeg uw leverancier van natuurlijke vijanden over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden.
Na meer dan 3 achtereenvolgende toepassingen op een vruchtdragend gewas dienen voorafgaande aan het op de markt brengen van het geoogste product residuanalyses te zijn uitgevoerd die uitwijzen dat het residugehalte van deltamethrin onder de wettelijke norm van 0,2 mg/kg blijft.
De termijn tussen de laatste toepassing en de oogst mag niet korter zijn dan:
3 dagen voor paprika en Spaanse peper.
Dit middel is uitsluitend bestemd voor professioneel gebruik.
Attentie:
Het middel werkt niet systemisch, heeft geen dampwerking en dringt niet in het blad door; wel penetreert het in de waslaag. De nawerking op plantenmateriaal is lang.
Paprika en Spaanse peper, ter bestrijding van de Afrikaanse fruitmot (Thaumatotobia leucotreta).
Dosering: 100 ml per 1.000 m2 door middel van een ruimtebehandeling.
De behandeling enige malen herhalen met een interval van 5 tot 7 dagen.
Veiligheidsmaatregelen:
– Draag adequate ademhalingsbescherming;
– Gebruik is toegestaan op bloeiende planten in de kas mits er geen bijen of hommels in de kas staan. Voorkom dat bijen en andere bestuivende insecten de kas binnenkomen door alle openingen met insectengaas af te sluiten.
– Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor bestuivers in kasteelten. Raadpleeg uw leverancier van bestuivers over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van bestuivers en over de in acht te nemen wachttijden.
– Let op: dit middel kan schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden. Raadpleeg uw leverancier van natuurlijke vijanden over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden.
– Let op dit middel is schadelijk voor organismen in oppervlaktewater en waterbodem. Vermijd lozing in het milieu.
– Ventileren is pas toegestaan nadat de spuitvloeistof is opgedroogd.
– Na een gewas- of ruimtebehandeling uitsluitend herbetreden nadat de spuitvloeistof is opgedroogd (en de kas gedurende 2 uur geventileerd is).
Artikel 53 van de Verordening (EG) 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.
Vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een gevaar dat op geen enkele andere redelijke manier te beheersen is.
Met dit besluit wordt tijdelijk vrijstelling verleend voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op basis van de werkzame stof deltamethrin ter bescherming van de teelt van paprika en spaanse peper tegen Thaumatotibia leucotreta (Afrikaanse fruitmot).
De vruchtboorder T. leucotreta is een zeer schadelijk insect voor diverse vruchtenteelten, waaronder paprika en Spaanse peper. Het insect tast de vruchten aan die daardoor onverkoopbaar worden.
Alternatieve toegelaten middelen ter bestrijding van Thaumatotibia leucotreta (Afrikaanse fruitmot) bestrijden alleen de larvale stadia maar niet de volwassen motten. Bestrijding van de larvale stadia van dit organisme is lastig vanwege de verborgen en beschutte levenswijze van de rupsen (in de vruchten), voor een effectieve bestrijding moeten de motten daarom ook bestreden worden.
Het organisme komt niet voor in de EU. In het najaar van 2009 is de aanwezigheid van het organisme voor het eerst op een Nederlands teeltbedrijf vastgesteld en vervolgens uitgeroeid. De recente vondst is officieel de tweede uitbraak van het organisme in een Nederlandse kas. T. leucotreta wordt door de NVWA als schadelijk quarantainewaardig beschouwd en moet dienovereenkomstig worden bestreden.
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (hierna: Ctgb) heeft de beoogde toepassing beoordeeld. Ten aanzien van de aspecten humane toxiciteit, residuen, gedrag in het milieu en ecotoxiciteit komt het College tot de conclusie dat met de in het wettelijk gebruiksvoorschrift opgenomen voorschriften en risicoreducerende maatregelen de vrijstelling van deltamethrin in de teelt van paprika en Spaanse peper ter bestrijding van T. leucotreta, ondanks het risico voor sediment- en waterorganismen, verleend kan worden.
Een vrijstelling voor deltamethrin is gewenst, omdat Thaumatotibia leucotreta (Afrikaanse fruitmot) een zeer schadelijk insect voor diverse vruchtenteelten, waaronder paprika en Spaanse peper die door de NVWA beschouwd wordt als quarantainewaardig organisme en dienovereenkomstig bestreden moet worden. Alternatieve middelen bestrijden slechts de larvale stadia van dit organisme en niet de volwassen motten waarmee deze een volledige bestrijding en het inperken van het risico op verspreiding onvoldoende garanderen.
Deze vrijstelling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt 120 dagen daarna.
De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen, Directeur-Generaal Agro.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2013-31193.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.