Logo HeerhugowaardVerkeersbesluit

Datum: 10 oktober 2013

Onderwerp: Verkeersbesluit voor het instellen van een stopverbod ten tijden van

het halen en brengen van leerlingen basisschool De Zevensprong.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het besluit van de raad, van 26 september 1995, onder nummer 95-76, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Is het gewenst om ten tijde van het in- en uitgaan van basisschool De Zevensprong een stopverbod aan beide zijde van de weg in te stellen op de Van de Veldelaan ter hoogte van de nummers 34 t/m 52. De Zevensprong heeft bij de inwerking treden van het besluit een continu rooster met de volgende begin- en eindtijden, 8:30u – 14:00u.

Op basis hiervan wordt op de volgende tijden het stopverbod van kracht:

’s morgens van 8:00u – 9:00u en ’s middags van 13:30u – 14:30u.

Met het bovenstaande wordt beoogd dat de rijbaan, op het punt dat het fietspad vanaf het schoolplein op de weg aansluit, vrij is van stilstaande/geparkeerde voertuigen. Deze belemmeren namelijk het zicht op de fietsaansluiting en bemoeilijken de verkeerstaak voor kinderen. Door het verbod zijn kinderen beter en sneller instaat om zelfstandig naar school te fietsen. Met het beperkt van kracht laten zijn van het verbod, alleen ten tijde van het in- en uitgaan van de school, is er geen beperking voor bewoners buiten deze periode. Het gebied wordt aan weerskanten en aan beide zijde van de weg voorzien van het stopverbod bord (E02) met daaronder een tekstbordje met de tijden dat het verbod van kracht is.

Overeenkomstig artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg gehoord.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd namens de korpschef met een vertegenwoordiger van het regionaal politiekorps Noord-Holland Noord.

Belangenafweging ( Awb-procedure )

Er heeft een ontwerpbesluit ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit

OnTWERPBesluit

Op grond van vorenstaande overwegingen spreken burgemeester en wethouders het voornemen uit om een stopverbod in te stellen op de Van de Veldelaan aan beide zijde van de weg ter hoogte van de huisnummers 34 t/m 52. Dit stopverbod is alleen van kracht rond het in- en uitgaan van basisschool De Zevensprong.

Bebording volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeersteken (RVV) 1990:

Bijlage 1, hoofdstuk E

Bordnummer Omschrijving

E02 Stopverbod

OB203p Onderbord met tijden waarop het verbod van kracht is.

Mededelingen

Beroep

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U kunt alleen beroep instellen als u eerder een zienswijze heeft ingediend, of kunt aantonen dat u daartoe redelijkerwijs niet toe in staat bent geweest. U stuurt dan binnen zes weken na publicatiedatum van dit besluit een beroepschrift naar de Rechtbank Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG in Alkmaar.

In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:

  • Uw naam en adres

  • Een omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt

  • De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing)

  • De datum waarop u het beroepschrift geschreven heeft

Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Rechtbank.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u de brochure “beroep instellen bij de rechtbank, de Bestuursrechtelijke procedure” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.

Voorlopige voorziening

De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw bezwaarschrift is beslist.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend bij de rechtbank. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Naar boven