Nationaal toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten 2013–2020, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt, gelet op artikel 16.30, vierde lid, van de Wet milieubeheer, bekend dat zij op grond van artikel 16.30a, tweede lid, van de Wet milieubeheer het nationaal toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten 2013-2020 opnieuw heeft vastgesteld.

Op 2 juli 2012 is het Nationaal toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten 2013-2020 vastgesteld en genotificeerd bij de Europese Commissie. Naar aanleiding van deze notificatie heeft de Europese Commissie geoordeeld dat voor één inrichting de toewijzing herberekend diende te worden. Tevens heeft de Europese Commissie bekend gemaakt dat een uniforme correctiefactor moet worden toegepast, omdat het Europese plafond voor de kosteloze toewijzing van broeikasgasemissierechten is overschreden. Deze aanwijzingen vereisen een aanpassing van het besluit van 2 juli 2012 waarbij tevens de meest recente carbon leakage-lijst is toegepast en de opt-out voor een aantal tuinbouwbedrijven is geschrapt.

In dit besluit is opgenomen de jaarlijkse kosteloze toewijzing van broeikasgasemissierechten voor de periode 2013-2020 aan inrichtingen welke op grond van de EU richtlijn handel in broeikasgasemissierechten in deze periode deelnemen aan het systeem.

In het besluit is daartoe een bijlage 1 opgenomen die de betreffende inrichtingen en het bijbehorende aantal emissierechten vermeldt. In de toelichting op het besluit is op hoofdlijnen uitgelegd op welke wijze de berekening op grond van de EU-uitvoeringsmaatregelen inzake de kosteloze toewijzing voor de periode 2013-2020 is uitgevoerd. De precieze berekening is per inrichting weergegeven in een bedrijfsspecifieke bijlage 2. Deze bijlage bevat vertrouwelijk medegedeelde bedrijfs- en fabricagegegevens en zal op grond van artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur niet ter inzage worden gelegd.

Het vastgestelde besluit ligt ter inzage bij de Nederlandse Emissieautoriteit te Den Haag.

Mocht u het besluit willen inzien dan kunt u hiervoor telefonisch een afspraak maken:

070-4568246. Het besluit is te raadplegen op de website van de Nederlandse Emissieautoriteit: www.emissieautoriteit.nl .

Beroep tegen dit besluit kan worden ingesteld door belanghebbenden tot zes weken na de dag waarop het gewijzigde nationale toewijzingsbesluit overeenkomstig artikel 16.30a, derde lid, tweede volzin, in verbinding met artikel 16.30, vierde lid, Wm, in de Staatscourant is bekendgemaakt. Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten geen zienswijze naar voren te hebben gebracht tegen het ontwerp van het toewijzingsbesluit.

Naar boven