Logo HeerhugowaardBij13-663 Voornemen tot Verkeersbesluit

Datum: 24 september 2013

Onderwerp: voornemen tot verkeersbesluit voor het aanbrengen van fietsstroken op de Umbriëllaan

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het besluit van de raad, van 26 september 1995, onder nummer 95-76, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering

Uit het oogpunt van het het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van de weggebruikers en passagiersis het gewenst om op de Umbriëllaan, tussen de Westtangent en het Stationsplein rode fietsstroken aan te brengen. De stroken worden op regelmatige afstanden voorzien van fietssymbolen. De scheiding tussen de weg en de rijbaan wordt voorzien van witte markering met 1-1 patroon. Ter hoogte van de bushaltes wordt de fietsstrook tijdelijk onderbroken omdat het fysiek onmogelijk is de fietsers hier achter het busperron om te leiden. Als de fietsstroken zouden doorlopen is het stoppen op de halte ook verboden. De witte markering loopt ter hoogte van de bushalte wel door.

Het zebrapad over de Umbriëllaan zal enkele meters naar het zuiden worden verplaatst, in verband met de wijzigingen in de omliggende percelen is de nieuwe locatie logischer.

Met het bovenstaande wordt beoogd de positie van de fietser binnen het wegprofiel te verbeteren en de daarmee tevens de snelheid te temperen. In het Heerhugowaards Verkeersveiligheidsplan 2013 is de Umbriëllaan aangewezen als een “Wijktoegangsweg”. Met deze weginrichting sluiten we aan bij de eisen die aan wegen binnen deze wegcategorie gesteld zijn.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd namens de korpschef met een vertegenwoordiger van het regionaal politiekorps Noord-Holland Noord.

OnTWERPBesluit

Op grond van vorenstaande overwegingen spreken burgemeester en wethouders om het voornemen uit om

  • fietsstroken aan te brengen op de Umbriëllaan

  • Het zebrapad over de Umbriëllaan enkele meters naar het zuiden te verplaatsen

Mededelingen

Wilt u het besluit inzien?

Het besluit ligt tot en met 12 november 2013 ter inzage. U kunt het besluit op de volgende locaties inzien:

  • Gemeentehuis, informatiebalie, Parelhof 1, openingstijden:

    • maandag t/m donderdag: 10.00 tot 17.00 uur

    • vrijdag: 10:00 tot 20.00 uur

  • Info(n)oord, Middenweg 541A, openingstijden:

    ∘maandag, woensdag en vrijdag: 13.00 tot 17.00 uur en 18.30 tot 20.30 uur

Welke stukken liggen ter inzage?

•Het ontwerp verkeersbesluit

Wilt u uw mening geven?

Voordat het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit neemt, wordt het ontwerpbesluit ter inzage gelegd voor een periode van 6 weken, dat is tot en met 12 november 2013. De gemeente volgt in dit geval de procedure volgens de artikelen 3:15 en 3:16 Algemene wet bestuursrecht.

Het is voor iedereen mogelijk zijn mening te geven over dit ontwerpbesluit. Dat kan door het indienen van een zienswijze tijdens de periode waarin het ontwerpbesluit ter inzage ligt.

Een zienswijze kan schriftelijk , per e-mail of mondeling worden ingediend. Wilt u uw zienswijze mondeling toelichten, maak dan eerst een afspraak bij de gemeente via tel. 14 072. De gemeente zal, mochten er meer mensen behoefte hebben om een mondelinge zienswijze te geven, mogelijk een hoorzitting organiseren.

De zienswijzen op het ontwerpbesluit zullen worden meegenomen in de definitieve beslissing van burgemeester en wethouders. Op het definitief besluit is alleen beroep mogelijk door diegenen die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit. (of kan aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest)

Wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met dhr. J.A.G. de Leur afdeling Wijkbeheer, tel 14 072, of via e-mail naar post@heerhugowaard.nl

Naar boven