Logo BurenVerkeersbesluit  tot het instellen van een verplicht fietspad op het Koningsstraatje vanaf Einde tot de inrit Einde 13 te Beusichemn, vkb 02-2013.

Burgemeester en wethouders van Buren   Gelet op:- de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, - het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, - het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) - de Algemene wet bestuursrecht; - de Mandaatregeling gemeente Buren 2012, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 17 juli 2012 en in werking getreden op 26 juli 2012, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 nemen wij een verkeersbesluit. Dit is nodig voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens. Dit verkeersbesluit geldt ook voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Uit het oogpunt van:

- Het regelen van de veiligheid op de wegen

- Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

Is het gewenst om:

Op een gedeelte van het Koningsstraatje een verplicht fietspad in te stellen. Op verzoek van een aantal aanwonenden worden maatregelen getroffen om doorgaand gemotoriseerd verkeer te weren van het Koningsstraatje. Wel blijft het Koningsstraatje geschikt voor fietsers en voetgangers.

Motivering.

Het Einde is een openbare weg die onderdeel uit maakt van de route vanaf de provincialeweg N 320 naar het veer te Beusichem en andersom. Het Koningsstraatje vormt via de Smalriemseweg een alternatieve route voor enkele bestuurders. Dit is ongewenst omdat sprake is van een smalle weg waar tegenliggers elkaar niet kunnen passeren. Ter plaatse is een breedtebeperking ingesteld van 1,8 meter. Aan het Koningsstraatje liggen 2 uitritten.

De Smalriemseweg, Koningsstraatje en Het Einde te Beusichem hebben allen een functie als erftoegangsweg en liggen in een 30 km zone. Door het instellen van een verplicht fietspad op een gedeelte van het Koningsstraatje weren we ongewenst sluipverkeer. We willen de verkeersveiligheid van de verkeersdeelnemers bevorderen, de bereikbaarheid van het Koningsstraatje en de doorstroming van het verkeer garanderen. Ook voorkomen we hiermee hinderlijke, ongewenste en verkeersonveilige situaties. Daarmee geven we invulling aan de Duurzaam Veilig-gedachte. Een weg wordt afgestemd en zichtbaar ingericht op het dagelijkse en gewenste gebruik van de weg, waarbij deze zorgvuldig wordt ingepast in de omgeving.

Juridisch kader verkeersbesluit

Van belang zijn de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) en het Besluit Administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW). In artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen en verwijderen van verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In het BABW is nader gespecificeerd voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit nodig is.

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat: De plaatsing of verwijdering van de hierna genoemde verkeerstekens moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

Aanpak en inrichting

We plaatsen het verkeersbord E6 (RVV 1990) bij de bestaande parkeerplaats. Zo dicht mogelijk bij de woning Blommeland 9 in Lienden.

Belangenafweging.

Vanuit de omgeving zijn door bewoners meerdere klachten ingediend over autoverkeer dat met hoge snelheid door het Koningsstraatje rijdt.

Gehoord

Volgens artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, heeft overleg plaats gevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover een positief advies uit.

BESLUIT

  • 1.het noordelijk gedeelte van het Koningstraatje tussen het Einde en het Einde 13 te Beusichem aan te wijzen als verplicht fietspad door het plaatsen van borden model G11 van Bijlage 1 van het RVV 1990;

  • 2.de verkeersborden te plaatsen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening;

  • 3.dit verkeersbesluit te publiceren op woensdag 25 september 2013 in “de Staatscourant” en “de Stad Buren”.

Maurik, 24 september 2013

Namens burgemeester en wethouders van de gemeente Buren,
E. Sielias,
medewerker afdeling Ruimtelijk Beheer

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit?

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Dit kunt u per brief of digitaal (via een webformulier met DigiD) doen. Dit heet een bezwaarschrift.

Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na de datum van verzending van het besluit bij de gemeente binnen zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Buren, Postbus 23, 4020 BA Maurik.

Als uw bezwaarschrift te laat binnen is, dan wordt het bezwaar niet behandeld.

In het bezwaarschrift moet staan:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift verstuurt;

- het besluit waartegen u bezwaar maakt;

- de reden(en) waarom u het niet eens bent met het besluit;

- uw handtekening.

Wilt u op de enveloppe duidelijk vermelden: ‘bezwaarschrift’?

Informatie over het digitaal indienen van een bezwaarschrift kunt u vinden op www.buren.nl onder: Leven en werken/Rechtsbescherming.

Ook andere personen die belang hebben bij dit besluit, kunnen een bezwaarschrift indienen. Als dat gebeurt, dan laten wij u dat weten.

Voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt, blijft het besluit geldig totdat we over uw bezwaar hebben beslist. Misschien kunt of wilt u onze beslissing op uw bezwaar niet afwachten. Dan kunt u de voorzieningenrechter vragen om een regeling te treffen. Deze regeling heet een voorlopige voorziening of schorsing. Dit betekent dat de rechter snel naar uw verzoek kijkt en beslist of het besluit nog niet in werking moet treden.Hiervoor moet u de rechtbank laten zien, dat u bezwaar hebt gemaakt bij de gemeente.

Een verzoek om voorlopige voorziening kunt u indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, Afdeling Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

U moet hiervoor een vergoeding betalen. Dat wordt griffierecht genoemd. Voor informatie over de actuele tarieven voor griffierecht kunt u de website www.rechtspraak.nl raadplegen of de rechtbank bellen.

Voor meer informatie over bezwaar en voorlopige voorziening kunt u kijken op www.buren.nl onder: Leven en werken/Rechtsbescherming.

Inwerkingtreding Dit verkeersbesluit treedt in werking met ingang van de dag, na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt.

Naar boven