Logo Waterschap Hollandse DeltaVerkeersbesluit VB2013-07

Intrekken verkeersbesluit VB2012-08 afsluiten Breeweg voor gemotoriseerd verkeer.

Gemeente Westvoorne

Dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta;

Overwegen het volgende:

Inleiding

Met de aanleg van de rotonde Brielseweg op de N218 is de aansluiting met de N218 met de Tichelarijweg komen te vervallen. Voor de afwikkeling van het verkeer van en naar de Heindijk/Kruiningergors is het bestaande fietspad langs de provinciale weg N218 aangepast tot parallelweg N218.

Met de huidige afmetingen van de Breeweg wordt deze weg niet geschikt geacht voor een veilige afwikkeling van alle op de weg voorkomende verkeersstromen. De nieuwe parallelweg heeft deze capaciteit wel. De dijkaansluiting Heindijk, Tichelarijweg/Kamplaan zal worden verbeterd waardoor betere manoeuvreer mogelijkheden tussen deze wegen ontstaan.

Met het verkeersbesluit VB2012-08 d.d. 8 januari 2013 is beoogd de Breeweg te Oostvoorne af te sluiten. Dit besluit is op 25 januari 2013 gepubliceerd. Tegen dit besluit is bezwaar gemaakt.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, artikel 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • het verzekeren van de veiligheid van de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

Verkeersmaatregelen en argumentatie

De Awb hoor- en adviescommissie Kamer I op 4 april 2013 een hoorzitting heeft gehouden, waarbij bezwaarde en het waterschap zijn gehoord. De Awb hoor- en adviescommissie Kamer I heeft op grond van op de zaak betrekking hebbende stukken en de gehouden hoorzitting een advies heeft uitgebracht. Dit advies luidt, dat het besluit onvoldoende gemotiveerd is nu er, anders dan door het waterschap is gesteld, er een verband is tussen het aanpassen van de verkeerssituatie op de Heindijk te Oostvoorne en het afsluiten van de Breeweg te Oostvoorne. Het college van dijkgraaf en heemraden commissie heeft na heroverweging de overwegingen van de genoemde commissie integraal overgenomen en besloten het verkeersbesluit VB2012-08 in te trekken. Met dit besluit blijft de doorstroming van het verkeer gewaarborgd tot het moment dat de voorziening aan de dijkaansluiting Heindijk, Tichelarijweg/Kamplaan gerealiseerd is. Eerst dan zal een nieuw verkeersbesluit worden genomen.

Overleg met politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de executieve manager van de politie Rotterdam. Deze heeft positief geadviseerd over dit besluit.

Situering en beheer van de wegen

De Breeweg is een erftoegangsweg in beheer en onderhoud bij waterschap Hollandse Delta.

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

Het college van dijkgraaf en heemraden is bevoegd op grond van artikel 84 Waterschapswet.

Besluit:

  • 1.in te trekken het verkeersbesluit VB2012-08;

  • 2.het besluit bekend te maken op de voor het waterschap gebruikelijke wijze;

  • 3.een kopie van dit besluit te zenden aan:

    • a.Politie Rotterdam-Rijnmond

    • b.Gemeenten Westvoorne en Brielle

    • c.Archief

Dijkgraaf en heemraden voornoemd,

secretaris directeur dijkgraaf

drs. A.A. van Vliet ing. J.M. Geluk

Ridderkerk, september 2013.

Bezwaar

Tegen het besluit kunt u binnen zes weken na de verzenddatum ervan bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta en moet ten minste bevatten:

  • -naam en adres van de indiener;

  • -de dagtekening;

  • -een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • -de gronden van bezwaar.

Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend, kunt u tevens de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het postadres van deze Voorzieningenrechter is Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam.

Voor het doen van een verzoek tot voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Voor de hoogte van de griffierechten kunt u contact opnemen met de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, onder telefoonnummer 010 297 12 34.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij genoemde Voorzieningenrechter via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven