Logo Gelderland
Bekendmaking Definitieve besluiten voor het project ‘Veiligheid en Natuur Millingerwaard’, Gelderland

Achtergrond

Ten gevolge van de hoogwatersituaties van 1993 en 1995 heeft de regering in 2006 besloten dat de hoogwaterveiligheid in het rivierengebied moet worden vergroot. Tegelijkertijd wordt een bijdrage geleverd aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied. Hiervoor zijn meer dan 30 maatregelen opgesteld, vastgelegd in de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier, die uiterlijk in 2015 moeten zijn afgerond. De Rivierverruiming en natuurontwikkeling Millingerwaard maakt deel uit van dit programma.

Ter inzage besluiten

Ten behoeve van de realisatie van dit werk is een aantal besluiten nodig. Van vrijdag 20 september 2013 tot en met donderdag 31 oktober 2013 liggen de volgende besluiten ter inzage:

  • vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van het Ministerie van Economische Zaken;

  • vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van de Provincie Gelderland;

  • Projectplan op grond van de Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland;

  • vergunning op grond van de Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland;

  • vergunning op grond van de Waterwet van Waterschap Rivierenland;

  • Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van de Provincie Gelderland;

  • vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en de Gelderse ontgrondingenverordening van de Provincie Gelderland;

  • besluit op de aanvraag om ontheffing op grond van de Flora- en faunawet van het Ministerie van Economische Zaken;

  • Milieueffectrapportage behorende bij de volgende ontwerpbesluiten op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van het Ministerie van Economische Zaken, de Ontgrondingenwet en de Gelderse ontgrondingenverordening van de Provincie Gelderland en ontwerp Projectplan op grond van de Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland;

  • Toetsingsadvies van de mer-commissie ‘Herinrichting Millingerwaard’ en MER-notitie ‘Ruimte voor de Rivier – Veiligheid en natuur Millingerwaard’;

  • Nota van Antwoord Ruimte voor de Rivier ‘Veiligheid en Natuur Millingerwaard’.

Bij de voorbereiding van de besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van project Millingerwaard is gekozen voor toepassing van de provinciale coördinatieregeling bedoeld in artikel 3.33, eerste lid, onder a en b, Wro. Het toepassen van genoemde coördinatieregeling heeft mede tot doel dat de bekendmaking van (ontwerp) besluiten, de gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen daarop en het indienen van beroep daartegen voor de verschillende besluiten gelijktijdig plaats heeft.

Het voornemen

De uiterwaard Millingerwaard ligt in de gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen aan de zuidoever van de Waal. Om de rivier meer ruimte te geven wordt in het gebied een geulensysteem (hoofdgeul en vingers) gegraven, waardoor de rivier bij hoog water meer ruimte heeft. Door de aanleg van de geulen moet de ontsluiting van het gebied worden aangepast. Hiervoor wordt de Waiboerweg verlengd en de middendoorontsluiting verlegd. Voor het beheer van de natuurwaarden in de Oude Waal wordt de kade rond dit gebied aangepast en verbeterd en wordt een regelwerk aangelegd. Daarnaast wordt voor de beheersdieren een hoogwatervluchtplaats gerealiseerd bij de Waiboer-hoeve. In de uitstroom van de hoofdgeul wordt een drempel aangelegd die het grootste deel van het jaar onder water staat. Deze drempel voorkomt grote daling van de grondwaterstand. Om het werk te kunnen maken is een zogenaamde ‘omputlocatie’ in het werk opgenomen; circa 2,8 miljoen m3 industriezand wordt uitgewisseld tegen laagwaardige specie welke vrij komt uit het graven van het geulensysteem. Het plan heeft tevens als doelstelling de ruimtelijke kwaliteit in de Millingerwaard te verbeteren.

Hoe komt u aan meer informatie?

Op de volgende locaties kunnen alle stukken op werkdagen en op de daar gebruikelijke openingstijden worden ingezien:

  • Hoofdkantoor van Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 te Tiel;

  • Gemeentehuis Millingen aan de Rijn, Heerbaan 115, 6566 EG Millingen aan de Rijn;

  • Gemeentehuis Ubbergen, Rijksstraatweg 139, 6573 CL Beek-Ubbergen;

  • Provinciehuis Gelderland, Markt 11, 6811 CG Arnhem;

  • Kantoor van Rijkswaterstaat Dienst Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ Arnhem.

De besluiten zijn ook te zien en te downloaden via de website www.coordinatiegelderland.nl  klik ‘Millingerwaard’  klik ‘Definitieve besluiten’.

De omgevingsvergunning is bovendien ook op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl te raadplegen via onderstaande code:

U kunt op www.ruimtelijkeplannen.nl ook zoeken op de naam van het project.

Heeft u inhoudelijk vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij de aannemerscombinatie Combinatie Boskalis Van de Wetering BV en names deze: Omgevingsmanager Millingerwaard, de heer I. Reerink (T 024-348 8800).

Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Millingerwaard, de heer A.M. Kwakkernaat (T 06 – 22 47 30 05).

Hoe kunt u beroep instellen?

De definitieve besluiten liggen tot en met 31 oktober 2013 ter inzage. Belanghebbenden kunnen van vrijdag 20 september 2013 tot en met donderdag 31 oktober 2013 bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep instellen.

Belanghebbenden kunnen beroep instellen als zij een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit. Hebt u geen zienswijze ingediend, dan kunt u alleen beroep instellen als het u redelijkerwijs niet verweten kan worden geen zienswijze te hebben ingediend. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er bij de definitieve vaststelling van de besluiten wijzigingen zijn aangebracht ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

U kunt uw beroepschrift onder vermelding van ‘definitieve besluiten RvR Veiligheid en Natuur Millingerwaard’ richten aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA ’s-Gravenhage

Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

  • a) uw naam en adres;

  • b) de dagtekening;

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d) de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Voorlopige voorziening

Het besluit treedt in werking op de dag na het einde van de beroepstermijn. Het indienen van een beroepschrift verandert dit niet. Om de werking van het besluit op te schorten kunnen degenen die beroep hebben ingesteld een voorlopige voorziening aanvragen. Een verzoek hiertoe kunt u indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, ’s-Gravenhage. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Crisis- en herstelwet van toepassing

Op het besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Dit heeft onder meer tot gevolg dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen, een beroep niet ontvankelijk wordt verklaard indien binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden zijn ingediend en de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Dit betekent onder andere dat het indienen van een zogenaamd “pro forma” beroepschrift niet mogelijk is.

Arnhem

Zaaknummer 2012-013704

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven