Logo HeerhugowaardVoornemen tot Verkeersbesluit

Datum: 20 augustus 2013

Onderwerp: voornemen tot verkeersbesluit voor schoolzone Columbus

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het besluit van de raad, van 26 september 1995, onder nummer 95-76, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade is het gewenst om nabij basisschool Columbus aan de Weegbree de volgende verkeersmaatregelen te treffen:

  • 1.Aanleggen van een nieuw fietspad langs een deel van de Weegbree

  • 2.Wijzigen van de voorrangssituatie bij de kruisingen van het fietspad parallel aan de Lotte Beesedijk met de Tijm en Weegbree

  • 3.Het invoeren van een stopverbod langs de Weegbree:

    • de oostzijde permanent

    • de westzijde alleen tijdens de haal- en brengtijden van de school

  • 4.het invoeren van éénrichtingsverkeer op het parkeerterreintje voor de school Columbus

De maatregelen zijn op bijgevoegde plankaart weergegeven. Op deze kaart staan ook enkele maatregelen waarvoor geen verkeersbesluit noodzakelijk is vermeld, die in samenhang met de werkzaamheden in dit besluit zullen worden uitgevoerd.

ad 1) Fietspad Weegbree

Dit fietspad wordt voorzien van bord G11 (verplicht fietspad). De kruisingen met de in- en uitrit van het parkeerterreintje voor de school worden vormgegeven als een uitritconstructie, de kruising met de Tijm als een gelijkwaardige kruising.

Met het pad wordt beoogd fietsers met bestemming basisschool Columbus te faciliteren met een conflictvrije route.

Ad 2) Voorrang fietspad Lotte Beesedijk

Het fietspad parallel aan de Lotte Beesedijk kruist op de Tijm en de Weegbree op dit moment zijn dit gelijkwaardige kruisingen, die onduidelijkheid opleveren bij weggebruikers. De kruisingen worden omwille van de duidelijkheid en verkeersveiligheid omgevormd naar voorrangskruisingen, waarbij het fietspad voorrang heeft op de kruisende wegen. Binnen een 30 km/u zone is het niet gebruikelijk voorrangssituaties toe te passen. De BABW maakt echter een uitzondering voor locaties waar de fietsroute prioriteit heeft. Deze route is in het ‘Heerhugowaards Verkeersveiligheidsplan 2030’ aangemerkt als een erftoegangsweg+, een heeft daarmee een status als belangrijke fietsroute. De wijziging wordt ondersteund door verkeersbord B6 met onderbord ‘fietsers in 2 richtingen’, de oversteken worden uitgevoerd in rood asfalt en verder ondersteund door blok- en haaientandmarkering

Ad 3 ) Stopverboden langs de Weegbree

Langs de Weegbree is er een mogelijkheid om de parkeren/stoppen om kinderen in en uit te laten stappen. Het parkeren en stoppen van auto’s op deze plek is echter voor fietsers, voetgangers en overige weggebruikers zeer hinderlijk. Omdat de bedoeling is dat het haal en brengverkeer per auto zich concentreert op het parkeerterrein van sportpark de Wending, is het raadzaam op het gedeelte voor de school een stopverbod in te voeren, middels de plaatsing van verkeersbord E2. Omdat buiten de haal- en brengtijden best mogelijk is op een veilige manier langs één zijde van de weg te parkeren, geldt het stopverbod aan de westzijde alleen tijdens de haal- en brengtijden. De tijden worden vermeld op het onderbord.

Ad 4) Eénrichtingsverkeer voor de school

Het parkeerterreintje direct voor de school zal alleen gebruikt gaan worden voor personeel en bezoekers van de school, en voor haal en brengverkeer van het daar gevestigde kinderdagverblijf. Er zijn nu 2 in/uitritten van het terrein en dat levert nogal eens verwarrende situaties op. Met het oog op de komst van het fietspad (onder 1). )is het verstandig hier éénrichtingsverkeer in te voeren, middels de plaatsing van de borden C2 en C3

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd namens de korpschef met een vertegenwoordiger van het regionaal politiekorps Noord-Holland Noord.

OnTWERPBesluit

Op grond van vorenstaande overwegingen spreken burgemeester en wethouders om het voornemen uit om nabij basisschool Columbus aan de Weegbree de volgende verkeersmaatregelen te treffen:

  • 1.Aanleggen van een nieuw fietspad langs een deel van de Weegbree

  • 2.Wijzigen van de voorrangssituatie bij de kruisingen van het fietspad parallel aan de Lotte Beesedijk met de Tijm en Weegbree

  • 3.Het invoeren van een stopverbod langs de Weegbree:

    • de oostzijde permanent

    • de westzijde alleen tijdens de haal- en brengtijden van de school

  • 4.het invoeren van éénrichtingsverkeer op het parkeerterreintje voor de school Columbus

Bebording volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeersteken (RVV) 1990:

Bijlage 1, hoofdstukken B Voorrang, C Geslotenverklaring, E Stilstaan en Parkeren en G Verkeersregels

Bordnummers

G11

B6 met onderbord

E2 (met onderbord)

C2

C3

Mededelingen

Wilt u het besluit inzien?

Het besluit ligt tot en met 2 oktober 2013 ter inzage. U kunt het besluit op de volgende locaties inzien:

  • Gemeentehuis, informatiebalie, Parelhof 1, openingstijden:

    • maandag t/m donderdag: 10.00 tot 17.00 uur

    • vrijdag: 10:00 tot 20.00 uur

  • Info(n)oord, Middenweg 541A, openingstijden:

    ∘maandag, woensdag en vrijdag: 13.00 tot 17.00 uur en 18.30 tot 20.30 uur

Welke stukken liggen ter inzage?

•Het ontwerp verkeersbesluit

Wilt u uw mening geven?

Voordat het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit neemt, wordt het ontwerpbesluit ter inzage gelegd voor een periode van 6 weken, dat is tot en met 2 oktober 2013. De gemeente volgt in dit geval de procedure volgens de artikelen 3:15 en 3:16 Algemene wet bestuursrecht.

Het is voor iedereen mogelijk zijn mening te geven over dit ontwerpbesluit. Dat kan door het indienen van een zienswijze tijdens de periode waarin het ontwerpbesluit ter inzage ligt.

Een zienswijze kan schriftelijk , per e-mail of mondeling worden ingediend. Wilt u uw zienswijze mondeling toelichten, maak dan eerst een afspraak bij de gemeente via tel. 14 072. De gemeente zal, mochten er meer mensen behoefte hebben om een mondelinge zienswijze te geven, mogelijk een hoorzitting organiseren.

De zienswijzen op het ontwerpbesluit zullen worden meegenomen in de definitieve beslissing van burgemeester en wethouders. Op het definitief besluit is alleen beroep mogelijk door diegenen die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit. (of kan aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest)

Wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met dhr. J.A.G. de Leur afdeling Wijkbeheer, tel 14 072, of via e-mail naar post@heerhugowaard.nl

Naar boven