Kennisgeving Besluiten Randstad 380 kV, Agentschap NL

Besluiten Randstad 380 kV Noordring: nieuwe hoogspanningsverbinding Beverwijk – Zoetermeer (Bleiswijk) (fase 2), gedeelte Beverwijk – Vijfhuizen, Ministerie van Economische Zaken

U kunt nu formeel beroep instellen

Met ingang van vrijdag 23 augustus 2013 tot en met vrijdag 4 oktober 2013 liggen de besluiten voor Randstad 380 kV Noordring: nieuwe hoogspanningsverbinding Beverwijk – Zoetermeer (Bleiswijk) (fase 2), gedeelte Beverwijk – Vijfhuizen gezamenlijk ter inzage.

Achtergrond

De beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, TenneT, heeft het voornemen een nieuwe hoogspanningsverbinding aan te leggen tussen Beverwijk en Bleiswijk. Deze verbinding, de zogenaamde Noordring, is noodzakelijk om de levering van elektriciteit in de Randstad te kunnen blijven garanderen.

Om dit project mogelijk te maken moeten bestemmingsplannen worden aangepast. Dat is gebeurd door middel van een inpassingsplan, dat is vastgesteld door de Ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) (nu Minister van Economische Zaken) en van Infrastructuur en Milieu (IenM). Daarnaast is voor het project een aantal andere besluiten nodig. Deze besluiten worden met dezelfde procedure (rijkscoördinatieregeling), maar in meerdere fasen voorbereid, onder coördinatie van de Minister van Economische Zaken (EZ).

Van 28 september tot en met 9 november 2012 lagen het inpassingsplan, het milieueffectrapport (MER) en zes van de besluiten (fase 1) die voor het project nodig zijn ter inzage. Tegen deze besluiten is beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft bij uitspraak van 5 juni 2013 twee van de ingestelde beroepen niet-ontvankelijk verklaard en heeft de overige beroepen ongegrond verklaard. Hiermee is het inpassingsplan onherroepelijk geworden.

De andere besluiten die nodig zijn voor het project worden met dezelfde procedure (rijkscoördinatieregeling), maar in meerdere fasen voorbereid, onder coördinatie van de Minister van EZ. Deze kennisgeving gaat over de besluiten uit de tweede fase.

De besluiten van fase 2

Wat gebeurt er precies in fase 2? Voor de nieuwe hoogspanningsverbinding zijn vijftien ontwerpbesluiten opgesteld op grond van onder meer de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Spoorwegwet, de Wet Luchtvaart, diverse provinciale verordeningen en waterschapskeuren. Dit zijn de benodigde vergunningen voor het gedeelte Beverwijk – Vijfhuizen. De ontwerpbesluiten voor het gedeelte van Vijfhuizen naar Bleiswijk volgen in een later stadium, fase 3 genoemd.

De hierboven bedoelde ontwerpbesluiten hebben van 12 april 2013 tot en met 23 mei 2013 ter inzage gelegen. Naar aanleiding van de terinzagelegging zijn zes zienswijzen van zes personen en instanties naar voren gebracht. Onlangs zijn, rekening houdend met deze zienswijzen, de overige besluiten genomen. Deze besluiten worden nu ter inzage gelegd.

De besluiten die tot een of meer belanghebbenden zijn gericht worden op donderdag 22 augustus 2013 door de Minister van EZ bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager.

Waar kunt u de besluiten inzien?

De besluiten en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van vrijdag 23 augustus 2013 tot en met vrijdag 4 oktober 2013, tijdens reguliere openingstijden, ter inzage bij:

Ministerie van EZ, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag, T (070) 379 89 79;

Gemeente Beverwijk, Stadhuis, Stationsplein 48, Beverwijk, T (0251) 256 256;

Gemeente Haarlemmermeer, Raadhuis, Informatiecentrum/CBI, Raadhuisplein 1,Hoofddorp, T (023) 567 65 43.

Het inpassingsplan is in digitale vorm raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl . Alle stukken zijn ook beschikbaar via www.bureau-energieprojecten.nl .

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tegen een of meer van deze besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 24 augustus 2013 tot en met vrijdag 4 oktober 2013. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht op het ontwerp van het desbetreffende besluit.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2, van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen een of meer van deze besluiten. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Het wordt aanbevolen in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

U wordt vriendelijk verzocht om, indien u beroep instelt, een kopie van uw beroepschrift te zenden aan het Ministerie van EZ ter attentie van de directie WJZ (D passage 2), postbus 20401, 2500 EK ’s-Gravenhage. Let op! Het origineel van uw beroepschrift dient u te zenden aan de Raad van State.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten:

de naam en het adres van de indiener;

de dagtekening;

een vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit;

de redenen waarom men zich niet met het besluit kan verenigen (motivering).

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Voor particulieren is dit vastgesteld op € 156,– en voor rechtspersonen op € 310,–. Over de manier waarop en binnen welke termijn u dit moet betalen, krijgt u, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 8979.

Naar boven