Logo Lansingerland
Vastgesteld bestemmingsplan Oostland – Berkel, Lansingerland en M.e.r.-beoordeling bestemmingsplannen Oostland – Berkel en Oostland – Pijnacker, Lansingerland

Burgemeester en wethouders van Lansingerland maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat het bestemmingsplan Oostland – Berkel met identificatienummer NL.IMRO.1621.BP0120-VAST door de gemeenteraad gewijzigd is vastgesteld op 27 juni 2013.

Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerp gewijzigd vastgesteld. Het betreft een aantal wijzigingen die naar aanleiding van ingebrachte zienswijzen zijn aangebracht en ambtshalve wijzigingen. De wijzigingen kunt u vinden in de Nota zienswijzen en Staat van wijzigingen die als bijlage bij de toelichting van het bestemmingsplan is opgenomen. De raad heeft besloten om geen exploitatieplan vast te stellen.

Beschrijving bestemmingsplan

Onderhavig plan is opgesteld uit hoofde van het FES project Oostland/Groenzone Berkel – Pijnacker. Het gebied wordt in het oosten, zuiden en zuidwesten begrensd door het bestemmingsplan ‘Groenzone Berkel – Pijnacker’ en in het noordwesten en noorden door de gemeentegrens met Pijnacker-Nootdorp. Het gebied is plaatselijk bekend als Voorafsche polder/Kleihoogt.

Verder is uit hoofde van de (wettelijke plicht tot) actualisering van bestemmingsplannen het plangebied N470 opgenomen, omdat deze weg het plangebied doorkruist. Als gevolg van het opnemen van dit bestemmingsplan N470 is ook het verkeersplein de Klapwijkseknoop meegenomen. Daarnaast is een gedeelte van het bestemmingsplan ‘Groenzone, Berkel – Pijnacker’ gelegen in het noordelijk deel van het plangebied en aan de oostzijde van de N470 meegenomen, omdat dit gedeelte van het bestemmingsplan ‘Groenzone, Berkel – Pijnacker’ geheel gelegen is binnen het plangebied ‘Oostland – Berkel’.

In het plan wordt ruimte geboden voor een beperkt aantal ontwikkelingen. De ontwikkelingsmogelijkheden zijn in het plan opgenomen als wijzigingsbevoegdheden.

Reactieve aanwijzing

Bij besluit van 9 juli 2013 hebben Gedeputeerde Staten een aanwijzing gegeven. De aanwijzing betreft het voorkomen van toekomstige (beperkte) uitbreiding van Houtlijn als bedrijf met een loods. Dit betekent dat de ‘Wro-zone-wijzigingsgebied 3’ op de verbeelding en artikel 29.5 ‘Wro-zone-wijzigingsgebied 3’ van de planregels geen onderdeel meer uitmaken van het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ‘Oostland – Berkel. Deze aanwijzing ligt tegelijk met het bestemmingsplan ter inzage.

M.e.r.-beoordelingsnotitie

Op 31 januari 2013 heeft de gemeenteraad heeft besloten om de “M.e.r.-beoordeling bestemmingsplannen Oostland – Pijnacker en Oostland – Berkel” (hierna: de m.e.r.-beoordeling) vast te stellen. Tevens heeft de gemeenteraad besloten, met verwijzing naar de conclusie in deze m.e.r.-beoordeling, dat geen m.e.r.-procedure zal worden doorlopen bij de voorbereiding van het bestemmingsplan ‘Oostland – Berkel’.

Tegen het besluit van de gemeenteraad inzake de m.e.r.-beoordeling stond geen direct beroep open. Mocht u als belanghebbende het niet eens zijn met de gevolgde procedure, dan kunt u beroep indienen in onderhavige beroepsprocedure tegen het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Oostland – Berkel’. Het raadsbesluit en de M.e.r.-beoordelingsnotitie liggen tegelijk met het bestemmingsplan ter inzage.

Procedure

U kunt de desbetreffende stukken met ingang van donderdag 8 augustus 2013 tot en met woensdag 18 september 2013 inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.1621.BP0120-VAST of via de zoekmogelijkheden.

De reactieve aanwijzing kunt u inzien via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.9928.DOSx2013x0005147AW-VA01 of via http://ruimtelijkeplannen.zuid-holland.nl/kaart/NL.IMRO.9928.DOSx2013x0005147AW-VA01 .

Daarnaast is het plan ook in te zien op de gemeentelijke website: www.lansingerland.nl onder Wonen & omgeving > Bestemmingsplannen > Lopende procedures Berkel en Rodenrijs.

U kunt de stukken ook inzien in het servicepunt Bergschenhoek, Tobias Asserlaan 1 en het servicepunt Bleiswijk, Dorpsstraat 7. Openingstijden Bergschenhoek: op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur, op dinsdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdagmorgen van 9.00 uur tot 12.00 uur. Openingstijden Bleiswijk: Maandag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en op vrijdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Mocht u de betreffende stukken buiten genoemde tijden willen inzien of een nadere toelichting wensen op de betreffende stukken, dan dient u telefonisch een afspraak te maken via telefoonnummer 14 010.

Beroep gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan

Belanghebbenden kunnen beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA in Den Haag.

U dient:

  • tijdig bij de gemeenteraad een zienswijze naar voren te hebben gebracht óf het moet u redelijkerwijs niet te verwijten zijn dat u dat niet heeft gedaan óf door een wijziging ten opzichte van het ontwerpplan in een ongunstiger positie te zijn gebracht;

  • het beroepschrift te voorzien van naam, adres en datum;

  • het bestreden besluit te omschrijven en daarvan een kopie mee te sturen;

  • de redenen van uw beroep te geven;

  • het beroepschrift te ondertekenen.

Voor de behandeling van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd.

Beroep reactieve aanwijzing

Tevens kan een belanghebbende op grond van artikel 8.2 van de Wro rechtstreeks beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

De beroepstermijn bedraagt zes weken en begint met de dag na de terinzagelegging, dus op vrijdag 9 augustus 2013. Het bestemmingsplan en het aanwijzingsbesluit treden in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, dus vanaf vrijdag 27 september 2013. Indien gedurende de bovenstaande beroepstermijn bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treden het bestemmingsplan en het aanwijzingsbesluit niet eerder in werking dan het moment waarop op dit verzoek om voorlopige voorziening is beslist.

Naar boven