Logo Berkelland
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘Borculo, Centrum 2011’, Berkelland

Op 26 juni 2013 heeft de gemeenteraad van Berkelland het bestemmingsplan “Borculo, Centrum 2011“ gewijzigd vastgesteld. Het nieuwe bestemmingsplan geeft vooral de bestaande situatie weer.

In dit bestemmingsplan is een (vernieuwd) kernwinkelgebied opgenomen. Dit gebied strekt zich uit over voornamelijk de Veemarkt en het Muraltplein. Het gebied laat verdere ontplooiing van vooral detailhandel toe. Daar tegenover staat dat de mogelijkheden voor detailhandel vooral aan de zuidzijde van het centrum (op termijn) worden beperkt. Het betreft dan met name de Voorstad en de Steenstraat. Aan de noordzijde geldt dit ook voor de Lochemseweg.

De bestaande woningen zijn opgenomen. Wel zijn als gevolg van de demografische ontwikkelingen (krimp) -voor zover aanwezig- de mogelijkheden voor de bouw van nieuwe woningen beperkt.

Wijzigingen

De wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan bestaan uit:

  • Lochemseweg 1, 1a en Graaf Wichmanstraat 2: op de verbeelding naast de functieaanduiding “detailhandel” ook de functieaanduiding “bedrijf” voor dit pand opnemen zodat bedrijven in categorie 1 ook zijn toegestaan;

  • Needseweg 4: wijzigen van het bouwvlak zodat deze strak om de bestaande woningen ligt en de niet bebouwde ruimte wijzigen van de bestemming “Wonen” in “Tuin”;

  • Steenstraat 5: wijzigen van de bestemming “Wonen” in “Bedrijf” (categorie 1 en 2) en behouden van de functieaanduiding “detailhandel”;

  • Steenstraat 17: wijzigen van de bestemming “Wonen” in “Bedrijf” (categorie 1 en 2) en behouden van de functieaanduiding “detailhandel”;

  • Veemarkt 21: aanpassen van het “gat” in de plangrens, zodat het gebied dat is opgenomen in het bestemmingsplan “Borculo, HEMA Veemarkt 2013” volledig buiten dit bestemmingsplan blijft;

  • Voorstad 13, 13a en 13b: toevoegen aan de bestemmingsomschrijving van artikel 12 van de regels (Maatschappelijk): “ter plaatse van de aanduiding “detailhandel” ook voor detailhandel op de begane grond”;

  • In de regels van de dubbelbestemmingen Archeologie (artikel 23 t/m 26) de oppervlaktes voor onderzoek aanpassen. Deze zijn recent opnieuw vastgesteld.

Inzage

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met de bijlagen ligt ter inzage van 7 augustus tot en met 17 september 2013 in de Publiekswinkel, Marktstraat 1 in Borculo.

Beroep

Een belanghebbende kan binnen deze termijn tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag.

Het instellen van beroep is mogelijk voor belanghebbenden die bij de gemeenteraad op tijd zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan en voor belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest. Tegen de gewijzigd vastgestelde onderdelen van het bestemmingsplan kan elke belanghebbende beroep instellen.

Inwerkingtreding en voorlopige voorziening

Het bestemmingsplan treedt in werking op 18 september 2013 tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een belanghebbende kan zo’n verzoek pas indienen na het indienen van een beroepschrift.

Overeenkomst

Voor dit bestemmingsplan is geen exploitatieplan vastgesteld.

Website

Deze publicatie, het vastgestelde bestemmingsplan en de bijlagen kunt u ook vinden op de gemeentelijke website www.gemeenteberkelland.nl , onder ‘actueel’, ‘ruimtelijke plannen’ en ‘ter inzage’. Verder is het vastgestelde bestemmingsplan via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl in te zien onder het identificatienummer NL.IMRO.1859.BPBCL20110007-0100 .

Naar boven