Logo HeerhugowaardVerkeersbesluit plan de Horst te Heerhugowaard

Bij13-612

Datum: 24 juli 2013

Onderwerp: Verkeersbesluit voor het:

-a) opheffen van de voorrang op de Van Eedenstraat;

-b) aanleggen van twee voetpaden langs de Van Eedenstraat;

-c) aanleggen van een voet/fietspad tussen de Van Eedenstraat en de Masrmanstraat;

-d) verplaatsen van de algemene gehandicaptenparkeerplaats van de Marsmanstraat naar de parallelweg van de Van Eedenstraat;

-e) instellen van een stopverbod aan beide zijden van de PC. Hooftlaan van de Marsmanstraat tot PC. Hooftlaan nummer 12

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard  Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het besluit van de raad, van 26 september 1995, onder nummer 95-76, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Motivering

Uit het oogpunt van

    • a.het verzekeren van de veiligheid op de weg;

    • b.het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

    • c.het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

    • d.het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade

      en

    • e.het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

    1.

is het gewenst om:

    • 1.de voorrang van de Van Eedenstraat op te heffen door de uitritconstructies te verwijderen;

    • 2.een tweetal voetpaden aan te leggen langs de Van Eedenstraat tussen de Middenweg en de parallelweg ven de Van Edenstraat en de tussen de Gezellestraat en de Erasmussingel;

    • 3.een voet/fiets verbinding aan te leggen tussen de Van Eedenstraat en de Marsmanstraat;

    • 4.De gahandicaptenparkeerplaats van de Marsmanstraat te verplaatsen naar de parallelweg van de Van Eedenstraat ter hoogte van de ingang van het TAS;

    • 5.Een stopverbod in te stellen aan de beide zijden van de PC. Hooftlaan van de Marsmanstraat tot en met PC. Hooftlaan nummer 12

    2.

Met het bovenstaande wordt beoogd:

    • 1.De status van de Van Edenstraat te benadrukken. Het is een verblijfsgebied waar normaliter verkeer van rechts voorrang heeft. Door het opheffen van de uitritconstructies geld ook hier dat verkeer van rechts voorrang heeft. Een bijkomend voordeel is dat hiermee de snelheid ook omlaag gaat.

    • 2.Door het aanleggen van de twee voetpaden worden twee ontbrekende schakels opgeheven.

    • 3.Met de verbinding tussen de Van Eedenstraat en de Marsmanstraat neemt de verkeersveiligheid voor de school toe. Momenteel maken veel fietsers en bromfietsers gebruik van het tijdelijk voetpad voor de school langs. Er bestaat een dringende behoefte voor met name de (brom)fietsers die hiermee wordt gefaciliteerd.

    • 4.Op de Marsmanstraat is de noodzaak voor een algemene gehandicaptenparkeerplaats komen te vervallen. Nabij de ingang van het TAS aan de Van Eedenstraat is er juist een behoefte ontstaan. De ene parkeerplaats kan dus worden opgeheven, wat ten goede komt aan de parkeerdruk op de Marsmanstraat, de andere kan worden ingesteld.

    • 5.Door haal- en brengverkeer van de basisschool de Paperclip ontstaan er verkeersonveilige situaties op de hoek Marsmanstraat – PC. Hooftlaan. Om dit tegen te gaan is een stopverbod gewenst. Hier kan direct op gehandhaafd wordt in tegen stelling tot een parkeerverbod en is daarom effectiever.

    3.

Overeenkomstig artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg gehoord.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd namens de korpschef met een vertegenwoordiger van het regionaal politiekorps Noord-Holland Noord. 

Belangenafweging (Awb-procedure)

Er heeft een ontwerpbesluit ter inzage gelegen. Er is een reactie ingediend maar deze heeft geen betrekking op het verkeersbesluit. Er zijn daarom geen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:

  • 1.De voorrang op de Van Eedenstraat op te heffen;

  • 2.Twee voetpaden langs de Van Eedenstraat aan te leggen;

  • 3.Een voet/fietspad tussen de Van Eedenstraat en de Masrmanstraat aan te leggen;

  • 4.De algemene gehandicaptenparkeerplaats van de Marsmanstraat naar de parallelweg van de Van Eedenstraat te verplaatsen;

  • 5.Een stopverbod aan beide zijden van de PC. Hooftlaan in te stellen van de Marsmanstraat tot en met PC. Hooftlaan nummer 12.

 

Bebording volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeersteken (RVV) 1990:

Bijlage 1, hoofdstuk E en G

 

Afbeelding/Bordnummer/Omschrijving

i96f9a5c1-7d48-4025-ae78-74d96e42cfdb.png

  E2 Stopverbod

i7f70b8ad-0922-4005-8c88-d4a247a0626c.png

E7 Gehandicapten parkeerplaats

i90eee19c-e3fa-4496-b2b5-a303f3901464.png

G12a Verplicht (brom)fietspad

---------

Heerhugowaard 24 juli 2013

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard
Namens deze, N.A. van Excel
hoofd afdeling Wijkbeheer

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Beroep

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U kunt alleen beroep instellen als u eerder een zienswijze heeft ingediend, of kunt aantonen dat u daartoe redelijkerwijs niet toe in staat bent geweest. Ook kunt u beroep instellen, als u het niet eens bent met één van de wijzigingen in het definitieve besluit, ten opzichte van het ontwerpbesluit. U stuurt dan binnen zes weken na publicatiedatum van dit besluit een beroepschrift naar de Rechtbank Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG in Alkmaar.

In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:

  • 1.Uw naam en adres

  • 2.Een omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt

  • 3.De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing)

  • 4.De datum waarop u het beroepschrift geschreven heeft

 

Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Rechtbank.

 

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

 

Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u de brochure “beroep instellen bij de rechtbank, de Bestuursrechtelijke procedure” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.

 

Voorlopige voorziening

De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw bezwaarschrift is beslist.

 

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend bij de rechtbank. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd.

 

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Naar boven