Logo Borger-Odoorndoc.: 13.16413

Verkeersbesluit 60km/h zone Valtherdijk, 49 e Laan en Paardeweidsdijkje Valthermond

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borger-Odoorn;

Aanleiding

In verband met groot onderhoud (asfaltonderhoud) aan de wegen Valtherdijk en Paardeweidsdijkje is er aanleiding om conform het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan en het project “Duurzaam Veilig” voor genoemde wegen inclusief de 49e Laan het 60km-regime te laten gelden.

Motivering

Bedoelde wegen zijn in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) aangemerkt als potentiële 60km wegen. Dit vloeit voort uit het project “Duurzaam Veilig”. Bij de vaststelling van het GVVP door de raad is afgesproken, dat de daadwerkelijke vaststelling van de 60km-zone voor dergelijke wegen zal plaatsvinden op het moment dat aan die wegen groot onderhoud wordt gepleegd, in dit geval asfaltonderhoud. Ten aanzien van deze wegen is dat nu aan de orde. Op grond van Duurzaam Veilig wordt met de aanleg van 60km-gebieden beoogd het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Met vaststelling van dit verkeersbesluit wordt een snelheidsbeperkende zone ingevoerd voor de Valtherdijk, 49e Laan Valthermond en Paardeweidsdijkje. De kruisingen Valtherdijk/49e Laan en Valtherdijk/Paardeweidsdijkje worden iets verhoogd aangelegd en voorzien van taludstrepen.

Belangen Wegenverkeerswet

Vaststelling van de 60km-zone is in overeenstemming met de in artikel 2, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde doelstellingen:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Afweg ing andere belangen

Het vaststellen van een verkeersbesluit is publicatieplichtig. Na het vaststellen van onderhavig verkeersbesluit wordt het gepubliceerd in de digitale Staatscourant, titel in Week in Week uit en volledige kopie op de gemeentelijke website.

Een dergelijk besluit moet zorgvuldig worden voorbereid. Langs deze wegen staan geen woningen of andere panden. Er zijn alleen landbouwpercelen aan gelegen. Een informatie- en overlegavond werd daarom niet nodig geacht. Wel zijn alle perceeleigenaren/-gebruikers op de hoogte gesteld van vooral de wegwerkzaamheden en stremmingen en ook van de omstandigheid dat op deze wegen na het groot onderhoud het 60km-regime zal gelden. Gesteld kan worden, mede op basis van bestaand beleid uit het GVVP, dat de voorbereiding van het verkeersbesluit voldoende zorgvuldig is geweest.

Wettelijke basis

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Op grond van artikel 18, lid 1 onder d zijn burgemeester en wethouders bevoegd dit besluit te nemen.

Gemeente Emmen

Aangezien het Paardeweidsdijkje de gemeentegrens overschrijdt met de gemeente Emmen, heeft de gemeente Emmen te kennen gegeven voor dat heel kleine stukje een verkeersbesluit te zullen nemen. De borden A01 60 zb en A02 60 ze komen voor wat betreft het Paardeweidsdijkje dan ook te staan op grondgebied van de gemeente Emmen.

Overleg politie

In overeenstemming met artikel 24 BABW is overleg gepleegd met de gemachtigde van de korpschef van de nationale politie. De korpschef stemt per mail van 22 juli 2013 in met het verkeersbesluit op basis van bestaand beleid voortvloeiende uit het GVVP.

BESLUIT:

  • 1.Een 60 km/h zone in te stellen op de Valtherdijk, 49e Laan Valthermond en Paardeweidsdijkje en in verband hiermee de borden A01 60 zb (begin zone waar een maximumsnelheid geldt van 60 km/h) en A02 60 ze (einde zone waar een maximumsnelheid geldt van 60 km/h) te plaatsen bij de entrees van de 60 km/h zone;

  • 2.Eén en ander in overeenstemming met de bij dit besluit gevoegde tekening “Verkeersbesluit Inrichting 60 km zone Valtherdijk, 49e Laan en Paardeweidsdijkje.

Exloo, 30 juli 2013.

Namens burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn,

De manager Grondgebiedszaken

L.J. Luijben

Bijlagen:

  • 1.overzicht publicatie, terinzagelegging en mogelijkheden van bezwaar

  • 2.tekening “Verkeersbesluit Inrichting 60 km zone Valtherdijk, 49e Laan en Paardeweidsdijkje”

Bijlage 1 bij verkeersbesluit 60km zone Valtherdijk, 49e Laan en Paardeweidsdijkje.

Inwerkingtreding

Het verkeersbesluit treedt direct in werking na bekendmaking ervan.

Terinzagelegging en publicatie

Het verkeersbesluit, inclusief situatietekening, ligt met ingang van donderdag 1 augustus 2013 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage bij het Klantcontactcentrum in het gemeentehuis te Exloo. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij de heer B. Haak, bereikbaar via telefoonnummer 0591 - 53 53 53.

Het verkeersbesluit wordt op grond van artikel 26 van het BABW gepubliceerd in de Staatscourant. De gemeente zal ook publiceren in Week in Week uit en op de gemeentelijke website.

Bezwaar

Op grond van de Awb kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn, Postbus 3, 7875 ZG EXLOO. Het maken van bezwaar schorst de werking van dit besluit niet.

Het bezwaarschrift dient ten minste te bevatten:

  • a.naam en adres;

  • b.de dagtekening;

  • c.een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is (‘Verkeersbesluit 60 km zone Valtherdijk, 49e Laan en Paardeweidsdijkje”);

  • d.de gronden van bezwaar.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Assen een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Naar boven