Vaststelling definitief beheerplan Lepelaarplassen, Ministerie van Economische Zaken

Het aanwijzen van een Nederlands natuurgebied als Natura 2000-gebied gebeurt met een aanwijzingsbesluit van de staatssecretaris van Economische Zaken (EZ). Daarnaast wordt voor elk Natura 2000-gebied een beheerplan gemaakt. Daarin zijn de natuurdoelen voor het Natura 2000-gebied verder uitgewerkt. Het beheerplan geeft aan waar de doelen zullen worden gerealiseerd en wanneer het doel kan worden bereikt. Ook staan de maatregelen vermeld die nodig zijn om deze natuurdoelen te realiseren. Het beheerplan geeft verder aan hoe de uitwerking van de natuurdoelen en de benodigde maatregelen zich verhouden tot andere activiteiten en gebruik in en rondom het Natura 2000-gebied. Het plan geeft gebruikers en beheerders inzicht in welke activiteiten zij mogen uitoefenen en waarvoor een eventuele vergunning nodig is. Veel maatregelen zijn niet nieuw, maar borduren voort op bestaande plannen en bestaand beleid.

Voor elk Natura 2000-gebied is een overheidsorganisatie aangewezen die het voortouw heeft bij het beheerplanproces. Voor het beheerplan Lepelaarplassen is dat het ministerie van EZ. De voortouwnemer zorgt dat er een beheerplan wordt opgesteld en dat dit gebeurt in goede samenwerking met de betrokken partijen in de streek. Voordat er een definitief beheerplan wordt vastgesteld, heeft er eerst een ontwerpbeheerplan ter inzage gelegen.

Lepelaarplassen

De Lepelaarplassen zijn ontstaan na drooglegging van Zuidelijk Flevoland. Het oorspronkelijk diepste deel van de drooggelegde polder, waar nu de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen liggen, is moerassig gebleven. Het is een jong en voedselrijk natuurgebied, dat verschillende terreintypes kent (rietland, ruigte, wilgen bos, nat grasland en open water). De bodem van de gebieden bestaat uit zavel en klei. Het waterpeil volgt een natuurlijk verloop. De bezoekers van het gebied komen er vooral voor natuurbeleving zoals vogelobservatie, wandelen en het buiten zijn.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tegen een definitief beheerplan in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Belanghebbenden zijn mensen, bedrijven of organisaties (‘rechtspersonen’) die rechtstreeks gevolgen ondervinden van de beheerplannen. Ze moeten wel voor het betreffende ontwerpbeheerplan een zienswijze hebben ingediend of het niet eens zijn met een wijziging van het eerder gepubliceerde ontwerpbeheerplan. De beroepstermijn vangt aan met ingang van de dag na de dag waarop het beheerplan ter inzage is gelegd en loopt van dinsdag 23 juli 2013 tot en met maandag 2 september 2013. Indien u in beroep wenst te gaan, stuurt u een beroepschrift naar:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

U dient uw naam en adres te vermelden, de datum, de omschrijving van het beheerplan waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat beheerplan. De behandeling van het beroep verloopt verder via de Raad van State. De meest recente informatie over de beroepsprocedure is te vinden op de website van de Raad van State op www.raadvanstate.nl > Onze werkwijze > Werkwijze bestuursrechtspraak > Algemene kamer (beroep). Op deze plek vindt u ook de informatie over de hoogte van het griffierecht. Dit is de financiële bijdrage die de Raad van State vraagt voor de behandeling van een beroepschrift.

Waar en hoe kunt u het beheerplan inzien?

Tijdens de terinzagelegging van maandag 22 juli 2013 tot en met maandag 2 september 2013 kunt u het beheerplan digitaal raadplegen via de website www.rijksoverheid.nl/natura2000 . Daarnaast kunt u de papieren versie inzien op de vestiging van het ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC te Den Haag. Houd daarbij rekening met de reguliere openingstijden.

Nadere informatie

Meer informatie over Natura 2000 en gerelateerde onderwerpen vindt u op de website www.rijksoverheid.nl/natura2000 . Via deze website kunt u ook de documenten die ter inzage liggen downloaden. Voor vragen over Natura 2000 of het opvragen van (achtergrond)documenten kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur contact opnemen met het DR-Loket, telefoon 0800-22 333 22 (gratis).

Naar boven