Logo Boarnsterhim
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Exploratieboring Hempens’, Boarnsterhim

Burgemeester en wethouders van de gemeente Boarnsterhim maken bekend, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, dat de gemeenteraad op 11 juni 2013 heeft besloten het bestemmingsplan ‘Exploratieboring Hempens’ gewijzigd vast te stellen.

Het voorliggende bestemmingsplan maakt het mogelijk om op maaiveldhoogte een mijnbouwlocatie (boorlocatie) in te richten waarop gedurende enige tijd een boortoren wordt opgesteld. Een exploratieboring heeft tot doel om vast te stellen of in een bepaald gebied in de ondergrond aardgas aanwezig is en zo ja, of het zinvol is om dit aardgas te winnen. De geplande locatie voor de exploratieboring is gelegen aan de Stûkloane ten noordoosten van Warten. De locatie Hempens beslaat een oppervlakte van circa 15.000 m2 en is kadastraal bekend als gemeente Wergea, sectie C, nr. 1999 (ged).

De volgende wijziging is aangebracht ten opzichte van het ontwerpplan:

  • Het verwijderen van de wijzigingsbevoegdheid (artikel 3.9 lid b) voor de winningsfase zoals die was opgenomen in het ontwerpbestemmingsplan. Het ging hierbij om het gegeven dat per 1 januari 2014 de gemeenteraad van Leeuwarden bevoegd gezag is voor onderhavig gebied en of het vanuit die optiek wel verstandig was om de huidige gemeenteraad over een bevoegdheid te laten beslissen waar in 2014 misschien pas gebruik van gemaakt gaat worden. Met het verwijderen van deze wijzigingsbevoegdheid wordt de proefboring gerechtvaardigd en dient bij een succesvolle proefboring (er is sprake van winbaar gas) een nieuw bestemmingsplan ter vaststelling aan de (dan bevoegde) gemeenteraad te worden voorgelegd.

Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt vanaf woensdag 24 juli 2013 tot en met dinsdag 3 september 2013 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage op het gemeentehuis aan de J.W. de Visserwei 10 te Grou. Het bestemmingsplan is ook te raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0055.BPBORINGHEMPENS-VA01

Gedurende bovengenoemde termijn kan tegen dit besluit schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage door:

  • belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend tegen het ontwerpplan;

  • belanghebbenden aan wie niet verweten kan worden dat zij niet tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend;

  • een ieder, tegen de planonderdelen die gewijzigd zijn vastgesteld.

Het besluit tot vaststelling treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de termijn naast het beroepsschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit van de gemeenteraad niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven