Advies concept Regeling kosten onderwijs gedetineerden, Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ)

uitgebracht aan: staatssecretaris van Veiligheid en Justitie

datum: 25 juni 2013

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft de Raad gevraagd te adviseren over het concept Regeling kosten onderwijs gedetineerden. Met deze conceptregeling wordt invulling gegeven aan artikel 48 lid 4 van de Penitentiaire beginselenwet (Pbw), om nadere regels te stellen omtrent de voorwaarden waaronder aan gedetineerden een tegemoetkoming kan worden verleend in de kosten voor het volgen van onderwijs en het deelnemen aan andere educatieve activiteiten.

De Raad plaatst twee (algemene) opmerkingen bij de conceptregeling.

  • Onderwijs in detentie heeft meerdere doelen die op hun beurt kunnen bijdragen aan succesvolle re-integratie van de gedetineerde. Naast het vergroten van zijn kansen op de arbeidsmarkt zijn dit zelfontplooiing en normalisatie van de detentiesituatie. Het valt de Raad op dat in de toelichting re-integratie wordt genoemd als doel van onderwijs in detentie, maar dat dit alleen wordt gekoppeld aan het vergroten van de kansen van de gedetineerde op de arbeidsmarkt. De Raad adviseert ook de andere doelstellingen, namelijk zelfontplooiing en normalisatie, in de toelichting te vermelden.

  • Tegemoetkoming in de kosten van opleidingen waarbij gebruik dient te worden gemaakt van internet (e-learning) wordt op voorhand uitgesloten in de conceptregeling (zie ook artikel 3 sub c). De Raad acht dit niet raadzaam nu steeds meer opleidingen internetfaciliteiten vereisen.

Vervolgens gaat de Raad artikelsgewijs in op de conceptregeling. Voor de volledige inhoud verwijst de Raad naar de inhoud van het advies.

Het advies kan worden opgevraagd bij het secretariaat van de Raad

Postbus 30 137

2500 GC Den Haag

070 – 36 19 300,

www.rsj.nl

Naar boven