Logo LansingerlandVerkeersbesluit Parkeerschijfzone "De Vlashoeck"in Bergschenhoek.

T13.08559

Burgemeester en wethouders van Lansingerland;

Overwegende het volgende:

Inleiding

In Bergschenhoek is in het centrum een parkeergarage met woningen. De parkeergarage is bereikbaar via de Beethovenlaan en de Dorpsstraat. In het centrum geldt een parkeerschijfzone. Parkeren in deze parkeergarage “De Vlashoeck” wordt gedaan door winkelend publiek en de bewoners van de bovenliggende woningen. Om winkelend publiek de mogelijkheid te bieden om (kort) te kunnen parkeren is een verkeersmaatregel gewenst dat de bruikbaarheid en doorstroming van parkeerplaatsen borgt in de parkeergarage. Het instellen van een parkeerschijfzone, die gerelateerd is aan de winkelopeningstijden, is een geschikte maatregel. De bewoners hebben de beschikking over een eigen parkeerplaats. Deze zijn bereikbaar door een aparte toegang, die wordt afgesloten met een hekwerk. Winkelend publiek kan hiervan geen gebruik maken. De parkeergarage is overdag en op koopavonden geopend zodat de parkeerschijfzone voor winkelend publiek bereikbaar is. Buiten de winkeltijden is de parkeergarage afgesloten voor winkelend publiek. Bewoners kunnen via hun aparte toegang gebruik blijven maken van hun eigen parkeerplaatsen.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

» het verzekeren van de veiligheid op de weg;

» het beschermen van weggebruikers en passagiers;

» het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

» het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

» het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder ofschade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

» het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

» het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik. Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen.

Om deze doelen te bereiken is het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

Verkeersmaatregelen en argumentatie

Parkeerschijfzone

Parkeergarage “De Vlashoeck” ligt tussen de Beethovenlaan en de Dorpsstraat in het centrum van Bergschenhoek. Boven de garage zijn woningen gelegen. De garage voorziet in een parkeerbehoefte voor winkelend publiek. Om de bruikbaarheid voor het winkelend publiek te vergroten is kortparkeren gewenst. Hiervoor is een parkeerschijfzone met een maximale parkeerduur van 2 uur geschikt. Een deel van de garage is alleen toegankelijk voor bewoners via een apart toegangshek. De parkeerplaatsen van de bewoners worden buiten de parkeerzone gehouden zodat ze lang kunnen parkeren.

Lang en kort parkeren

Voor bewoners is het wenselijk dat ze lang kunnen parkeren op hun eigen parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen moeten dan ook niet binnen een parkeerschijfzone vallen. Door het aparte toegangshek worden de parkeerplaatsen voor bewoners gescheiden van de parkeerplaatsen die zijn bedoeld voor het winkelend publiek. Langparkeerplaatsen zijn ook aanwezig aan de randen van het

centrumgebied en zijn op korte loopafstand bereikbaar.

Voor het winkelend publiek is het wenselijk dat er een doorstroming is in het gebruik van de parkeerplaatsen (kortparkeren). Hierdoor kunnen de parkeerplaatsen zo optimaal en intensief mogelijk worden gebruikt door zoveel mogelijk winkelbezoekers. Een parkeerschijfzone biedt hierin uitkomst. Deze zone kan worden gerelateerd aan de tijden dat de winkels zijn geopend. De zone kan worden ingesteld van maandag t/m woensdag + zaterdag van 7.30u tot 20.30u, donderdag t/m vrijdag van 7.30u tot 21.30u met een maximale parkeerduur van 2 uur. De zone kan worden ingesteld voor de parkeergarage en voor de Beethovenlaan tussen de Julianalaan en de Laan der Vrijheid. Op de bij dit besluit horende situatietekening wordt dit aangeduid.

Ontheffingen

Het verlenen van ontheffingen in een centrumgebied als Bergschenhoek met een relatief kleine omvang doet afbreuk aan de werking van de parkeerschijfzone. Tevens wordt het doel om meer (kort)parkeermogelijkheden voor winkelend publiek te creëren niet gehaald.

Situering van de wegen

De parkeergarage ligt bin­nen de be­bouw­de kom van de ge­meente Lansingerland (kern Bergschenhoek).

verleg met politie

Overleg met andere wegbeheerders

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgehad met de politie Rotterdam-Rijnmond. Deze heeft in de persoon van de heer R. Heuvelman positief geadviseerd.

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

De teamleider Beheer is in het geldende mandaatregister door het college gemandateerd tot het nemen van het besluit. Gelet op het voren­staande en het be­paal­de in de Wegenver­keerswet en de uit­voe­rings­re­gelen van die wet is tot het onder­staande besluit gekomen.

BESLUIT

  • I.Een parkeerschijfzone in te stellen in de parkeergarage “De Vlashoeck” en het deel van de Beethovenlaan, tussen de Julianalaan en de Laan der Vrijheid, in Bergschenhoek, door de plaatsing van de borden E10 en E11 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het aanbrengen van blauwe belijning als bedoeld in artikel 25 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

 

  • II.Door plaatsing van onderborden OB206p onder de borden E10 de parkeerschijfzone te laten gelden van maandag t/m woensdag + zaterdag van 7.30u tot 20.30u en donderdag t/m vrijdag van 7.30u tot 21.30u met een maximale parkeerduur van 2 uur;

 

  • III.Dit besluit te publiceren in de Staatcourant en de Heraut;

 

  • IV.Een kopie van dit besluit te zen­den aan:

  • a.Politie Rotterdam, Bureau Berkel en Rodenrijs, t.a.v. de heer R. Heuvelman, Postbus 70023, 3000 LD Rotterdam;

  • b.de afdeling Vergunningverlening en Handhaving, de heer A. Fortuin;

  • c.de afdeling Vergunningverlening en Handhaving, de heer B. Kuijper;

  • d.de afdeling Beheer & Onderhoud, de heer E. Korteland

  • e.archief;

  • 1.Een parkeerschijfzone in te stellen in de parkeergarage “De Vlashoeck” en het deel van de Beethovenlaan, tussen de Julianalaan en de Laan der Vrijheid, in Bergschenhoek, door de plaatsing van de borden E10 en E11 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het aanbrengen van blauwe belijning als bedoeld in artikel 25 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

 

Lansingerland, 1 juli 2013

Namens burgemeester en wethouders van Lansingerland,
Marco van der Sloot
teamleider Team Beheer

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit, of is het besluit onduidelijk? Neem altijd eerst contact op met de

gemeente. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. Medewerkers van de gemeente

nemen samen met u het besluit door. Komt u er samen niet uit, dan kunt u alsnog digitaal of schriftelijk

een bezwaarschrift indienen bij de Gemeente Lansingerland. Let u er wel op, dat u het bezwaar indient

binnen de wettelijke termijn.

Het adres voor het indienen van schriftelijk bezwaar is:

College van burgemeester en wethouders van gemeente Lansingerland

Postbus 1

2650 AA Berkel en Rodenrijs

Of voor het indienen van digitaal bezwaar: zie www.lansingerland.nl onder het kopje 'formulieren'.

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen de wettelijketermijn, zijnde zes weken na

verzenddatum. Schrijf in uw bezwaarschrift ten minste:

uw naam en adres

de datum van uw bezwaarschrift

het nummer van deze brief, of stuur een kopie van deze brief mee met uw bezwaarschrift (artikel 6:5 van

de Algemene wet bestuursrecht).

een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt

waarom u het niet eens bent met ons besluit

uw handtekening

Het besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. U kunt tijdens deze procedure een voorlopige

voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam. Er moet dan wel sprake zijn

van een spoedeisend belang. Het adres is:

Rechtbank Rotterdam

Sector bestuursrecht

Postbus 50951

3007 BM Rotterdam

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Daarvoor moet u

wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben. Zie http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

[Vul hier de tekst van het bezwaarschrift in]

Naar boven