Logo MontferlandVerkeersbesluit, Gemeente Montferland: Tijdelijke afsluiting de Bleek en gedeelte Slotlaan

Portefeuillehouder: Wethouder Loeff-Hageman

Inleiding

Ten tijde van de werkzaamheden aan het Stadsplein te ’s-Heerenberg moet de weekmarkt worden gehouden op een alternatieve locatie. Om dit te kunnen realiseren is een afsluiting van een dag per week van parkeerterrein de Bleek en gedeelte van de Slotlaan noodzakelijk.

Overwegingen

Krachtens artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient een verkeersbesluit te worden genomen voor de in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer bedoelde tijdelijke plaatsingen en tijdelijke maatregelen welke zich regelmatig voordoen.

Maatregel

Elke donderdag staat van 08.00 uur tot 17.00 de weekmarkt op het Stadsplein in ’s-Heerenberg opgesteld. Ten tijde van de herinrichting van het plein is het niet mogelijk om de markt op het plein te blijven houden. Als tijdelijke alternatieve locatie voor de markt is er gekozen voor parkeerplaats de Bleek en een gedeelte van de Slotlaan. Het parkeerterrein en de Slotlaan, tussen Molenpoortstraat en Oliemolen, moeten daarvoor afgesloten worden voor al het gemotoriseerde verkeer.

Doelstelling

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

  • -Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Motivering

De herinrichting van het Stadsplein gaat op 23 september 2013 van start, dit is ook het moment dat de weekmarkt een andere locatie nodig heeft. Voor de duur van minimaal een half jaar is het naastgelegen parkeerterrein de Bleek als alternatieve locatie aangewezen. Belangrijk bij de locatiekeuze was de ligging in het centrum, de nabijheid van voldoende parkeerplaatsen en de aanwezigheid van een verharde ondergrond. Parkeerterrein de Bleek is de meest geschikte locatie als aanvullend voor extra parkeergelegenheid wordt gezorgd.

Nabij het kruispunt Slotlaan/Stokkumseweg is de mogelijkheid gevonden om een groot aantal extra parkeerplaatsen te creëren. Het terrein is gelegen op 400 meter van parkeerterrein de Bleek, dit is een acceptabele loopafstand voor de bezoeker van de markt. De afstand tot de markt is vergelijkbaar met de afstand vanaf het parkeerterrein nabij Gouden Handen. Middels een tijdelijke p-route zullen de bezoekers gewezen worden op de aanwezigheid van het tijdelijke parkeerterrein.

Omdat parkeerterrein de Bleek niet de volledige markt kan herbergen, zal een deel van de Slotlaan gebruikt moeten worden. Om dit mogelijk te maken wordt de Slotlaan op donderdagen afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer. Het betreft daarbij enkel het wegvak tussen de Molenpoortstraat en de Oliemolen. Ook de doorgang vanaf Villersgengske is tijdens de markt niet mogelijk. In het verleden is al gebleken dat het afsluiten van dit gedeelte van de Slotlaan niet leidt tot grote problemen. De Stokkumseweg en van Heeklaan kunnen het extra verkeer gemakkelijk aan.

Het blijft voor hulpdiensten wel mogelijk om in geval van nood gebruik te maken van de Slotlaan.

Belangenafweging

De gemeente Montferland heeft het belang van de vrijheid van het verkeer ondergeschikt geacht aan de veiligheid van de weggebruikers en passagiers. Het is niet veilig voor de bezoekers van de markt als ook het gemotoriseerde verkeer gebruik blijft maken van de Slotlaan. Om deze reden is gekozen voor een algehele afsluiting, uitgezonderd langzaamverkeer.

Gehoord

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. De tijdelijke locatie van de markt is afgestemd met de Marktmeester en met de bewoners van naastgelegen woningen aan de Bleek en Slotlaan.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Montferland besluit tot:

Het tijdelijk afsluiten voor gemotoriseerd verkeer van parkeerterrein de Bleek en een gedeelte van de Slotlaan, middels:

  • 1.Het plaatsen van verkeersborden C01 ter hoogte van de kruispunten Molenpoortstraat/Slotlaan, Villersgengske/Slotlaan en Oliemolen/Slotlaan.

  • 2.De afsluiting is alleen donderdags van 08.00 uur tot 17.00 uur en is gekoppeld aan de tijdelijke verplaatsing van de weekmarkt naar de Bleek.

Alle genoemde verkeersborden zijn conform bijlage 1, van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Eén en ander is overeenkomstig met de afbeelding in de bijlage.

Didam, 9 juli 2013

Burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen dit besluit kunt u binnen zes weken na bekendmaking een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen. U kunt dat richten aan: Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Montferland, Postbus 47, 6940 BA DIDAM. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Op de website van de gemeente www.montferland.info vindt u onder "digitaal loket" onder "Digitale formulieren" het formulier "bezwaarschrift indienen". Daar treft u alle informatie aan. Voor het digitaal indienen van een bezwaarschrift heeft u een DigiD inlogcode nodig.

Voorlopige voorziening

Daarnaast kan, mits een bezwaarschrift is ingediend, een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank te Zutphen. Voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal het verzoek om een voorlopige voorziening bij genoemde rechtbank indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een DigiD inlogcode. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Bijlage

Situatieschets

Naar boven