Logo MontferlandOntwerpbesluit, Gemeente Montferland: Verkeerscirculatie Stadsplein 's-Heerenberg

Portefeuillehouder: Wethouder Loeff-Hageman

Inleiding

Met de herinrichting van het Stadsplein te ’s-Heerenberg wordt de verkeerscirculatie op en rond het plein herzien.

Overwegingen

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Maatregel

De maatregelen die worden getroffen ter circulatie van het verkeer op en rond het stadsplein zijn onder te verdelen in twee perioden. In de zomerperiode (1 april t/m 30 september) staat het verblijven op het Stadsplein centraal, terwijl in de winterperiode (1 oktober t/m 31 maart) de bereikbaarheid van het plein belangrijker is. In de zomerperiode is er sprake van een toename aan toerisme, recreatie en bezoekers van het centrum. Om het idee van een verblijfsplein meer kracht bij te zetten en daarmee een andere beleving van het ’s-Heerenbergse centrum te creëren, is het gewenst dat er een autovrij gedeelte op het plein ontstaat. Dit autovrije gedeelte is gesitueerd op het noordelijke deel van het Stadsplein, tussen de Rabobank en Restaurant Smouzen. Terwijl het zuidelijke deel van het plein, tussen Kruidvat en Primera, wordt voorzien van parkeervakken die het hele jaar bereikbaar zijn vanaf de Stadswal. Bij zowel de zomer- als winterperiode is, in verband met de weekmarkt, op donderdagen het gehele plein afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

In de zomerperiode is het verblijfsplein afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, terwijl in de wintermaanden eenrichtingsverkeer wordt ingesteld. Het is dan alleen mogelijk om vanaf de Molenstraat richting het parkeergedeelte van het plein te rijden. In samenhang met deze maatregel wordt het eenrichtingsverkeer op de Molenstraat opgerekt tot aan het kruispunt Molenpoortstraat/de Bleek.

Het gedeelte van het Stadsplein waar de bevoorrading van de winkels plaats vind (in de volksmond “Expeditiestraat” genoemd) zal ook worden voorzien van eenrichtingsverkeer. De “Expeditiestraat” is toegankelijk vanaf de Klinkerstraat en het verkeer dient bij de uitgang aan de Jumbo de straat te verlaten. De doorgang met het plein zal worden afgesloten.

Doelstelling

Met het ontwerpbesluit wordt beoogd:

  • -Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu;

  • -Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Motivering

De herinrichting van het centrum van ’s-Heerenberg en de samenhangende veranderingen in de verkeerscirculatie maken onderdeel uit van het Masterplan ’s-Heerenberg.

Het idee voor een zomer- en winterperiode op het verblijfsgedeelte van het plein is in nauw overleg met de ondernemers, Stichting verfraaiing Stadskern en de ondernemersvereniging tot stand gekomen.

Alle genoemde maatregelen zullen worden ingesteld/uitgevoerd als de herinrichtingen van de betreffende gebieden een feit is. De maatregelen worden niet zelfstandig genomen maar hebben een directe relatie met de herinrichting van het Stadsplein.

Belangenafweging

De gemeente Montferland heeft het belang het beschermen van weggebruikers en passagiers en het belang van de aantasting van het karakter van het plein laten prevaleren boven het belang van de vrijheid van het verkeer. Gelet op het gebruik van het plein door fietsers en voetgangers die er vooral veilig en rustig moeten kunnen verblijven is het doorstromings- en bereikbaarheidsbelang voor het gemotoriseerde verkeer ondergeschikt. Dit is mogelijk omdat voor hen een goede routing is gecreëerd over Molenpoortstraat en Klinkerstraat.

Gehoord

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Montferland is voornemend tot:

  • 1.Het in de zomerperiode (1 april t/m 30 september) afsluiten van het noordelijke deel van het Stadsplein te ’s-Heerenberg, voor al het gemotoriseerde verkeer.

  • 2.Het in de winterperiode (1 oktober t/m 31 maart) instellen van een eenrichtingsweg op het noordelijke deel van het Stadsplein te ’s-Heerenberg, middels:

    - Het plaatsen van verkeersbord C03 ter hoogte van de Molenstraat, welke de weggebruiker toestaat het plein vanaf deze zijde op te rijden;

    - Het plaatsen van verkeersbord C02 ter hoogte van makelaar Rosendaal, welke de weggebruiker verbied het plein vanaf deze zijde verder op te rijden.

  • 3.Het uitbreiden van het eenrichtingsverkeer op de Molenstraat tot aan het kruispunt Molenpoortstraat/De Bleek, middels het verplaatsen van verkeersbord C03 richting het genoemde kruispunt welke de weggebruiker toestaat de Molenpoortstraat vanaf deze zijde in te rijden.

  • 4.Het instellen van een eenrichtingsweg op Stadsplein tussen de Klinkerstraat en de Jumbo, middels:

    - Het plaatsen van verkeersbord C03 ter hoogte van de kruispunt Klinkerstraat/Stadsplein, welke de weggebruiker toestaat de straat vanaf deze zijde in te rijden;

    - Het plaatsen van verkeersbord C02 ter hoogte van de uitgang van Stadsplein bij Jumbo, welke de weggebruiker verbied de straat vanaf deze zijde in te rijden.

Alle genoemde borden zijn conform bijlage 1, van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Eén en ander is overeenkomstig met de afbeelding in de bijlage.

Didam, 9 juli 2013

Burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland

Bijlage

Situatieschets

Naar boven