Logo Groningen
Mededeling start plan-m.e.r.-procedure Droge Voeten 2050, Groningen

Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen maken, mede namens de provincies Drenthe en Fryslân, bekend dat voor het project "Droge Voeten 2050" een plan-m.e.r.-procedure van start gaat.

Het project Droge Voeten 2050 richt zich op het tegengaan van wateroverlast vanuit de boezemsystemen. Naar aanleiding van de ernstige wateroverlast in 1998 hebben de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest in het afgelopen decennium al grootschalige maatregelen genomen om de veiligheid van hun boezemsystemen te verbeteren. Vooral door de aanleg van waterbergingsgebieden en het verhogen van boezemkaden is de veiligheid vergroot. Klimaatverandering, bodemdaling door o.a. aardgaswinning en actualisering van de veiligheidsnormen, mede door nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, maken het nodig om te onderzoeken of in de toekomst meer maatregelen nodig zijn.

De mogelijk te nemen maatregelen in het gebied van het waterschap Noorderzijlvest kunnen een ruimtelijke component hebben. Inmiddels is vastgesteld dat dit voor het gebied van het waterschap Hunze en Aa's waarschijnlijk niet het geval is.

Voor de maatregelen voor het gebied van waterschap NoorderzijlvestI zullen in omgevingsplannen van de respectievelijke provincies waarschijnlijk reserveringen gedaan moeten worden. Daarom is er sprake van plan-m.e.r.-plicht. Er zal voor de mogelijke maatregelen in het betreffende gebied van het waterschap Noorderzijlvest een milieueffectrapport (MER) worden opgesteld, waarin de milieueffecten van de maatregelen worden onderzocht. Als eerste stap in de m.e.r.-procedure is een startdocument opgesteld. Op basis van dit startdocument, ontvangen inspraak en adviezen kan vervolgens de reikwijdte en het detailniveau van het MER worden vastgesteld.

In deze m.e.r.-procedure zijn de initiatiefnemers: het waterschap Noorderzijlvest en de provincies Groningen en Drenthe. Het bevoegd gezag wordt gevormd door de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe omdat zij de mogelijk m.e.r.-plichtige besluiten moeten nemen. De provincie Groningen treedt op als coördinerend bevoegd gezag.

Procedure

Met deze mededeling over het startdocument is de wettelijke (uitgebreide) m.e.r.-procedure gestart. Het startdocument beschrijft welke onderwerpen aandacht zullen krijgen in het MER.

Voordat het MER kan worden opgesteld dienen stellen Provinciale Staten van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân de reikwijdte en het detailniveau van het MER vast te stellen. Hiervoor wordt advies gevraagd aan de wettelijke adviseurs en is het mogelijk zienswijzen in te dienen.

Terinzagelegging

Het startdocument ligt van 26 juli tot en met 6 september 2013 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage:

  • a. in het provinciehuis te Groningen. Hiervoor dient u zich te melden bij de balie, ingang Sint Jansstraat 4 te Groningen;

  • b. bij de provincie Drenthe, Westerbrink 1 te Assen (van 8.30 tot 16.30 uur);

  • c. in het provinciehuis van Fryslân,Tweebaksmarkt 52 in Leeuwarden. Graag van te voren contact opnemen via telefoonnummer: 050-2925678

Het startdocument is ook te vinden op de websites van de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe

Naar boven