Logo Noord-Holland Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 10 januari 2013 nr.132370/132366, tot aanwijzing van enkele weggedeelten als busstrook, zoals bedoeld in artikel 1 onder k, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 in de gemeente Waterland.

Aanleiding

Eind 2012 heeft groot onderhoud plaatsgevonden op de N235. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om een knelpunt op het gebied van doorstroming op te lossen. De bestaande vrije busbaan, gelegen aan de westzijde van de N235 voegde voorheen in op de N235 vlak voor de kruising met de N247. Autoverkeer diende te wachten op de invoegende bus. Dit veroorzaakte een probleem met de doorstroming van het autoverkeer. Om dit op te lossen is de bestaande busbaan doorgetrokken tot deels op de N247 richting Amsterdam. Dit heeft tevens het voordeel dat de doorstroming voor de bus ook verbetert omdat invoegen op de drukke N235 niet meer nodig is. De bestemming van het nieuwe wegdeel tot busbaan is aangegeven door het woord “LIJNBUS” op het wegdek.

Op weggedeelten waar de busbaan en kruisend autoverkeer samenkomen en verwarring kan ontstaan, is voor de duidelijkheid het bord C01 geplaatst op de busbaan. Onder dit bord is een onderbord geplaatst met de tekst “uitgezonderd lijnbussen”. Voor het aanwijzen van deze nieuwe doorgetrokken busbaan is een verkeersbesluit nodig.

 

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor de plaatsing van verkeerstekens op het wegdek zoals de aanduiding van busstroken en busbanen  een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer. Dit belang is genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.

 

Maatregelen

De nieuwe busbaan ligt ten westen van de N235 en loopt ter hoogte van hectometerpaal 0,6 tot hectometerpaal 0,0. Op de N247 ligt het stukje busbaan aan de noordwestzijde en loopt deze van hectometerpaal 31,25 tot hectometerpaal 30,95. De busbaan wordt afgescheiden van de rest van de N235 en N247 door middel van een doorgetrokken streep. Op het wegdek van de busbaan worden de letters “LIJNBUS” aangebracht. Ter hoogte van industrieterrein De Dollard en vlak voor de kruising N235 met de N247, wordt op de busbaan bord C01 met onderbord “uitgezonderd lijnbussen” geplaatst.

 

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie heeft ingestemd met de maatregelen.

 

Afweging belangen

De maatregelen zullen leiden tot een vlottere en veiligere verkeersafwikkeling. Dit dient de belangen van de weggebruiker. Gelet hierop verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig geschaad zullen worden.

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar deze maatregel voor wordt getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

Besluit

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

A: de hierna te noemen weggedeelten te bestemmen voor het gebruik van bussen van lijndiensten:

- 1. de met het woord “LIJNBUS” op het wegdek aangeduide rijstrook ten westen van de N235, vanaf hectometerpaal 0,6 tot hectometerpaal 0,0;

- 2. de met het woord “LIJNBUS” op het wegdek aangeduide rijstrook ten noordwesten van de N247, vanaf hectometerpaal 31,25 tot hectometerpaal 30,95.

Voor de duidelijkheid zullen bij weggedeelten waar kruisend verkeer is, de borden C01 met onderbord “uitgezonderd lijnbussen” worden geplaatst. 

B: van dit besluit mededeling te doen in De Staatscourant.

Haarlem, 10 januari 2013

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,  

F.J. van der Linden

sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur 

Mededelingen

1. Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 123, 2000 MD Haarlem. U kunt telefonisch een folder aanvragen over de bezwaarprocedure (023-514 41 41) of voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl

2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.

Naar boven