Logo Leudal
Beheersverordeningen voor de kernen Heibloem, Kelpen-Oler en het Buitengebied, Leudal

De gemeente Leudal is aan de slag om de bestaande bestemmingsplannen voor 16 kernen, 7 bedrijventerreinen en het buitengebied te actualiseren. Deze nieuwe bestemmingsplannen zullen in papieren vorm én digitaal worden gemaakt. Het betreft in totaal 24 bestemmingsplannen evenals een apart bestemmingsplan voor het centrum van Heythuysen. Na afronding van het traject zullen voor het gehele grondgebied eenduidige regels gelden met betrekking tot bestemming, functies en gebruik van gronden en opstallen.

Het is niet haalbaar gebleken om vóór 1 juli 2013 voor alle plangebieden een nieuw bestemmingsplan ter vaststelling aan de raad te kunnen aanbieden.

De gemeente Leudal wil echter toch per 1 juli 2013 beschikken over actuele planologische regels om in geval van het meewerken aan nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen voor die inzet ook leges te kunnen vragen.

De Wet ruimtelijke ordening (Wro), zoals die per 1 juli 2008 in werking is getreden, bepaalt namelijk dat vóór 1 juli 2013 alle plannen ouder dan 10 jaar vervangen moeten zijn door nieuwe, digitale bestemmingsplannen om ook na die datum leges te kunnen vorderen. Om die reden is besloten als “tussenoplossing” het instrument ‘beheersverordening’ (artikel 3.38 Wro) toe te passen.

Voor een aantal kernen, bedrijventerreinen en het buitengebied wordt voorafgaand aan een bestemmingsplan eerst een beheersverordening opgemaakt, waardoor de gemeente op 1 juli 2013 toch over een rechtsgeldig planologisch regime beschikt. Door middel van de beheersverordening worden namelijk de geldende planologisch-juridisch rechten van toepassing verklaard op het besluitgebied in kwestie.

De vast te stellen beheersverordeningen zijn, zoals al gesteld, een tussenoplossing en hebben dus een tijdelijk karakter. Nadat een beheersverordening voor een specifieke kern of bedrijventerrein is vastgesteld, wordt met het omvormen daarvan tot een bestemmingsplan begonnen, zodat in de loop van 2014 het gehele grondgebied van Leudal van nieuwe bestemmingsplannen is voorzien. De beheersverordeningen hebben dan ook enkel als doel de geldende planologisch-juridisch rechten te verlengen totdat alle bestemmingsplannen zijn vastgesteld en in werking zijn getreden. Het bestemmingsplan Buitengebied zal naar verwachting eind dit jaar, als ontwerp, ter visie worden gelegd.

Bij het vaststellen van beheersverordeningen worden aldus bestaande planologische rechten gerespecteerd. Voor de ‘woongebieden’ is zelfs sprake zijn verruiming van rechten, omdat vooruitlopend op de nieuwe bestemmingsplannen wel de standaardregels voor de bestemming ‘Wonen’ en standaardafwijkingregels van toepassing worden verklaard.

Aangezien de feitelijke planologische situatie niet wijzigt en de beheersverordening slechts tijdelijk is, wordt er voor het vaststellen daarvan geen inspraakprocedure doorlopen.

Bij de bestemmingsplanprocedure zal uiteraard wel gelegenheid worden gegeven inspraak te plegen.

Heibloem, Kelpen-Oler en het buitengebied van de gemeente Leudal zijn de laatste gebieden waarvoor een beheersverordening is opgesteld.

De commissie Ruimte heeft in zijn vergadering van 11 juni jl. ingestemd met de raadsvoorstellen van burgemeester en wethouders. De voorstellen worden in de raadsvergadering van 25 juni a.s. ter besluitvorming voorgelegd aan de Raad.

Alle bestanden met betrekking tot vast te stellen beheersverordeningen zullen op het internet te raadplegen zijn. Na vaststelling van de beheersverordeningen zullen deze ook via de gemeentelijke website en de landelijke website (http://ruimtelijkeplannen.nl) beschikbaar worden gesteld. Dat zal op de gebruikelijke wijze (publicatie in Leudal Nieuws en Staatscourant) bekend worden gemaakt.

Hebt u naar aanleiding van deze kennisgeving vragen, neem dan contact op met de gemeente (mail aan j.wolter@leudal.nl, of bel 0475-859702)

Heythuysen, 19 juni 2013.

Naar boven