Logo Gennep
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘Kern Milsbeek 2012’, Gennep

Vastgesteld bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders van Gennep maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad van Gennep op 13 mei 2013 heeft besloten tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan “Kern Milsbeek 2012”.

Het plangebied is gelegen ten noordwesten van de kern Gennep, nabij de Maas. Het plangebied wordt aan de noordzijde globaal begrensd door achtereenvolgens de Langstraat, de achterkant van de percelen aan de Langstraat en Zandheide, Verloren Land, een aantal agrarische percelen en de achterkant van de percelen aan het Heiveld. De oostzijde van het plangebied wordt globaal begrensd door de Zwarteweg en de zuidwestzijde door de N271 en de Helweg.

De geldende bestemmingsplannen voor Kern Milsbeek zijn gemiddeld meer dan 10 jaar oud, daarom is een nieuw plan opgesteld. De oude plannen zorgen voor rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid. Daarnaast geldt dat in het kader van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), wordt voorgeschreven dat bestemmingsplannen niet ouder mogen zijn dan 10 jaar. Het resultaat moet zijn dat de gemeente op een zo kort mogelijke termijn beschikt over een overzichtelijk aantal onherroepelijke bestemmingsplannen welke het grondgebied van de gemeente Gennep beslaan.

Ontwikkelingen

In het plan zitten bepaalde ontwikkelingslocaties waarvoor kort of wat langer geleden een planologische procedure is gevoerd. Deze ontwikkelingen worden meegenomen om er voor te zorgen dat er één nieuw plan voor Kern Milsbeek gaat gelden en om te voorkomen dat kort na het van kracht worden van het bestemmingsplan er vanwege de 10-jaarstermijn opnieuw een bestemmingsplan opgesteld en in procedure gebracht dient te worden. De volgende ontwikkelingen zijn meegenomen in het bestemmingsplan:

  • Zwarteweg

In het gebied tussen de Langstraat, Heiveld en Zwarteweg wordt een nieuw woongebied ontwikkeld: “Zwarteweg”. In het oorspronkelijke verkavelingsplan waren 176 woningen geprojecteerd, waarvan een groot deel reeds gebouwd is. Een aantal percelen waar op grond van het geldende bestemmingsplan gebouwd kan worden zijn echter nog altijd onbebouwd. Dit bestemmingsplan continueert deze bestaande bouwmogelijkheden.

Voor 25 geprojecteerde woningen aan de zuidwestzijde van het woongebied bestond nog geen rechtstreekse bouwtitel. Deze woningen zijn aan weerszijden van de Draaischijf geprojecteerd.

Dit bestemmingsplan maakt de ontwikkeling van deze woningen op termijn mogelijk door middel van de bestemming ‘Wonen – Uit te werken’. Hier mag worden gebouwd als een door burgemeester en wethouders vastgesteld uitwerkingsplan in werking is getreden.

In het bestemmingsplan Kern Milsbeek 2012 worden beide bovenstaande ontwikkelingen bestemd.

  • Helweg 26

Op dit perceel wordt een nieuwe vrijstaande woning gebouwd, bestaande uit één bouwlaag met een kap. Hiervoor is eerder een bestemmingsplanprocedure doorlopen.

  • Heiveld 8

Op dit perceel wordt een zorgboerderij ontwikkeld. Er worden drie groepswoningen en twee zorgappartementen gerealiseerd. De groepswoningen en appartementen worden gerealiseerd binnen de bestaande boerderij alsmede binnen een nieuw op te richten gebouw ter vervanging van de voormalige stal. Voor dit project is eerder een bestemmingsplanprocedure gevolgd.

  • Reconstructie N271

Een gedeelte van de N271 ter hoogte van Milsbeek wordt gereconstueerd. Ter plaatse van het deel van de N271 waar de Zwarteweg op uitkomt, zal in dat kader een rotonde worden aangelegd. Hiermee kan de verkeersveiligheid en de doorstroming worden verbeterd. Tegelijkertijd met de verkeerskundige reconstructie van de weg zal ter hoogte van de nieuwe rotonde tevens een pleisterplaats worden aangelegd. Daarnaast wordt aan de Zwarteweg de bouw van een nieuwe woning mogelijk gemaakt. Voor dit project is eerder een bestemmingsplanprocedure gevoerd.

  • Langstraat ong.

Het college van B&W heeft besloten om in principe medewerking te verlenen aan de ontwikkeling van het binnenterrein gelegen tussen de Kerkstraat-Langstraat-Kanonskamp te Milsbeek (achter het gemeenschapshuis ’t Trefpunt) voor de realisatie van 10 appartementen. Het bouwprogramma voor de onderhavige locatie is realistisch ten opzichte van de demografische ontwikkelingen voor de kern Milsbeek en sluit kwalitatief goed aan bij de huidige en toekomstige volkshuisvestelijke vraag voor de kern. Het initiatief wordt meegenomen in het onderhavige bestemmingsplan.

  • Langstraat 115

Op de gronden gelegen aan Langstraat 115 is een woning gesitueerd. De vraag is binnengekomen om de woning meer naar de Langstraat en de Vagevuurweg te mogen bouwen, waarbij de voorgevelrooilijn gelijk komt te liggen met de aansluitende woningen/bebouwing. Het initiatief wordt meegenomen in het onderhavige bestemmingsplan.

Inzage en zienswijzen

De gemeenteraad heeft naar aanleiding van de ingediende zienswijzen en ambtshalve wijzigingen bij de vaststelling wijzigingen aangebracht in het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen. De wijzigingen hebben betrekking op de verbeelding, de regels en de toelichting van het plan. In de bij het raadsbesluit behorende ‘Nota van Zienswijzen Bestemmingsplan Kern Milsbeek 2012’ zijn alle wijzigingen nader aangegeven.

Het vaststellingsbesluit en het bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening met ingang van 14 juni 2013 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage, tijdens openingstijden bij het Omgevingsloket in het gemeentekantoor van Gennep, Ellen Hoffmannplein 1 te Gennep (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur). Voor inzage van het plan buiten openingstijden kan een afspraak gemaakt worden op telefoonnummer 0485-494141. Daarnaast is het bestemmingsplan met bijbehorende stukken raadpleegbaar en beschikbaar op de volgende wijzen:

De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op

http://ro-online.robeheer.nl/0907/

Beroep

Gedurende de termijn van terinzagelegging van 14 juni 2013 tot en met 25 juli 2013 kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingesteld door:

  • Een belanghebbende die tijdig bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan naar voren heeft gebracht.

  • Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht.

  • Een belanghebbende die zich niet kan verenigen met de wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht in het bestemmingsplan.

Het beroepschrift moet worden gericht aan: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Voorlopige voorziening artikel 8.4 Wet ruimtelijke ordening

Wie tijdig beroep tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan heeft ingesteld, kan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ook verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. Een gemotiveerd verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan: Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Indien dit verzoek binnen de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de werking van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist.

Gennep, 13 juni 2013

Burgemeester en wethouders van Gennep.

Naar boven