Logo Peel en MaasGemeente Peel en Maas - Verkeersbesluit – verplaatsen voetgangersoversteekplaats – Pastoor Leursstraat Maasbree

Kenmerk

zaaknummer 1894/2013/33237

documentnummer 1894/2013/33243

Burgemeester en wethouders van de gemeente Peel en Maas;

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het mandaatbesluit, ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT:

Wettelijke grondslag

Ingevolge artikel 2, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels strekken tot:

  • a.het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • b.het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • c.het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • d.het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • e.het waarborgen van een goede heffing en invordering van de mobiliteitstarieven, bedoeld in de wet bereikbaarheid en mobiliteit.

Ingevolge het tweede lid van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels voorts strekken tot:

  • f.het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade (…);

  • g.het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Doelstelling en motivering

Doelstelling

Uit oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers is het gewenst op de Pastoor Leursstraat te Maasbree een voetgangersoversteekplaats te verplaatsen.

Motivering

Hierbij is het volgende overwogen:

  • -In het gebied ten oosten van de Pastoor Leursstraat bevinden zich twee basisscholen;

  • -De in-/uitgangen van de basisscholen bevinden zich Op de Kemp waardoor de school-thuisroute is gewijzigd;

  • -Veel schoolkinderen moeten de Pastoor Leursstraat oversteken;

  • -De Pastoor Leursstraat heeft een relatief hoge verkeersbelasting;

  • -De basisscholen hebben geen verkeersbrigade;

  • -In het verleden is daarom een voetgangersoversteekplaats aangelegd nabij Pastoor Leursstraat huisnummer 23;

  • -Wegens het wijzigen van de school-thuisroute is het wenselijk de bestaande voetgangersoversteekplaats op te heffen en een nieuwe voetgangersoversteekplaats aan te leggen nabij Pastoor Leursstraat huisnummer 16.

Overleg

Onderhavige verkeersmaatregel is besproken met de politie. De politie heeft ingesteld met deze verkeersmaatregel. Hiermee is voldaan aan het bepaalde in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

Belangenafweging

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig zullen worden benadeeld door de treffen genoemde verkeersmaatregel, dan wel dat door de te treffen verkeersmaatregel een onduidelijke verkeerssituatie zal ontstaan.

Besluiten

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

  • 1.Door het verwijderen van de zebramarkering en het verwijderen van de borden L2 van Bijlage I van het RVV 1990, de voetgangersoversteekplaats als bedoeld in 49 van het RVV 1990 op de Pastoor Leursstraat ter hoogte van huisnummer 23 op te heffen;

  • 2.Door het aanbrengen van een zebramarkering en het plaatsen van de borden L2 van Bijlage I van het RVV 1990, een voetgangersoversteekplaats als bedoeld in 49 van het RVV 1990 op de Pastoor Leursstraat ter hoogte van huisnummer 16 vast te stellen;

  • 3.Dit verkeersbesluit treedt in werking op de dag na bekendmaking en wordt geëffectueerd op het moment dat de verkeersborden geplaatst/verwijderd zijn en de zebramarkering is aangebracht/verwijderd.

Panningen 31 mei 2013

Burgemeester en wethouders van Peel en Maas, namens dezen,

Teammanager openbare ruimte,

P.H.G.M. Peeters

Dit besluit is op de in de gemeente gebruikelijke wijze ter openbare kennis gebracht, waarvan mededeling is gedaan in de Staatscourant van 6 juni 2013.

Bezwaar en verzoek om een voorlopige voorziening.

Het verkeersbesluit en de daarbij horende stukken liggen van 6 juni 2013 tot en met 17 juli 2013 gedurende de openingstijden van het gemeentehuis ter inzage bij de publieksbalie vergunningen, toezicht en handhaving, Wilhelminaplein 1, 5981 CC Panningen.

Belanghebbenden kunnen tot zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Peel en Maas, Postbus 7088, 5980 AB Panningen en moet tenminste bevatten:

de naam en het adres van de indiener;

  • -de dagtekening;

  • -een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht;

  • -de gronden van het bezwaar.

Tevens kan dan, als onverwijlde spoed dat vereist, de voorzieningenrechter van de rechtbank Roermond, sector bestuursrecht, verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen.

Naar boven