Logo Almere
Aanwijzing artikel 5 Wvg, ‘Floriadegebied, onderdeel van het gebied Almere Centrum-Weerwater’, Almere

Aanwijzing

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere maakt ingevolge artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten bekend, dat de Raad van de gemeente Almere op 6 juni 2013 ingevolge artikel 5 Wvg, heeft besloten om de percelen die gelegen zijn in het beoogd Floriadegebied, onderdeel van het gebied Almere Centrum-Weerwater, aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing zijn. Het plangebied wordt globaal omsloten aan de noord-, oost- en westzijde door het Weerwater en aan de zuidkant door de zuidoever van het Weerwater, de A6 en het bedrijventerrein De Steiger in Almere Haven. Grondslag voor de aanwijzing is de beoogde intensivering van het gebruik en van het gebied als totaal door middel van een nader uit te werken mix van functies, onder meer ten behoeve van de wereldtentoonstelling Floriade 2022 en de ontwikkeling van een stadsdeel waarin plaats is voor wonen, werken, voorzieningen waaronder groen-, onderwijs, en verkeersvoorzieningen en recreatie, dat voldoet aan de kenmerken en uitgangspunten van het gedachtegoed “Growing Green Cities” (een blijvende groene stadswijk met toepassing van gezonde systemen). De percelen zijn nader aangegeven op de bij het besluit behorende kaart en lijst van aangewezen percelen. Het besluit treedt in werking een dag na publicatie daarvan in de Staatscourant en geldt voor een termijn van drie jaar, tenzij voor dat tijdstip een structuurvisie, bestemmingsplan of inpassingsplan dan wel een overeenkomstige ruimtelijke planvorm als voorzien in de Crisis- en Herstelwet is vastgesteld.

Gevolgen, Aanbiedingsplicht

Door het besluit tot aanwijzing van de percelen als gronden waarop een voorkeursrecht is gevestigd wordt onder andere de aanbiedingsplicht als bedoeld in artikel 10 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing verklaard. Deze aanbiedingsplicht houdt in, dat de eigenaren en/of zakelijk gerechtigden van de in het voorstel aangewezen gronden, wanneer zij hun eigendom of hun recht willen vervreemden, dit eerst aan de gemeente Almere te koop moeten aanbieden alvorens verkoop aan anderen mogelijk is. De eigenaren en zakelijk gerechtigden ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Bezwaar

Op het besluit is de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na dagtekening van deze publicatie in de Staatscourant tegen dit besluit schriftelijk een bezwaarschrift indienen. In het bezwaarschrift moet tenminste zijn opgenomen: de naam en het adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het voorstel waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar (de motivering). Het bezwaarschrift dient ondertekend te zijn en gericht te worden aan de Raad van de gemeente Almere, Postbus 200, 1300 AE Almere.

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen het besluit, bestaat tevens de mogelijkheid om de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht te verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Ter Inzage

Het besluit en de daarbij behorende stukken (de lijst van aangewezen percelen en de kadastrale tekening waarop de aangewezen percelen zijn weergegeven) liggen vanaf de datum van publicatie tijdens kantooruren ter inzage bij de receptie in de centrale hal van het stadhuis, Stadhuisplein 1 te Almere.

De openingstijden van het stadhuis zijn:

maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur;

donderdag van 8.30 tot 20.00 uur;

zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Voor vragen over het besluit kunt u contact opnemen met dhr. H.F.M. Meijer, projectdirecteur Almere Centrum Weerwater / Floriade op telefoonnummer 036-5277288.

Naar boven