Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 28 maart 2013, nr. 347944, houdende aanvaarding van bereidverklaring van Stichting Reclassering Caribisch Nederland

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 5, vierde lid, juncto artikel 1, eerste lid en artikel 4, eerste en tweede lid, van het Reclasseringsbesluit 1953 BES, zoals gewijzigd bij het Aanpassingsbesluit openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Reclasseringsregeling BES, Stb. 2010, 559);

Gezien de bereidverklaring van 3 november 2010 van Stichting Reclassering Caribisch Nederland, gevestigd te Bonaire;

Gezien de berichtgeving van Reclassering Nederland van 23 december 2010, 20 juni 2011 en 22 januari 2013, aan Onze Minister houdende de projectverantwoording januari – april 2011, september – december 2011 en september – december 2012, over de reclasseringsactiviteiten en daarbij behorende projecten op Caribisch Nederland;

Gezien de statuten van Stichting Reclassering Caribisch Nederland na statutenwijziging van 14 december 2011, respectievelijk van 18 januari 2013;

Gezien de brief van 30 maart 2012 van de Raad voor de rechtshandhaving, houdende het advies over de voorgenomen aanvaarding van de bereidverklaring van Stichting Reclassering Nederland;

Besluit:

De afgelegde bereidverklaring van Stichting Reclassering Caribisch Nederland, met aanvullende toelichting, te aanvaarden, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Reclasseringsregeling BES.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven

TOELICHTING

Sinds de overgang per 10 oktober 2010 van Bonaire, Sint Eustatius en Saba van de Nederlandse Antillen naar Nederland, is Onze Minister er voor verantwoordelijk dat er ook in Caribisch Nederland (CN) reclasseringswerkzaamheden worden uitgevoerd. Dit is vastgelegd in artikel 2 van het Reclasseringsbesluit 1953 BES, zoals gewijzigd bij het Aanpassingsbesluit openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Stb. 2010, 559, hierna: Reclasseringsregeling BES). Van belang is immers dat wettelijke reclasseringstaken en opdrachten van instellingen die onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie vallen ook in CN worden uitgevoerd.

In het licht van de staatkundige hervormingen heeft Stichting Reclassering en Justitiabelenzorg Bonaire (SRJB) in 2007 contact gezocht met Reclassering Nederland (RN) en het Ministerie van Veiligheid en Justitie, om het reclasseringswerk in CN op te bouwen en verder te verbeteren. Hierna zijn reclasseringsprojecten in CN gestart. Op 6 oktober 2010 is bij wijziging van de statuten van SRJB de naam van SRJB gewijzigd in Stichting Reclassering Caribisch Nederland (SRCN) en werd SRCN statutair in staat om reclasseringsactiviteiten binnen geheel CN in te vullen. Op 14 december 2011 zijn de statuten nogmaals gewijzigd, waardoor in de statuten is vastgelegd dat Onze Minister van een voorgenomen wijziging in kennis wordt gesteld. Op 18 januari 2013 zijn de statuten nogmaals gewijzigd, houdende een wijziging van de bepaling over de raad van toezicht.

Volgens artikel 1 van de Reclasseringsregeling BES is een reclasseringsinstelling een in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba gevestigde rechtspersoonlijkheid bezittende vereniging of stichting, wier statuten, stichtingsbrieven of reglementen het aanwenden van reclasseringspogingen voorschrijven of gedogen voor zover ze een bereidverklaring overeenkomstig artikel 4 heeft afgelegd en deze door Onze Minister is aanvaard. Gelet op deze bepaling heeft SRCN bij brief van 3 november 2010 een bereidverklaring afgelegd. Daarbij geeft SRCN aan dat zij samen met RN vorm geeft aan een reclasseringsorganisatie op de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, maar dat er op dat moment alleen sprake is van een reclasseringsorganisatie en - activiteiten op Bonaire. Toegezegd werd dat SRCN zich optimaal zal inspannen om ook invulling te geven aan haar taken op de twee bovenwindse eilanden. SRCN brengt periodiek schriftelijk verslag aan RN uit over de reclasseringswerkzaamheden op CN. In onder andere de verantwoordingsdocumenten van RN van december 2010, juni 2011 en december 2012 aan Onze Minister, worden de ontwikkelingen van opbouw- en verbeteractiviteiten van het reclasseringswerk in CN, geschetst. Verder heeft SRCN daarover ook geregeld telefonisch contact met RN.

In artikel 5, vierde lid, van de Reclasseringsregeling BES, is bepaald dat de aanvaarding van de bereidverklaring, haar opzegging en intrekking geschieden bij met redenen omklede ministeriële beschikking, gehoord de Raad. Gelet hierop is de Raad voor de rechtshandhaving bij brief van 24 februari 2012 verzocht door de Minister om over de voorgenomen aanvaarding te adviseren. Bij brief van 30 maart 2012 heeft de Raad voor de rechtshandhaving aangegeven met de voorgenomen aanvaarding in te kunnen stemmen, daarbij de hoop en verwachting uitsprekend dat ook de reclasseringsactiviteiten op Saba en Sint Eustatius ten spoedigste vorm zullen krijgen.

SRCN is verantwoordelijk voor reclasseringswerk op Bonaire en op de bovenwindse eilanden van CN, Sint Eustatius en Saba. Op de bovenwindse eilanden wordt dezelfde werkwijze gehanteerd als op Bonaire, dat wil zeggen met hetzelfde management, werkbegeleiding en dezelfde methodiek. Hoewel ook in laatste verantwoordingsdocument nog wel verbeterpunten worden genoemd, wordt de kwaliteit van de uitvoering van de reclasseringsactiviteiten op alledrie de BES-eilanden door SRCN gegarandeerd.

In artikel 4, tweede lid, van de Reclasseringsregeling BES is bepaald dat de verplegingsinrichtingen waarover de instelling voor reclasseringsdoeleinden de beschikking heeft in de bereidverklaring worden vermeld. Gelet op deze bepaling heeft SRCN desgevraagd aangegeven dat SRCN gebruik maakt van verschillende instellingen, waaronder de lokale instelling Stichting Verslavingszorg en Psychiatrie Caribisch Nederland (SVPCN) en overigens ook diverse ambulante voorzieningen.

Gelet op het voorgaande, wordt de door SRCN afgelegde bereidverklaring, met hiervoor genoemde aanvullende toelichting, overeenkomstig artikel 5 van de Reclasseringsregeling BES aanvaard. Deze aanvaarding van de door SRCN afgelegde bereidverklaring is te vergelijken met de erkenning van bijvoorbeeld RN voor reclasseringsactiviteiten in Europees Nederland (Stcrt. 17 januari 1995, nr. 12).

Naar boven