Logo Sittard-GeleenGemeente Sittard-Geleen - Verkeersbesluit voor het realiseren van fietsersvoorrang - rotonde Jos Klijnenlaan - Spaubeeklaan Geleen

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen maken bekend dat zij fietsersvoorrang gaan realiseren op de nieuwe rotonde Jos Klijnenlaan – Spaubeeklaan Geleen.

V erkeers maatregel en

  • Verwijderen van de bestaande bebording langs Spaubeeklaan, Frans Erenslaan, Jos Klijnenlaan en Kluis. Deze bebording bestaat uit:

    • Op de Jos Klijnenlaan en de Frans Erenslaan, bord ‘Voorrangsweg’ (bord B01).

    • Op de Spaubeeklaan en de Kluis, bord ‘Verleen voorrang aan bestuurder op de kruisende weg’ (bord B06) en haaientanden.

    • Vier maal bord ‘Gebod voor alle bestuurders het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft’ (bord D02r) aan de kruispuntzijde van de middeneilanden.

  • Regelen van de rijrichting op de rotonde door middel van het plaatsen van vier maal het bord ‘Rotonde, verplichte rijrichting’ (bord D01).

  • Regelen van voorrang ter plaatse van de rotonde door het plaatsen van acht maal het bord ‘Verleen voorrang aan bestuurder op de kruisende weg’ (bord B06) en haaientanden.

  • Aanbrengen van de belijning voetgangersoversteekplaats (zebrapad) en het plaatsen van twee maal Bord ‘Voetgangersoversteekplaats’ (bord L02) op de Spaubeeklaan.

  • Drie maal het verplaatsen, van de belijning voetgangersoversteekplaats (zebrapad) en twee maal bord ‘Voetgangersoversteekplaats’ (bord L02), op zowel de Jos Klijnenlaan, de Frans Erenslaan als de Kluis, over circa 10 meter.

Op de situatietekening met kenmerk T2013-04 behorend bij het verkeersbesluit is de situering van de verkeersmaatregelen aangegeven.

Overwegingen

Op grond van de Wegenverkeerswet 1994 dient de gemeente de weg zodanig in te richten dat de veiligheid op de weg verzekerd is en weggebruikers en passagiers beschermd worden.

Van toepassing zijn hier artikel 2, lid 1, sub a en b.

De veiligheid is het meest gediend met het volgen van de CROW richtlijn.

De Jos Klijnenlaan en Spaubeeklaan zijn in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en liggen binnen de bebouwde kom, zoals bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994.

De rotonde Jos Klijnenlaan – Spaubeeklaan ligt binnen de bebouwde kom van Geleen.

In de CROW publicatie 126 is als richtlijn opgenomen dat fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom voorrang hebben op het gemotoriseerd verkeer. Landelijk wordt voorrang voor fietsers op deze rotondes dus het meest toegepast.

Vanwege duidelijkheid richting weggebruikers en voorkomen van onveilig verkeersgedrag door verwarring is het veilig ook op deze rotonde fietsers voorrang te geven.

Met het instellen van voorrang voor fietsers wordt de situatie voor de weggebruikers ook gelijk aan die op de rotondes Spaubeeklaan - Barbarastraat;

Fietsersvoorrang leidt soms tot capaciteitsvermindering van de rotonde. Door een aanhoudende stroom fietsers kunnen auto’s de rotonde niet meer op en af. Dit doet zich echter alleen voor bij een grote fietsoversteekstroom.

De eventuele negatieve beïnvloeding van de capaciteit van een rotonde weegt niet op tegen de veiligheidsvoordelen van de uniforme voorrangsregels volgens de landelijke richtlijnen en de bevordering van het fietsverkeer.

Inzage en bezwaar

Wilt u het conceptverkeersbesluit met alle bijbehorende stukken inzien? Dat kan van donderdag 30 mei2013 tot en met woensdag 10 juli 2013. Bij de balie Vergunningen in de Stadswinkel, Markt 1 in Geleen. Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Afspraak maken kan ook: van maandag t/m donderdag van 12.00 tot 17.00 uur en donderdag van 17.00 tot 19.00 uur.

Deze ter inzagelegging is vanuit het oogpunt van een zorgvuldige belangenafweging (afdeling 3.2 Algemene wet bestuursrecht).

Indien u als belanghebbende het niet eens bent met de inhoud van dit besluit, kunt u hiertegen gedurende de ter inzagelegging een bezwaarschrift inidienen. Stuur uw bezwaarschrift naar het college van B&W, Postbus 18, 6130 AA  SITTARD. Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en tenminste het volgende bevatten: de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, en de gronden van het bezwaar.

Naar boven