Logo HeerhugowaardVerkeersbesluit

Datum: 7 mei 2013

Onderwerp: Verkeersbesluit voor de verlengde Oosttangent

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het besluit van de raad, van 26 september 1995, onder nummer 95-76, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer is het gewenst om vanwege aanleg van het nieuw aan te leggen deel van de Oosttangent een aantal bestaande verkeerssituaties te wijzigen.

Het gaat om de volgende locaties en verkeersregels:

a)Bij de kruisingen

  • Oosttangent / Zuidtangent / Lommerhof

  • Oosttangent / Beukenlaan

  • Oosttangent / Krusemanlaan

wordt een rotonde aangelegd, waarbij alle verkeer, inclusief fietsers, op de rotonde voorrang heeft. Dit wordt tevens middels verkeersborden, conform de richtlijnen van het CROW aangegeven.

a)De kruisingen:

  • Oosttangent / Oosterparkweg Noord

  • Oosttangent / van Veenweg

  • Oosttangent / Oosterparkweg Zuid

Worden vormgegeven als een voorrangskruising, waarbij de Oosttangent voorrang heeft.

  • a)Het fietspad langs de Oostertocht, tussen de Krusemanlaan en de Zuidtangent zal worden omgevormd naar een verplicht fietspad. (met verkeersbord G11)

  • b)Bij de kruisingen van het fietspad langs de Oostertocht met de Haringvliet en van Veenweg: hierbij zal de voorrang ten gunste van het fietspad worden geregeld.

In bijgevoegde bebordingsplannen is de juiste locatie van de verkeersborden en markering weergegeven.

Met de maatregel onder a) en b) wordt beoogd en eenduidige en veilige verkeerssituaties te creëren die recht doen aan de te verwachten verkeersstromen op deze wegen.

Met de maatregel onder c) wordt beoogd ook snorfietsers in de gelegenheid te stellen zich te verplaatsen over het nieuwe traject van de Oosttangent. Immers, op de nieuwe Oosttangent mogen bromfietsers op de rijbaan rijden. Als het fietspad langs de Oostertocht een onverplicht fietspad blijft, mogen snorfietsers geen gebruik maken van deze verbinding. De overheid heeft de plicht zoveel mogelijk de vrijheid van het verkeer te bevorderen. Het gehele zuidelijke deel van dit fietspad, waar de Oosttangent parallel aan loopt is al voorzien van bord G11.

Met de maatregel onder d) wordt beoogd de voorrangsregelingen op dit fietspad verder te uniformiseren. Bij de aanleg van de verlengde Oosttangent worden de huidige kruisingen van dit fietspad met de Zuidtangent en de Beukenlaan, die nu zonder voorrang voor fietsers zijn geregeld, vervangen door rotondes, waarbij de fietsers voorrang krijgen. De oversteken van de Haringvliet en van Veenweg zouden dan nog de enige oversteken zijn op dit traject waarbij de fietsers voorrang moeten verlenen. Door de regels te uniformiseren komt dit de duidelijkheid voor de verkeersdeelnemers ten goede.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd namens de korpschef met een vertegenwoordiger van het regionaal politiekorps Noord-Holland Noord.

Belangenafweging ( Awb-procedure )

Er heeft een ontwerpbesluit ter inzage gelegen. Er is 1 zienswijze ingediend. Naar aanleiding van de zienswijzen zijn geen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit opgenomen in het definitieve besluit

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om :

a)Bij de kruisingen

  • Oosttangent / Zuidtangent / Lommerhof

  • Oosttangent / Beukenlaan

  • Oosttangent / Krusemanlaan

Op de rotonde alle verkeer, inclusief fietsers, op de rotonde voorrang te geven.

a)De kruisingen:

  • Oosttangent / Oosterparkweg Noord

  • Oosttangent / van Veenweg

  • Oosttangent / Oosterparkweg Zuid

Vorm te geven als een voorrangskruising, waarbij de Oosttangent voorrang heeft.

  • a)Het fietspad langs de Oostertocht, tussen de Krusemanlaan en de Zuidtangent om te vormen naar een verplicht fietspad.

  • b)Bij de kruisingen van het fietspad langs de Oostertocht met de Haringvliet en van Veenweg: hierbij zal de voorrang ten gunste van het fietspad worden geregeld.

Bebording volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeersteken (RVV) 1990:

Bijlage 1, hoofdstukken B Voorrang, D Rijrichting, G Verkeersregels, J Waarschuwing en L Informatie

B6 Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg, onderbord: Fietsers in twee richtingen

B3 Voorrangskruispunt

B4 Voorrangskruispunt, zijweg links

B5 Voorrangskruispunt, zijweg rechts

D1 Rotonde, verplichte rijrichting, uitgezonederd fietsers

G11 Verplicht fietspad

G12a Verplicht (brom) fietspad

L2 Voetgangersoversteekplaats

J37 Waarschuwing voor verhoogde rijbaanscheiding met onderbord

D103 / D104 Bromfiets van / naar de rijbaan

Mededelingen

Beroep

Als u het niet eens bent met dit besluit en u heeft eerder een zienswijze ingediend, dan kunt u beroep instellen. U stuurt dan binnen zes weken na publicatiedatum van dit besluit een beroepschrift naar de Rechtbank Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG in Alkmaar.

In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:

  • Uw naam en adres

  • Een omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt

  • De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing)

  • De datum waarop u het beroepschrift geschreven heeft

Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Rechtbank.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u de brochure “beroep instellen bij de rechtbank, de Bestuursrechtelijke procedure” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.

Voorlopige voorziening

De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw bezwaarschrift is beslist.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend bij de rechtbank. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Naar boven