Toekomstperspectief voor regio Amsterdam – Almere – Markermeer, Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Ministerie van Economische Zaken

Rijk en regio zijn het eens geworden over de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de regio Amsterdam – Almere – Markermeer. Zij hebben gezamenlijk een toekomstperspectief opgesteld. Het toekomstperspectief is een sterke, internationaal concurrerende regio, met een aantrekkelijk vestigingsmilieu, een goede bereikbaarheid en unieke natuur- en recreatiegebieden in en rond het Markermeer-IJmeer. Rijk en regio kiezen voor een organische ontwikkeling met een gefaseerde aanpak. Dat betekent dat er geen vaststaand eindbeeld of vaste einddatum voor de ontwikkeling is bepaald. Stap na stap wordt naar het toekomstperspectief toegewerkt, gericht op het benutten van kansen die zich voordoen.

Almere ontwikkelt zich in het toekomstperspectief tot een westelijk georiënteerde stad met circa 60.000 nieuwe woningen ten opzichte van 2010 en een forse groei van het aantal arbeids-plaatsen in Almere. Een IJmeerverbinding tussen Almere en Amsterdam is hierbij de stip op de horizon, gekoppeld aan de ontwikkeling van Almere Pampus.

Er wordt al volop gewerkt aan de toekomst. De geplande investeringen in weg en openbaar vervoer tussen Schiphol, Amsterdam en Almere verbeteren de bereikbaarheid. In het toekomstperspectief wordt de stad Almere inclusief de nieuwe woninglocaties goed ontsloten.

Voor het Markermeer en IJmeer is het perspectief een toekomstbestendig ecologisch systeem (TBES) waardoor een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving ontstaat met aantrekkelijke natuur- en recreatiegebieden. Het ecologische systeem wordt zo ingericht dat het in en rond het Markermeer en IJmeer de gewenste recreatieve en stedelijke ontwikkelingen mogelijk kan maken.

Wilt u reageren?

U kunt reageren op de ontwerp-Rijksstructuurvisie Amsterdam – Almere – Markermeer en de plan-MER. In uw reactie kunt u ingaan op alle onderdelen van deze documenten. We stellen het op prijs als u uw zienswijze toelicht met argumenten en u aangeeft op welk onderdeel uw zienswijze betrekking heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld ingaan op de volgende punten:

  • Wat vindt u van het geschetste toekomstperspectief en de gefaseerde aanpak?

  • Op welke wijze wilt u bij het vervolg betrokken blijven?

Waar vindt u meer informatie?

De ontwerp-Rijksstructuurvisie, het Reactiedocument Consultatie 2012 en de planMER (inclusief bijlagen) kunt u downloaden via www.centrumpp.nl onder ‘Projecten/Actuele zienswijzeprocedures’. Een overzicht van alle beschikbare informatie over RRAAM vindt u op: www.rraam.nl .

Inzien

De documenten zijn vanaf 7 mei 2013 op het internet beschikbaar: www.rraam.nl , www.centrumpp.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl .

Ook kunt u van 7 mei tot en met 17 juni 2013 tijdens openingstijden naar de volgende locaties:

  • Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Den Haag

  • Provincie Noord-Holland, Haarlem

  • Provincie Utrecht, Utrecht

  • Provincie Flevoland, Lelystad

  • Gemeente Amsterdam

  • Gemeente Almere

  • Het Ministerie van Economische Zaken, Den Haag

Bijeenkomst

Op 12 juni 2013 organiseert RRAAM een bijeenkomst, waarin met maatschappelijke partijen, bedrijven en andere betrokkenen besproken wordt hoe kansrijke initiatieven in het gebied Amsterdam – Almere – Amsterdam concreet ingevuld kunnen worden. U bent welkom om aan deze bijeenkomst over het vervolg van RRAAM deel te nemen. Specialisten van de projectorganisatie zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van RRAAM: www.rraam.nl .

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 7 mei tot en met 17 juni 2013 reageren. Wij ontvangen uw reactie bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.centrumpp.nl . Daar vindt u onder ‘Projecten/Actuele zienswijzeprocedures’ alle documenten, inclusief een uitleg over de wettelijke procedure. Via de post kunt u uw reactie richten aan: Centrum Publieksparticipatie, RRAAM, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag.

Mondeling uw zienswijze geven kan ook, via het telefoonnummer van het Centrum Publieks-participatie: 070 456 96 02.

Wat gebeurt er daarna?

Het Centrum Publieksparticipatie bundelt alle zienswijzen. Zo snel mogelijk na afloop van de reactietermijn kunt u die downloaden via www.centrumpp.nl . Mede op basis van de zienswijzen en diverse adviezen, stelt de minister van Infrastructuur en Milieu de Rijksstructuurvisie definitief vast en wordt deze aangeboden aan de Tweede Kamer.

In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen in de definitieve Rijksstructuurvisie en de plan-MER zijn verwerkt. Tegen de vaststelling van de Rijksstructuurvisie staat geen beroep open.

Vragen?

Voor vragen over de procedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 96 02. Ook voor inhoudelijke vragen kunt u dit telefoonnummer bellen.

U wordt dan zo spoedig mogelijk door een deskundige teruggebeld.

Naar boven