Logo Amsterdam - Noord
Vaststelling bestemmingsplan, exploitatieplan ‘Hamerstraatgebied’ en besluit tot vaststelling hogere grenswaarden, Amsterdam-Noord

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord maakt, ingevolge de Wet ruimtelijke ordening en de Wet geluidhinder het volgende bekend:

De deelraad van stadsdeel Noord heeft bij besluit van 24 april 2013, nummer 5833-A het bestemmingsplan Hamerstraatgebied gewijzigd, ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, vastgesteld.

Bij besluit van gelijke datum en nummer heeft de deelraad van stadsdeel Noord het exploitatieplan Hamerstraatgebied gewijzigd ten opzichte van ontwerpexploitatieplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, vastgesteld.

Bij besluit van 5 maart 2013, nummer 5833-A, heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord op grond van de Wet geluidhinder, besloten tot vaststelling van hogere grenswaarden zoals bedoeld in de Wet geluidhinder.

Het bestemmingsplan Hamerstraatgebied, het exploitatieplan Hamerstraatgebied en het besluit tot vaststelling hogere grenswaarden met bijbehorende stukken liggen met ingang van 15 mei 2013 gedurende een termijn van zes weken ter inzage op het volgende adres:

  • de balie Vergunningen van stadsdeel Noord, Buikslotermeerplein 2000. Geopend maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 15.00 uur en donderdag van 13.00 tot 19.00 uur.

Een digitale versie van het bestemmingsplan met bijbehorende stukken staat op www.ruimtelijkeplannen.nl . Het identificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0363.N1002BPSTD-VG01 .

Bestemmingsplan

Het plangebied wordt globaal begrensd (vanuit het westen met de klok mee) door: Het Motorkanaal, de Meeuwenlaan, de Vogelkade, de zesde Vogelstraat, de Zamenhofstraat, de G.T. Ketjenweg, de Noordkade van het resterend deel van het Johan Van Hasseltkanaal-oost en het IJ.

Doel van het bestemmingsplan Hamerstraatgebied is om een juridisch-planologische basis te bieden voor de beoogde transformatie van het gebied van een traditioneel bedrijventerrein naar een gemengd werk-woongebied. Om dit doel te bereiken wordt naast bedrijvigheid een breed scala aan functies toegestaan in het plangebied, zoals kantoren, kantoorachtige bedrijven, voorzieningen en – op kleine schaal – wonen.

Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt kortheidshalve verwezen naar het besluit tot vaststelling.

Exploitatieplan

Het gebied waar het exploitatieplan betrekking op heeft wordt begrensd (vanuit het westen met de klok mee) door: Het Motorkanaal, de Meeuwenlaan, de Vogelkade, de zesde Vogelstraat, de Zamenhofstraat, de G.T. Ketjenweg, de Noordkade van het resterend deel van het Johan Van Hasseltkanaal-oost en het IJ.

Het exploitatieplan vormt de juridische basis om de door de gemeente gemaakte en te maken kosten in het kader van het bestemmingsplan Hamerstraatgebied te verhalen op eigenaren van in het exploitatiegebied gelegen gronden. Het kostenverhaal via het exploitatieplan kan uitsluitend plaatsvinden als een omgevingsvergunning aan de orde is. De exploitatieopzet beschrijft de kosten en opbrengsten in het plan en op welke wijze de kosten toegerekend worden aan de verschillende eigenaren. In dit verband omschrijft het exploitatieplan welke werken en werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd in het kader van het bouwrijp maken, de aanleg van nutsvoorzieningen en de inrichting van de openbare ruimte.

De gemeente maakt bij dit exploitatieplan geen gebruik van de mogelijkheid om eisen te stellen aan (de uitvoering van) het bouwrijp maken, de aanleg van nutsvoorzieningen en de inrichting van de openbare ruimte. Het stadsdeel acht dit niet noodzakelijk omdat de te reconstrueren openbare ruimte binnen het exploitatiegebied, op enkele percelen na, eigendom van de gemeente is.

Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt kortheidshalve verwezen naar het besluit tot vaststelling.

Hogere grenswaarden

Vanwege het opheffen van de status van gezoneerd industriegebied van het Hamerstraatgebied, komt het plangebied in de geluidszone van het verkleinde industrieterrein Johan van Hasseltkanaal Oost te liggen. De bestaande (voormalige dienst-) woningen in het plangebied komen hiermee onder het regime van de Wet geluidshinder te vallen. Dit heeft tot gevolg dat voor twee woningen aan de Aambeeldstraat (nr. 4 en 6) een hogere grenswaarde vastgesteld dient te worden.

Ingevolge artikel 145 van de Wet geluidhinder vangt de termijn voor het indienen van een beroepschrift tegen het besluit tot vaststelling hogere grenswaarden aan met ingang van de dag waarop beroep kan worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan. Tegelijk met het bestemmingsplan ligt daarom het besluit tot vaststelling hogere grenswaarden ter inzage.

Beroep

Van 16 mei 2013 tot en met 26 juni 2013 kan een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze naar voren heeft gebracht, beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit tot vaststelling van het exploitatieplan en het besluit tot vaststelling van hogere grenswaarden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest. Daarnaast kan een belanghebbende beroep instellen tegen de wijzigingen die bij vaststelling zijn aangebracht. Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Het betreft een project waarop afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Dit brengt met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen, en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit tot vaststelling van het exploitatieplan en het besluit tot vaststelling hogere grenswaarden treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden het de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam-Noord, 14 mei 2013

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord, H.B.P. Elbers, secretaris

R. Post, voorzitter

Naar boven