Logo MontferlandGemeente Montferland, verkeersbesluit: Tijdelijke maatregelen 's-Heerenberg

Portefeuillehouder: Wethouder Loeff-Hageman

Inleiding

Dit verkeersbesluit beoogt het bereikbaar houden van het centrum van ’s-Heerenberg ten tijde van de geplande wegwerkzaamheden aan de Klinkerstraat en Stadsplein.

Overwegingen

Krachtens artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient een verkeersbesluit te worden genomen voor de in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer bedoelde tijdelijke plaatsingen en tijdelijke maatregelen welke zich regelmatig voordoen.

Is het gewenst om

Aanleiding

In het centrum van ’s-Heerenberg vinden momenteel wegwerkzaamheden plaats. Opvolgend op fase 1 van de Klinkerstraat zal fase 2 plaats vinden. Deze fase betreft het wegvak vanaf kruispunt Klinkerstraat-Stadsplein tot en met kruispunt Emmerikseweg-Plantsoensingel Zuid, inclusief het parkeerterrein voor de Jumbo. Na afronding van deze werkzaamheden zal ook het Stadsplein worden heringericht (fase 3).

Doelstelling

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

  • 1.Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.Het in stand houden van de weg en het waarborden van de bruikbaarheid daarvan.

Maatregel

Ten tijde van de werkzaamheden is het centrum van ’s-Heerenberg niet altijd voldoende bereikbaar. Om de bereikbaarheid te kunnen garanderen zijn enkele tijdelijke maatregelen gewenst:Het voor gemotoriseerd verkeer in twee richtingen openstellen van de Molenstraat.Het instellen van een parkeerverbod aan één zijde van de Touwslagersbaan (kant van de oneven huisnummers) en een gedeelte van de Groenestraat.

Motivering

De start van de werkzaamheden is gepland voor de tweede helft van mei 2013. De werkzaamheden van fase 2 vinden plaats voor de duur van ongeveer 4 maanden. Het is gezien de aard van de werkzaamheden niet mogelijk de Klinkerstraat voor gemotoriseerd verkeer open te houden.

Maatregel 1 is nodig om het centrum van ’s-Heerenberg bereikbaar te houden voor al het (gemotoriseerde) verkeer. In eerste plaatst vooral tijdens Marktdagen als de doorgang over het Stadsplein gestremd is, maar ook de rest van de week om de bereikbaarheid te kunnen garanderen. De overlast van het in twee richtingen openstellen van de Molenstraat, is naar verwachting beperkt omdat mensen veelal uit gewoonte een andere route zullen nemen.

Maatregel 2 is nodig om doorgang op de aanrijdroute van de brandweer te bewaken. Ten tijde van een stremming op de Klinkerstraat, tussen Stadsplein en Groenestraat, gebruikt de brandweer de Touwslagersbaan als aanrijdroute. Om te voorkomen dat de doorgang hier belemmerd wordt door aan beide zijden geparkeerde auto’s wordt een parkeerverbod ingesteld aan de kant van de oneven huisnummers.

Ten tijde van de werkzaamheden in fase 3 is het zonder maatregel 2 niet mogelijk de Muntwal en naastgelegen ondernemingen te bereiken. Het in twee richtingen openstellen van de Molenstraat is dan ook vereist om alle panden en straten bereikbaar te houden. Fase 3 start medio september 2013 en heeft een doorlooptijd van minimaal een half jaar, maar is sterk afhankelijk van weersinvloeden.

Belangenafweging

De gemeente Montferland heeft tijdelijk op de Touwslagersbaan het belang van doorstroming t.b.v. hulpdiensten laten prevaleren boven het belang van de vrijheid van het verkeer. De maatregel komt de veiligheid op de weg ten goede. Op de Molenstraat wordt het belang van de instandhouding van de weg en de bereikbaarheid van het centrum geprevaleerd boven de door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu.

Gehoord

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de verkeersadviseur van politieteam Montferland.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Montferland besluit tot:

Het nemen van een tweetal tijdelijk maatregelen, die tijdens de werkzaamheden aan de Klinkerstraat en het Stadsplein, bijdragen aan de bereikbaarheid van het centrum van ’s-Heerenberg.

  • 1.Het tijdelijk in twee richtingen openstellen van de Molenstraat te 's-Heerenberg voor al het verkeer. Middels het afplakken van de drie verkeersborden: C02, C03, C04 en de vooraankondiging C02 welke allen het eenrichtingsverkeer kenbaarmaken.

  • 2.Het tijdelijk instellen van een parkeerverbod aan één zijde van de Touwslagersbaan (kant van de oneven huisnummers) en een gedeelte van de Groenestraat. Het parkeerverbod wordt vormgegeven middels het plaatsen van verkeersbord E01 ter hoogte van alle kruispunten.

Alle genoemde borden zijn conform bijlage 1, van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Eén en ander is overeenkomstig met de afbeelding in de bijlage.

Didam, 24 april 2013

Burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen dit besluit kunt u binnen zes weken na bekendmaking een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen. U kunt dat richten aan: Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Montferland, Postbus 47, 6940 BA DIDAM. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Op de website van de gemeente www.montferland.info vindt u onder "digitaal loket" onder "Digitale formulieren" het formulier "bezwaarschrift indienen". Daar treft u alle informatie aan. Voor het digitaal indienen van een bezwaarschrift heeft u een DigiD inlogcode nodig.

Voorlopige voorziening

Daarnaast kan, mits een bezwaarschrift is ingediend, een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank te Zutphen. Voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal het verzoek om een voorlopige voorziening bij genoemde rechtbank indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een DigiD inlogcode. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Bijlage

Situatieschets

Naar boven