Logo DordrechtInstellen parkeerverbodzone Nieuwe Merwedeweg t.h.v. Tongplaat

Wettelijk kader

Op grond van artikel 2 lid 1 WVW 1994 kunnen de krachtens deze wet vastgestelde regels strekken tot:

  • a.het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • b.het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • c.het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • d.het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Op grond van artikel 15, lid 1, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd over de handhaafbaarheid van het verkeersbesluit met de verkeersfunctionaris namens de korpschef van het regionaal politiekorps Zuid-Holland Zuid.

Motivering besluit

De Tongplaat is een polder op het zuidelijke deel van het Eiland van Dordrecht. Deze polder is ingericht als natuurgebied in het kader van het project Nieuwe Dordtse Biesbosch. De Tongplaat heeft binnen het project Nieuwe Dordtse Biesbosch de status van extensief recreatiegebied. De Tongplaat is wel aantrekkelijk voor ornitologen en vogelspotters, maar dit is een beperkte groep recreanten.

De Tongplaat ligt buitendijks en is lastig te bereiken. De opzet is dat bezoekers hun auto of fiets parkeren bij de Zuidhaven en van hieruit over de dijk naar de Tongplaat lopen. In de praktijk wordt er toch veel langs de Nieuwe Merwedeweg geparkeerd dichterbij de Tongplaat en op dammen die dienen als ontsluitingen van percelen landbouwgrond. Dit is ongewenst omdat de Nieuwe Merwedeweg te smal is om te parkeren en geparkeerde auto’s hierdoor de doorgang beperken voor met name het agrarisch verkeer.

Het is noodzakelijk voor de Nieuwe Merwedeweg een parkeerverbodzone in te stellen tussen de aansluiting van de Oude Veerweg en de Zuidhaven. Tegelijkertijd moet de parkeerverwijzing verbeterd worden.

Op basis van bovenstaande overwegingen en met inachtneming van:

  • -de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

  • -de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • -het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

  • -het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • -het Algemeen Mandaatbesluit Dordrecht;

Besluit het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht:

een parkeerverbodzone in te stellen voor de Nieuwe Merwedeweg tussen de aansluiting met de Oude Veerweg en de Zuidhaven door het plaatsen van verkeersborden model E10(E1)/E11(E1) van bijlage 1 van het RVV 1990.

BURGEMEESTER en WETHOUDERS van DORDRECHT,

Namens dezen,

D.Wansink

Hoofd afdeling Ruimtelijke Ordening

Bezwaar

Tegen het besluit kan een belangenhebbende op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na publicatie in de Staatscourant een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht, Postbus 8, 3300 AA Dordrecht. Op grond van artikel 6:5 van de Algemene Wet Bestuursrecht dient het bezwaarschrift te zijn ondertekend en tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, de omschrijving van het besluit waarop het bezwaarschrift is gericht en de gronden van het bezwaar.

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van het bestreden besluit. Bij de president van de rechtbank kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend, waarbij schorsing kan worden gevraagd. Een dergelijk verzoek kan worden gedaan als ook een bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Naar boven