Logo Gelderland
Kennisgeving m.e.r. beoordelingsbesluit voor het project Uiterwaardvergraving Doorwerthse Waarden

Van 24 mei tot 4 juli 2012 ligt het m.e.r. beoordelingsbesluit voor het project Uiterwaardvergraving Doorwerthse Waarden ter inzage. Daarin is aangegeven dat er voor deze uiterwaardvergraving geen sprake is van belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu, die het opstellen van een milieueffectrapport (MER) noodzakelijk maken.

Het betreft een gezamenlijk besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Het m.e.r. beoordelingsbesluit behoort bij het Projectplan Waterwet voor de Uiterwaardvergraving Doorwerthse waarden en de vergunning op grond van de Ontgrondingenwet.

Uiterwaardvergraving Doorwerthse waarden

De Uiterwaardvergraving Doorwerthse Waarden te Doorwerth is noodzakelijk om een verlaging van de waterstand van de rivier te bewerkstelligen. De essentie van de ingreep is het landinwaarts verplaatsen van de zomerkade waardoor het zomerbed van de rivier wordt verbreed Daarnaast wordt het obstakel ‘terp met steenfabriek’ versmald door het verplaatsen van het tasveld van de steenfabriek van de zuidzijde naar de westzijde van de terp. Op deze wijze wordt een waterstandsdaling van 3,0 cm gerealiseerd, conform de in de PKB Ruimte voor de Rivier aangegeven taakstelling.

De Uiterwaardvergraving Doorwerthse Waarden bestaat uit een aantal activiteiten. De zomerkade wordt landinwaarts verplaatst maar blijft op dezelfde hoogte als de huidige kade zodat de overstromingsfrequentie voor het achterliggende agrarische gebied niet verandert. Het areaal landbouwgrond binnen de zomerkade neemt wel af. Het gebied tussen de nieuwe kade en de rivier wordt afgevlakt en zodanig beheerd dat de doorstroomcapaciteit wordt geoptimaliseerd. De bestaande zomerkade wordt afgegraven. Tussen de nieuwe zomerkade en de rivier ontstaat een brede droognatte overgangszone. Bestorting wordt alleen teruggebracht onder het waterpeil (uit het zicht).

De terp wordt aan de oostzijde met 15 meter verbreed. Aan de oost- en de westzijde komt er een (ooi-)bos dat bestaat uit scala aan vegetatietypen. In het westelijke ooibos komt een hoogwatervluchtplaats. De loswal van de steenfabriek blijft in gebruik. Tussen de loswal en de terp komt een weg. Op de oude zomerkade komt een wandelpad. Vanaf dit wandelpad gaat bij het oostelijke ooibos een wandelpad naar het noorden. In het Ei van Thijsse komt een passantensteiger voor bezoekers aan kasteel Doorwerth.

De projectlocatie

De Doorwerthse waarden liggen aan de noordoever van de Rijn, nabij de kern Doorwerth, binnen de gemeente Renkum. De uiterwaard bevindt zich tussen de met bos begroeide stuwwal en de Nederrijn. Het eeuwenoude, gelijknamige kasteel Doorwerth, een echte waterburcht, is hier samen met de steenfabriek de blikvanger. De uiterwaard wordt visueel doorsneden door de Heterense brug in de A50 over de Nederrijn.

Inzage

Het m.e.r. beoordelingsbesluit en de bijbehorende stukken liggen ter inzage van 24 mei tot 4 juli 2012. De stukken kunnen op werkdagen worden ingezien bij de volgende instanties op de daartoe gebruikelijke openingstijden:

  • Gemeentehuis Renkum, Generaal Urquhartlaan 4, 6861 GG Oosterbeek

  • Provincie Gelderland, Markt 11, 6811 CG Arnhem;

  • Rijkswaterstaat Oost Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ Arnhem

De documenten zijn te downloaden van de website www.coordinatiegelderland.nl Nederrijn → Doorwertsche Waarden → Ter inzage m.e.r. beoordelingsbesluit.

Bezwaarschriften

Het m.e.r. beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbeslissing in de zin van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen geen zelfstandig bezwaar of beroep mogelijk is, tenzij een belanghebbende door dit besluit rechtstreeks in zijn belang wordt getroffen. In dat geval kan van 24 mei tot en met 4 juli 2012 een bezwaarschrift worden ingediend bij de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en Gedeputeerde Staten van Gelderland. Een bezwaarschrift kan gezonden worden naar:

Rijkswaterstaat Oost Nederland

t.a.v. de heer A.W. Jansen

Postbus 9070

6800 ED Arnhem

en/of

Provincie Gelderland

T.a.v. mevrouw E. Poortier

Postbus 9090

6800 GX Arnhem

Onder vermelding van zaaknummer:

(Provincie): 2012-002906

(Rijkswaterstaat):RWS/DON-2012/3480

Inlichtingen

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer K. Wouters van de programmadirectie Ruimte voor de Rivier. Hij is de omgevingsmanager van het project Uiterwaardvergraving Doorwerthse Waarden en is bereikbaar onder telefoonnummer 088-7973357.

Arnhem, 23 mei 2012

Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Naar boven