Logo Ten Boer
Bestemmingsplan Dorpskern Ten Boer

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad op 28 maart 2012 het bestemmingsplan Dorpskern Ten Boer heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied dat globaal bestaat uit de gehele bebouwde kom van het dorp Ten Boer. Het Ten Boerster Bos valt buiten het plangebied. Het begraafpark valt wel binnen het plangebied, net als het Damsterdiep vanaf het begraafpark in het westen tot de Westerwijtwerder Maar in het oosten. Aan de zuidkant van het Damsterdiep ligt nog een gedeelte van het dorp Ten Boer, dat uiteraard ook in het bestemmingsplan is meegenomen. De Westerwijtwerder Maar vormt de oostelijke plangrens. De noordelijke grens volgt de grens van de bebouwde kom.

Het plan voorziet in een actualisering van de verouderde bestemmingsplannen voor het dorp ten Boer.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad wijzigingen in het plan aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 17 november tot en met 28 december 2011 ter inzage heeft gelegen. De wijzigingen betreffen het volgende.

  • In de bestemming Tuin is een binnenplanse afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor het bouwen van een gebouwtje met een oppervlakte van maximaal 50m2 en een hoogte van maximaal 3 meter.

  • Binnen de bestemming Tuin is de verplichting tot een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden alleen van toepassing verklaard op de percelen Hendrik Westerstraat 13, 24 en 26 en Gaykingastraat 19.

  • De bestemming van Cluster 4 en het naastgelegen blok is gewijzigd naar de bestemming Centrum. Daarbij is een aanduiding ‘wonen’ opgenomen waardoor zowel een invulling van de begane grond met wonen als met diverse andere functies bij recht mogelijk is.

  • Het bouwvlak van Cluster 4 is aangepast naar de grootte van het bouwplan dat eerder de vrijstellingsprocedure heeft doorlopen. Voor Cluster 4 kan geen binnenplanse afwijkingsbevoegdheid worden toegestaan voor vergroting van de bouwhoogte met 4 meter.

  • Binnen de bestemming Horeca die van toepassing is op het Buurhoes is nu tevens maatschappelijke dienstverlening bij recht mogelijk.

  • De toe te voegen aantallen woningen in twee vlekken in Dijkshorn zijn met één woning opgehoogd van 15 naar 16.

  • Hier en daar zijn de maximale goot- en/of bouwhoogtes verhoogd, conform de feitelijk bestaande situatie.

  • In de regels is bij veel bestemmingen toegevoegd dat, als er geen bebouwingspercentage op de plankaart is opgenomen, een bebouwingspercentage van 100% geldt.

  • Aan de De Valckestraat is de mogelijkheid voor het vestigen van een café bij recht opgenomen.

  • De maximale bouwhoogte in het bouwvlak van het appartementengebouw aan de Groene Zoom is aan de noordzijde verlaagd naar 8 meter, conform eerdere toezeggingen in het inspraakrapport over het stedenbouwkundig plan voor deze locatie.

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt, met de daarop betrekking hebbende stukken, met ingang van 17 mei tot en met 27 juni 2012 ter inzage op het gemeentehuis van Ten Boer.

U kunt het vastgestelde bestemmingsplan ook inzien op www.tenboer.nl onder Digitale balie, digitale bestemmingsplannen. De kaart is tevens te vinden op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl

De digitale planbestanden zijn te vinden op gemeente.groningen.nl/ro-online/TenBoer/plannen.

Van 17 mei tot en met 27 juni 2012 kan een belanghebbende beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen. Een beroep wordt ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beroep tegen de vaststelling van het bestemmingsplan kan uitsluitend worden ingesteld door een belanghebbende:

  • die tijdig bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerp- bestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht;

  • die bezwaar heeft tegen de wijzigingen, die bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

Wie tijdig beroep heeft ingesteld kan ook om een voorlopige voorziening verzoeken. Indien dit verzoek gedurende de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de werking van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist. Het beroepschrift dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; het verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres.

Ten Boer, 16 mei 2012

Het gemeentebestuur van Ten Boer.

Naar boven