Kennisgeving ontwerpbesluit herziening rijksinpassingsplan Randstad 380 kV hoogspanningsverbinding Wateringen–Zoetermeer

Met ingang van 20 april 2012 tot en met 31 mei 2012 ligt het ontwerp van het herziene rijksinpassingsplan voor de Randstad 380 kV hoogspannings-verbinding Wateringen–Zoetermeer ter inzage.

Achtergrond

TenneT TSO BV realiseert een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding tussen Wateringen en Zoetermeer. Deze nieuwe verbinding is nodig om de levering van elektriciteit in de zuidelijke Randstad voldoende te kunnen blijven garanderen.

Per 1 maart 2009 is een wijziging van de Elektriciteitswet 1998 van kracht geworden, waarbij bevoegdheden zijn verschoven van de provincie en de gemeente naar het Rijk. Het tracé van de verbinding is vastgelegd in een rijksinpassingsplan door de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) samen met de Minister van Infrastructuur en Milieu (IenM, voorheen VROM). Dit rijksinpassingsplan is vastgesteld op 28 augustus 2009.

Voorgeschiedenis

Bij uitspraak van 29 december 2010 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het rijksinpassingsplan ‘Randstad 380 kV hoogspanningsverbinding Wateringen–Zoetermeer’ vernietigd.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de rechtsgevolgen grotendeels in stand gelaten, met uitzondering van de plangrenzen. De uitspraak heeft tot gevolg dat TenneT de hoogspanningsverbinding mag aanleggen, maar dat de Ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Infrastructuur en Milieu, gelet op het advies met betrekking tot hoogspanningsverbindingen, de afweging moeten maken of de zogenoemde ‘gevoelige’ bestemmingen die binnen de magneetveldzone vallen, redelijkerwijs ter plaatse kunnen worden gehandhaafd.

Op dit onderdeel dient het inpassingsplan te worden aangepast. Hiertoe wordt een herzien rijksinpassingsplan opgesteld.

Ontwerp van het herziene rijksinpassingsplan

De Minister van EL&I legt het ontwerp van het herziene rijksinpassingsplan voor het project voor Randstad 380 kV hoogspanningsverbinding Wateringen - Zoetermeer ter inzage.

Waar kunt u het ontwerp-rijksinpassingsplan inzien?

Het ontwerpbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van vrijdag 20 april 2012 tot en met donderdag 31 mei 2012, tijdens reguliere openingstijden, ter inzage bij:

  • Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Informatiecentrum, Bezuidenhoutseweg 30 te Den Haag, T (070) 379 89 11;

  • Stadswinkel van Delft, Phoenixstraat 16, Delft, T 14 015;

  • Gemeentekantoor van Pijnacker-Nootdorp, Oranjeplein 1, Pijnacker, T 14 015.

Alle stukken zijn ook beschikbaar via www.bureau-energieprojecten.nl.

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

Tot en met 31 mei 2012 kan eenieder schriftelijk zienswijzen ten aanzien van het ontwerp-rijksinpassingsplan kenbaar maken bij:

Bureau Energieprojecten

Inspraakpunt Randstad 380 kV hoogspanningsverbinding Wateringen–Zoetermeer

Postbus 223, 2250 AE Voorschoten

Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd. Op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur kunt u mondeling inspreken door te bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79. Bureau Energieprojecten zorgt ervoor dat

alle zienswijzen worden doorgestuurd naar het bevoegde bestuursorgaan.

Informatieavonden

Er wordt een informatieavond georganiseerd om een toelichting te geven op de herziening van het rijksinpassingsplan. Medewerkers van de ministeries van EL&I en IenM en van TenneT zijn daar aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Deze inloopavond vindt op 9 mei 2012 van 19.00 uur tot 21.00 uur plaats in het Randstad 380 kV-Informatiecentrum, Kalfjeslaan 2 te Delft.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Alle zienswijzen worden beoordeeld en betrokken bij de definitieve besluitvorming. De definitieve herziening van het rijksinpassingsplan zal naar verwachting voor de zomer worden genomen. Bij het besluit wordt dan aangegeven hoe met

de zienswijzen rekening is gehouden. De definitieve herziening van het rijksinpassingsplan zal ter inzage worden gelegd op dezelfde plaatsen als waar nu de ontwerp-herziening van het rijksinpassingsplan ter inzage ligt.

Een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, kan later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven