Bekendmaking ligplaatsbeleid Kanaal van Gent naar Terneuzen

Rijkswaterstaat Dienst Zeeland

De hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Dienst Zeeland, tevens Rijkshavenmeester Westerschelde maakt, gelet op artikel 9, lid 6 van het Scheepvaartreglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen (besluit van 11 december 1991, Stb. 1992, 3), het volgende bekend:

Ligplaatsbeleid

Het ligplaatsbeleid, zoals bekend gemaakt op 17 oktober 2011, is aangevuld met het volgende:

Om het verkeerd gebruik van ligplaatsen te voorkomen en vooral de maximum tijd handhaafbaar te maken, wordt beleid toegepast. Dit houdt in dat:

‘Behoudens toestemming van de bevoegde autoriteit, niet binnen twaalf uren, nadat de ligplaats is verlaten of nadat de op het verkeersteken aangeduide periode is verstreken, opnieuw ligplaats mag worden genomen. En het ligplaats nemen niet wordt geacht te zijn beëindigd, indien het schip, over minder dan 500 meter is verplaatst.’

De bevoegde autoriteit op het Kanaal van Gent naar Terneuzen, is de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Dienst Zeeland, tevens Rijkshavenmeester Westerschelde (Stcrt. 2011, 7923).

Toelichting

Het verkeerd gebruik van ligplaatsen, leidt uiteindelijk tot een gebrek aan ligplaatsen voor de beroepsvaart. Schepen dienen uitsluitend ligplaats te nemen op een bepaalde ligplaats, indien het doel overeenstemt met de functie van de ligplaats. Tevens is het ligplaats nemen aan een maximum tijd gebonden. Dit is afhankelijk van de functie van de ligplaats. Om het verkeerd gebruik van ligplaatsen te voorkomen en vooral de maximum tijd handhaafbaar te maken, is het beleid op dit punt aangescherpt.

Terneuzen, 16 april 2012

De Rijkshavenmeester Westerschelde, R.J. van der Kluit.

Naar boven