Kennisgeving beoordeling m.e.r.-plicht dijkverbetering Amer-Donge

Nr. 12.IT006320/11.ZK54496

Het waterschap Brabantse Delta is voornemens om de bestaande waterkering te verbeteren ter hoogte van het dijkvak Amer-Donge. Het dijkvak is gelegen aan de linkeroever van de Bergsche Maas en het Oude Maasje binnen de gemeente Geertruidenberg. Deze maatregel maakt deel uit van de Planologische kernbeslissing Ruimte voor de rivier. Voor de vaststelling van het projectplan (artikel 5.4 Waterwet) en de benodigde vergunningen wordt de projectprocedure uit de Waterwet doorlopen. Het waterschap stelt een projectplan vast. Daarnaast is de voorgenomen dijkverbetering m.e.r.-beoordelingsplichtig.

M.e.r.-beoordeling

Ingevolge artikel 7.2 lid 4 van de Wet Milieubeheer en categorie 3.2 van onderdeel D van de bijlage behorende bij het Besluit milieueffectrapportage is het voornemen van het waterschap m.e.r.-beoordelingsplichtig. Voordat het projectplan in procedure wordt gebracht, moet bezien worden of voor de voorgenomen maatregel een milieueffectrapportage (MER) moet worden opgesteld. Een MER is nodig indien bijzondere omstandigheden met betrekking tot deze maatregel daartoe aanleiding geven. Deze bijzondere omstandigheden kunnen volgens artikel 7.17 lid 3 van de Wet milieubeheer betrekking hebben op:

  • a. de kenmerken van de maatregel;

  • b. de plaats waar de maatregel wordt verricht;

  • c. de kenmerken van de belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu.

Om een eventuele MER-plicht te kunnen beoordelen, heeft het waterschap een zogenoemde ‘Aanmeldingsnotitie’ opgesteld. Hierin staat een omschrijving van de dijkverbetering en de mogelijke effecten op het milieu. Na toetsing van de voorgenomen maatregel aan de mogelijke bijzondere omstandigheden hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant op 26 oktober 2010 besloten dat het waterschap voor de uitbreiding van het versterken dijkgedeelte Amer-Donge geen milieueffectrapport hoeft op te stellen.

Gedurende de voorbereiding van de maatregel is besloten het te versterken dijkgedeelte uit te breiden van 830 meter naar 940 meter. De beoordelingsplicht is ook op het nieuwe stuk dijk van toepassing. Met ingang van 1 april 2011 is het Besluit milieueffectrapportage gewijzigd, waardoor het waterschap bevoegd is te beoordelen of voor deze uitbreiding een MER noodzakelijk is. Gezien de beperkte omvang van de uitbreiding blijven de in de aanmeldingsnotitie m.e.r. beschreven (milieu)effecten van dezelfde aard en omvang. Het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta heeft daarom op 29 november 2011 besloten dat ook voor het de uitbreiding van het dijkgedeelte Amer-Donge geen MER behoeft te worden opgesteld.

Stukken inzien

Het besluit en de aanmeldingsnotitie liggen van 9 april tot en met 20 mei 2012 ter inzage:

  • op het gemeentehuis van Geertruidenberg, Vrijheidstraat 2 te Raamsdonksveer van maandag tot en met vrijdag van 8.30-17.00 uur en op woensdag tevens van 17.00–20.00 uur;

  • bij het dienstenplein van het provinciehuis, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch van maandag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur;

  • op het kantoor van het waterschap Brabantse Delta, Bouvignelaan 5 te Breda van maandag tot en met vrijdag van 8.00–17.00 uur.

Bezwaar

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbesluit op grond van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht waartegen geen bezwaar of beroep mogelijk is tenzij belanghebbenden hierdoor los van het voor te bereiden besluit rechtstreeks in hun belangen worden getroffen. Belanghebbenden die geen bezwaar of beroep tegen dit voorbereidingsbesluit kunnen instellen, kunnen hun zienswijzen te zijner tijd kenbaar maken in de procedure van ontwerpprojectplan, respectievelijk beroep instellen tegen de goedkeuring van het definitieve projectplan.

Inlichtingen

Meer informatie over de aanmeldingsnotitie en/of de verdere procedure kunt u opvragen bij waterschap Brabantse Delta (de heer C. Verbart, telefoon 076-564 13 23).

Breda, 28 maart 2012

Naar boven