Logo Utrecht
Ontwerp Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie, planMER en ontwerp Provinciale Ruimtelijke Verordening

Op 20 maart jl. hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht de Ontwerp Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013–2028 (PRS) en de Ontwerp Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) vastgesteld. Ook hebben zij de daarvoor opgestelde planMER aanvaard. De provincie wil weten wat u van de PRS, PRV en planMER vindt. Daarom liggen deze 6 weken ter inzage zodat iedereen daarop kan reageren. Eind 2012 zullen Provinciale Staten de definitieve versie van de PRS en PRV vaststellen.

Ontwerp Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013–2028 (PRS)

De PRS gaat over het ruimtelijk beleid van de provincie Utrecht. Met het ruimtelijk beleid zorgt de provincie er voor dat het aantrekkelijk blijft om hier te wonen, te werken en te recreëren. Zo is in de PRS opgenomen waar de provincie nieuwe woningbouw en bedrijventerrein aanvaardbaar vindt, welke landschapskwaliteiten de provincie wil beschermen, waar de provincie de landbouw en waar de natuur voorrang wil geven, en waar meer recreatievoorzieningen gewenst zijn.

De PRS gaat over de hele provincie. De PRS is alleen bindend voor de provincie zelf.

PlanMER

Voor de PRS is de planMER gemaakt. In de planMER worden de milieueffecten van het nieuwe ruimtelijk beleid beoordeeld en vergeleken met de effecten van het voortzetten van het huidige beleid. Doel is om milieugevolgen in beeld te brengen voordat de PRS wordt vastgesteld. De planMER is ter advisering aangeboden aan de Commissie MER.

Ontwerp Provinciale Ruimtelijke Verordening 2013–2028 (PRV)

De PRV bevat regels voor gemeenten. De gemeenten moeten deze regels in acht nemen bij het maken van ruimtelijke plannen. De regels zijn nodig om het provinciale ruimtelijke beleid te kunnen realiseren. De nieuwe regels gelden voor nieuwe ruimtelijke plannen van de gemeenten.

De ruimtelijke werking van het Reconstructieplan voor de Gelderse Vallei /Utrecht Oost is ook opgenomen in de PRV.

Terinzagelegging

De Ontwerp PRS met bijbehorende planMER en Ontwerp PRV liggen vanaf dinsdag 3 april tot en met maandag 14 mei 2012 ter inzage.

Deze digitale plannen zijn te vinden op: www.puzzelenmetdeprovincie.nl. Op deze site staat een viewer waarmee u het plan op een digitale wijze kunt raadplegen. Daarnaast staan de plannen ook op de landelijke site www.ruimtelijkeplannen.nl . Daar zijn de PRS en de PRV te vinden met de volgende IMRO-codes: NL.IMRO.9926.SV1212PRS-OW01 en NL.IMRO.9926.PV1212PRV-OW01.

Een papieren versie van de plannen ligt tijdens kantooruren ter inzage in het Provinciehuis. Het adres van het Provinciehuis is tot 13 april: Pythagoraslaan 101, 3584 BB Utrecht. Op 13 april gaat de Provincie verhuizen en is het Provinciehuis beperkt geopend. Vanaf 16 april is het adres van de Provincie: Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht. De plannen liggen ook in alle gemeentehuizen in de provincie Utrecht ter inzage.

Inloopavonden

De provincie Utrecht organiseert vier inloopavonden. Op deze avonden kunt u tussen 19:30 en 21:30 uur vrij binnenlopen voor extra informatie over de Ontwerp PRS, de planMER en de Ontwerp PRV en kunt u uw vragen stellen.

De inloopavonden zijn op:

  • 1. Dinsdag 17 april in het Cultuurhuis, raadzaal (Kerkplein 2, 3941 HV Doorn)

  • 2. Donderdag 19 april in De Observant, Leicesterzaal (Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort)

  • 3. Dinsdag 24 april in Zalencentrum La Fontaine, Grote zaal (La Fontaineplein 31, 3446 BX Woerden)

  • 4. Donderdag 26 april in het Provinciehuis Utrecht, foyer (Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht)

U bent van harte uitgenodigd om langs te komen. U hoeft zich hiervoor niet op te geven.

Zienswijzen en opmerkingen

Van 3 april tot en met 14 mei 2012 kan iedereen zienswijzen over het Ontwerp van de PRS met bijbehorende planMER indienen en opmerkingen maken over het Ontwerp van de PRV. Dit kan op verschillende manieren:

  • 1. digitaal: via een ‘zienswijze-formulier’ dat te vinden is via www.puzzelenmetdeprovincie.nl . Dit formulier kunt u gebruiken voor de PRS (inclusief de planMER) en de PRV;

  • 2. schriftelijk: brief richten aan Provinciale Staten van Utrecht, t.a.v. de heer H. Schoen, postbus 80300, 3508 TH Utrecht;

  • 3. voor degenen die niet digitaal of schriftelijk reageren, bestaat de mogelijkheid om dit mondeling te doen op dinsdag 8 mei 2012 vanaf 19:00 uur in het Provinciehuis (Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht). U moet zich hiervoor aanmelden. Dit kan door te bellen met mevrouw L. Mieszczynski, tel. (030) 258 23 67 of mobielnr. 06 512 32 919. Deze mondelinge manier is niet de hoorzitting. De hoorzitting wordt na de zomer gepland.

Vervolg

Alle ontvangen zienswijzen en opmerkingen worden met een eerste reactie van de provincie (van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie) opgenomen in een Nota van Beantwoording. Iedereen die een zienswijze of opmerking heeft ingediend ontvangt een uitnodiging voor een hoorzitting, na de zomer. Wie dat wil kan daar de zienswijze toelichten en reageren op de Nota van Beantwoording. Vervolgens gaan Provinciale Staten de PRS en PRV definitief vaststellen. Bij de vaststelling betrekken ze de Nota van Beantwoording en wat ze hebben gehoord bij de hoorzitting.

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u tijdens kantooruren terecht bij mevrouw B. Ferwerda, tel. (030) 258 38 53 of bij het secretariaat van de afdeling Fysieke Leefomgeving, tel. (030) 258 26 49.

Naar boven