Voornemen Structuurvisie Ondergrond

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft het voornemen om een Structuurvisie Ondergrond op te stellen die als ruimtelijk kader dient voor activiteiten in de ondergrond. Voor deze structuurvisie worden de milieueffecten in een milieueffectrapport (planMER) onderzocht.

Waarom dit voornemen?

In de ondergrond heerst een toenemende drukte door de winning van energie, drinkwater en delfstoffen en door opslag van fossiele brandstoffen, CO2 en afvalstoffen. Met de Structuurvisie Ondergrond wil de rijksoverheid bereiken dat:

  • er een ruimtelijk afwegingskader komt zodat vergunningverlening voor bijvoorbeeld aardwarmtewinning en gasopslag beter onderbouwd kan plaatsvinden;

  • er meer duidelijkheid komt voor initiatiefnemers en andere overheden bij toekomstige projecten in de ondergrond.

De minister van Infrastructuur en Milieu stelt in overeenstemming met de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de Structuurvisie Ondergrond op.

De Commissie m.e.r. is gevraagd advies te geven over reikwijdte en detailniveau van het onderzoek naar de milieueffecten.

Enkele in de structuurvisie genoemde activiteiten kunnen plaatsvinden in of nabij de ecologische hoofdstructuur.

Publieksparticipatie

Het Rijk wil publiek zo goed mogelijk informeren over de totstandkoming van de structuurvisie. Waar het mogelijk is, betrekt ze de meedenkkracht van maatschappelijke organisaties, bedrijven en het publiek. Dit gebeurt tijdens zienswijzeprocedures, via een klankbordgroep, het Overleg Infrastructuur en Milieu en burgerpanels. Meer informatie over het participatieproces leest u in de toelichting ‘Voorstel voor het participatieproces’, op de website van het Centrum Publieksparticipatie.

Wat willen we graag van u weten?

We zijn met name geïnteresseerd in het volgende:

  • Welke aandachtspunten heeft u voor het verdere proces?

  • Wilt u medio 2012 meedenken over de probleemanalyse en de oplossingsvarianten?

  • Zijn er zaken, doelgroepen of groepen van belanghebbenden over het hoofd gezien?

We stellen het op prijs als u uw zienswijze toelicht met argumenten.

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 16 maart tot en met 12 april 2012 reageren. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.centrumpp.nl. Per post kan ook: Centrum Publieksparticipatie, Structuurvisie Ondergrond, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag.

Waar vindt u meer informatie?

Meer informatie vindt u op www.centrumpp.nl onder ‘actuele zienswijzeprocedures’. Ook kunt u voor meer informatie terecht op www.rijksoverheid.nl/structuurvisieondergrond.

Inzien

Het voorstel participatieproces kunt u van 16 maart tot en met 12 april downloaden vanaf www.centrumpp.nl. U kunt het voorstel ook inzien bij de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in Den Haag.

Contact

Heeft u na het bezoeken van de websites nog vragen? Belt u dan voor inhoudelijke vragen naar: 06-11 79 74 74.

Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoonnummer: 070-456 96 03.

Naar boven