Logo Rheden
Ontwerpbestemmingsplan ‘Dieren-Midden, locatie Stationsgebied’, Rheden

Bekendmaking

Burgemeester en wethouders van Rheden maken bekend dat het ontwerpbesluit met het ontwerpbestemmingsplan ‘Dieren-Midden, locatie Stationsgebied’ en de daarbij behorende stukken voor eenieder ter inzage is gelegd.

Ligging plangebied

Het plan heeft betrekking op het noordelijk deel van het stationsgebied van Dieren. Het plangebied wordt aan de noordoostzijde begrensd door het trottoir aan de zuidzijde van de Wilhelminaweg en aan de zuidwestzijde begrensd door de voorzijde van de percelen aan de Harderwijkerweg. Aan de noordwestzijde wordt het plangebied begrensd door de achterzijde van de percelen aan de westzijde van de Noorder Parallelweg en deels het trottoir aan de westzijde van de Prins Bernhardlaan. De spoorlijnen ter hoogte van het station vallen binnen het plangebied, evenals de Noorder Parallelweg, een deel van de woningen direct ten noorden van deze weg en het (fiets)parkeerterrein aan de noordzijde van het station.

Inhoud ontwerpbestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan is opgesteld om diverse herinrichtingsmaatregelen van de noordelijke stationsomgeving mogelijk te maken. De belangrijkste ontwikkelingen waarin het plan voorziet zijn:

  • Mogelijkheden voor de realisatie van een parkeervoorziening (P+R). Het betreft een gebouwde parkeervoorziening welke voorziet in een concentratie van de parkeervoorzieningen aan de noordzijde van het station. De parkeervoorziening is geprojecteerd langs de Noorder Parallelweg en de Harderwijkerweg en zal toegankelijk worden gemaakt vanaf de Harderwijkerweg.

  • Mogelijkheden voor de realisatie van een voetgangerspasserelle, inclusief eventuele bijbehorende voorzieningen zoals liften, over het bestaande spoor. Deze passerelle kan worden aangesloten op de parkeervoorziening.

  • Herinrichting van de openbare ruimte zoals aanleg van een groenvoorziening annex infiltratieveld, realisatie van fietsparkeerplaatsen en fietskluizen. Overigens is herinrichting van de openbare ruimte ook al mogelijk op basis van het vigerende bestemmingsplan. Het voorliggende bestemmingsplan biedt voor alle maatregelen een integraal toetsingskader.

  • een regeling voor een aantal bestaande woningen aan de Noorder Parallelweg. Reden hiervoor is dat deze woningen thans nog zijn geregeld in een verouderd bestemmingsplan en dat actualisatie van de regeling voor deze gronden noodzakelijk is. Hier wordt dus niet voorzien in een nieuwe ontwikkeling.

Samenhang met Verkeerscirculatieplan

Tezamen met het ontwerpbestemmingsplan is een Verkeerscirculatieplan opgesteld door de gemeente Rheden. Dit is opgesteld om een goed inzicht te krijgen in de gevolgen van de planvorming in en rond het stationsgebied in Dieren. Daarbij is gezocht naar maatregelen die kunnen zorgen voor een goede verkeersafwikkeling. Het Verkeerscirculatieplan is afzonderlijk van het bestemmingsplan in procedure gebracht en is momenteel vrijgegeven voor inspraak (in een afzonderlijke inspraakprocedure).

Samenhang met provinciaal Inpassingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan Dieren-Midden, locatie Stationsgebied’ betreft een deel van de geplande ontwikkelingen rondom het stationsgebied. Een ontwikkeling die nauw hiermee samenhangt, is het tracé voor reconstructie van de provinciale weg N348/N786. Dit tracé wordt juridisch-planologisch geregeld in het ontwerp-inpassingsplan ‘Traverse Dieren’, dat is opgesteld door de provincie Gelderland. Dit ontwerpinpassingsplan en het bijbehorende MER zijn met ingang van 20 december 2012 tot en met 30 januari 2013 door de provincie Gelderland ter inzage gelegd. Uw zienswijzen op het ontwerpinpassingsplan en het MER kunt u indienen bij Gedeputeerde Staten van Gelderland. Meer informatie kunt u vinden op www.gelderland.nl/traverse dieren.

Zienswijze indienen

Vanaf 20 december 2012 tot en met 30 januari 2013 hebt u de mogelijkheid om een officiële zienswijze in te dienen op het ontwerpbestemmingsplan Dieren-Midden, locatie Stationsgebied.

Het ontwerpbesluit, het ontwerpbestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen ter inzage op de volgende locaties:

  • de balie van de afdeling Inwonerszaken van het gemeentehuis, Hoofdstraat 3 te De Steeg, op werkdagen van maandag tot en met donderdag van 08.30 uur tot 12.30 uur, dinsdagavond van 17.30 uur tot 20.00 uur en vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur, met uitzondering van 25 december tot en met 1 januari;

  • het gemeentelijk servicecentrum Dieren, Ericaplein 5A te Dieren, op werkdagen op maandag van 13.00 uur tot 17.00 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 10.30 uur tot 17.00 uur. Het gemeentelijk servicecentrum is gesloten op 25 en 26 december en op 1 januari. Op 27, 28 en 31 december is het gemeentelijk servicecentrum Dieren beperkt geopend. Informatie over de openingstijden kunt u vinden op de gemeentelijke website www.rheden.nl onder het tabblad openingstijden balies;

  • het informatiecentrum van de provincie Gelderland, in het Huis der Provincie, Markt 11 te Arnhem, op werkdagen van 08.30 uur tot 16.30 uur, met uitzondering van 24, 27, 28 en 31 december.

U kunt het ontwerpbestemmingsplan met de bijbehorende stukken in elektronische vorm raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website selecteert u het tabblad ‘Bestemmingsplannen’, waarna u het bestemmingsplan kunt oproepen door onder Locatie of Naam de gevraagde gegevens in te vullen. U kunt ook gebruikmaken van het planidentificatienummer NL.IMRO.0275.BPDM1.

Het indienen van zienswijzen kan zowel schriftelijk als mondeling. Gedurende bovenvermelde termijn kunt u uw zienswijzen richten aan de gemeenteraad van Rheden, onder vermelding van ‘Stationsgebied Dieren’.

Per post: Postbus 9110, 6994 ZJ De Steeg

Per e-mail: gemeente@rheden.nl

Mondeling: Om een afspraak te maken, neemt u op werkdagen contact op met de heer P. Zweers,

(026) 49 76 441. In de periode van 24 december tot en met 1 januari kunt u geen telefonisch contact opnemen. Wel kunt u een e-mail zenden met daarin het verzoek tot het maken van een mondelinge afspraak. U wordt dan zo spoedig mogelijk benaderd voor het maken van een afspraak.

De Steeg, 19 december 2012

Naar boven