Logo Geldermalsen
Ter inzage ontwerpbestemmingsplannen voor de kernen Buurmalsen, Meteren, Rhenoy, Rumpt en Tricht, Geldermalsen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Geldermalsen maken ingevolge artikel 3.8 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat met ingang van vrijdag 7 december 2012 gedurende zes weken (t/m donderdag 17 januari 2013) de ontwerpen van volgende bestemmingsplannen ter inzage liggen.

  • “Kern Buurmalsen 2013”

  • “Kern Meteren 2013”;

  • “Kern Rhenoy 2013”;

  • “Kern Rumpt 2013”;

  • “Kern Tricht 2013”.

Plangebieden

De plangrenzen van deze bestemmingsplannen komen nagenoeg overeen met die van de bestaande plannen uit het jaar 2000. Alleen het plangebied voor de kern Meteren is wezenlijk uitgebreid. Het bestemmingsplan voor de kern Meteren omvat nu namelijk ook de woonwijk Kalenberg (incl. bedrijventerrein aan westzijde Rijksstraatweg), Laageinde (deels) en de Bredestraat, en de omgeving van de Verlengde Bredestraat (agrarisch gebied ten zuiden van de plas). Bij Rhenoy en Rumpt zijn diverse buitendijkse percelen langs de Lingedijk in het plangebied gebracht met een regeling voor dagrecreatief gebruik. In Tricht is het voormalige glastuinbouwbedrijf aan de Groeneweg 59a aan het plangebied toegevoegd

Inhoud bestemmingsplannen

De bestemmingsplannen zijn bestendigend van aard waarbij de bestaande bebouwing en gebruiksvormen overwegend zijn ingepast. De nieuwe bestemmingsplannen voldoen aan de hedendaagse wettelijke vereisten. De plannen zijn digitaal uitwisselbaar en rekening wordt gehouden met archeologische waarden.

In de plannen zitten geen nieuwe grootschalige ontwikkelingen. Wel zitten in de planregels diverse mogelijkheden voor kleinschalige veranderingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • een regeling voor aan- en bijgebouwen bij woningen;

  • een regeling voor een huisgebonden bedrijf (max. 45 m²) bij een woning;

  • een regeling voor “bed and breakfast” en de exploitatie van een theetuin;

  • een regeling voor mantelzorg.

Inspraak en vooroverleg

In de periode 20 augustus 2012 tot en met 1 oktober 2012 hebben de voorontwerpen van de bestemmingsplannen voor de inspraak ter inzage gelegen. Per kern is ook een informatieavond gehouden. De inspraakreacties, alsmede opmerkingen uit het vooroverleg, hebben er toe geleid dat de voorontwerpen op onderdelen zijn aangepast. In de toelichting van elk bestemmingsplan zijn de resultaten van de inspraak en het vooroverleg beschreven. Daarnaast zijn er ook nog enkele ambtshalve aanpassingen doorgevoerd. Deze aanpassingen hebben overwegend een beperkte reikwijdte. Bijzondere aanpassingen worden hierna per kern aangestipt.

Buurmalsen

Voor de realisatie van een nieuwe woning aan de Beatrixstraat zal ingevolge de Wet geluidhinder een hogere grenswaarde verleend dienen te worden. Hiervoor wordt verwezen naar de afzonderlijke publicatie in het Nieuwsblad Geldermalsen van 6 december 2012.

Meteren

Nabij de bestaande woning Rijksstraatweg 61 wordt de mogelijkheid geboden een autarkische (ecologische) woning te bouwen. Aanvullend wordt hiervoor een regeling getroffen voor het opheffen van de spuitzone rondom de nieuwe woning en aan de overzijde van de Rijksstraatweg in ontwikkeling zijnde woonwijk De Plantage. Ten slotte wordt de bestaande beeldbepalende hoogstamboomgaard langs de Rijksstraatweg beschermd.

Stukken raadplegen

De bestemmingsplannen kunnen tijdens openingstijden worden ingezien bij het Klantencontactcentrum op het gemeentehuis in Geldermalsen. De planstukken zijn ook te raadplegen via www.geldermalsen.nl/ontwikkelingen/projecten/dorpen. U treft dan de stukken aan in pdf-bestand. Daarnaast kunt u de plannen digitaal raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Reageren

Gedurende de termijn van terinzagelegging (t/m 17 januari 2013) kan een ieder een schriftelijke zienswijze indienen bij de gemeenteraad van de gemeente Geldermalsen, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen. Zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend. Indien u een mondelinge reactie wilt geven dan dient u hiervoor, uiterlijk één week voor het einde van de terinzagetermijn, eerst een afspraak te maken met mevr. J. van Zwolgen (tel. 0345-586529; alleen tijdens kantoortijden).

Naar boven