Voorbereidingsbesluit tracé van de nieuwe Zuid-West 380 kV hoogspanningsverbinding Borssele - Tilburg (gedeelte in de provincie Noord-Brabant), Ministerie van Economische Zaken en Ministerie van Infrastructuur en Milieu

KENNISGEVING/MEDEDELING

Voorbereidingsbesluit

De Minister van Economische Zaken (hierna: EZ) en de Minister van Infrastructuur en Milieu (hierna: IenM) bereiden een (rijks)inpassingsplan voor. In dat inpassingsplan zal het tracé van de nieuwe Zuid-West 380 kV hoogspanningsverbinding van Borssele naar Tilburg worden vastgelegd. Voor dit tracé worden twee voorbereidingsbesluiten vastgesteld: een voor de provincie Zeeland en een voor de provincie Noord-Brabant. Op 8 juni 2012 is al het voorbereidingsbesluit voor het gedeelte van dit tracé in de provincie Zeeland genomen.

De Ministers van EZ en IenM hebben onlangs voor dit project een voorbereidingsbesluit voor het gedeelte van het tracé in de provincie Noord-Brabant genomen. Bij dat besluit is bepaald voor welk gebied het inpassingsplan wordt voorbereid. Het gaat om een zone van respectievelijk 140 meter breed (70 meter aan weerszijden van het voorgenomen tracé + 150 kV kabeltracés) en 160 meter breed (80 meter aan weerszijden van het voorgenomen tracé), waarbinnen het tracé van de hoogspanningsverbinding zal worden bestemd. De 160-meterzone geldt voor het gedeelte van het tracé tussen Oud Gastel en Standdaarbuiten. De 140-meterzone geldt voor het gedeelte van het tracé tussen de grens met de Provincie Noord-Brabant en Oud Gastel en tussen Standdaar-buiten en het waterschapsterrein De Spinder van het Waterschap De Dommel (gemeente Tilburg). Daarnaast zijn in dit voorbereidingsbesluit de tracés van de 150 kV kabelaansluitingen met de 150 kV stations Oosteind, Tilburg Noord en Tilburg West opgenomen. Hiervoor geldt ook de zone van 140 meter breed (70 meter aan weerszijde van het voorgenomen tracé). De zones zijn bedoeld als marge zodat zeker wordt gesteld dat er zich in de directe nabijheid van het tracé geen ontwikkelingen voordoen die kleine aanpassingen in het tracé onmogelijk maken. Voor enkele delen van het tracé geldt dat het voorbereidingsbesluit een bredere zone bestrijkt dan de zones van 140 of 160 meter.

Gevolg van het voorbereidingsbesluit

Als gemeenten een aanvraag ontvangen voor een omgevingsvergunning voor bouwen of voor overige werken en werkzaamheden, die op dit gebied betrekking heeft, dan moet bij het behandelen van die aanvraag rekening worden gehouden met dit voorbereidingsbesluit.Dat kan betekenen dat de aanvraag moet worden aangehouden. Om te voorkomen dat het gebied minder geschikt wordt voor het project, kunnen sommige nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen bovendien alleen nog maar plaatsvinden nadat hiervoor een specifieke omgevingsvergunning is verleend. Het precieze gebied waarvoor deze beperking geldt, is aangegeven op de kaart bij het voorbereidingsbesluit.

Besluit en kaart liggen met ingang van vrijdag 7 december 2012 tot en met donderdag 17 januari 2013 tijdens reguliere openingstijden ter inzage bij:

  • Gemeente Woensdrecht, Huijbergseweg 3, Hoogerheide, T (140 164);

  • Gemeente Geertruidenberg, Vrijheidstraat 2, Raamsdonksveer, T (140 162);

  • Ministerie van EL&I, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag, T (070) 379 89 79.

Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op vrijdag 7 december 2012. Het voorbereidings-besluit is ook gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl en tevens beschikbaar via www.bureau-energieprojecten.nl.

Het is niet mogelijk om tegen het voorbereidingsbesluit bezwaar te maken of beroep in te stellen. Dit volgt uit artikel 8:5, eerste lid, in samenhang met artikel 7:1, eerste lid, en onderdeel C, subonderdeel 2 van de bijlagebij de Algemene wet bestuursrecht.

Inloopavonden

Er worden inloopavonden georganiseerd om een toelichting te geven op het voorbereidings-besluit (gedeelte in provincie Noord-Brabant). U bent van harte welkom om op (een van) deze avonden vragen te stellen en bij de diverse stands informatie te krijgen over het voorbereidings-besluit en het project. Er is geen plenair deel met presentaties of toelichtingen. U kunt vrij in- en uitlopen en op ieder moment tussen 19.00 uur en 21.00 uur de diverse medewerkers van de ministeries van EZ en IenM en van TenneT spreken. Deze inloopavonden vinden plaats op:

  • maandag 10 december 2012, van 19.00 uur tot 21.00 uur, Hotel de Witte Leeuw, Prins Hendrikstraat 6, 4941 JV Raamsdonksveer;

  • dinsdag 11 december 2012, van 19.00 uur tot 21.00 uur, Hotel De Borgh, IJshof 1, 4761 BE Zevenbergen;

  • donderdag 13 december 2012, van 19.00 uur tot 21.00 uur, Party Centrum Rozenoord, Beukenlaan 14, 4624 EA Bergen op Zoom.

Nadere informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven