Logo Ridderkerk
Ontwerpbestemmingsplan, ontwerpomgevingsvergunningen en ontwerpbesluit hogere waarden voor project Schoolmeesterwoning, Ridderkerk

Er is een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding voor de locatie Rijksstraatweg 49 (schoolmeesterwoning). Het bestemmingsplan maakt op de locatie de herbouw mogelijk van de schoolmeesterwoning en de nieuwbouw van zes woningen daarachter.

In het kader van het overleg als bedoeld ingevolgde artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is het voorontwerpbestemmingsplan Schoolmeesterswoning voorgelegd aan de wettelijke overlegpartners. Van 19 juli 2012 tot en met 18 augustus 2012 hebben de overlegpartners de mogelijkheid gehad om te reageren. Twee overlegpartners hebben een reactie gegeven. Een samenvatting van deze reacties en een antwoord daarop staan in hoofdstuk 5 van de toelichting van het bestemmingsplan.

Wilt u het ontwerpbestemmingsplan bekijken?

Dat kan vanaf 30 november 2012 tot en met 10 januari 2013:

  • via de internetsite van de gemeente Ridderkerk op www.ridderkerk.nl;

  • via de landelijke website op www.ruimtelijkeplannen.nl (u moet bij de knop “Plan- en kaartfilter” een vinkje zetten voor “concept- en voorontwerpplannen” om het plan te zien);

  • in het Gemeentelijk Service Centrum van de gemeente Ridderkerk (Koningsplein 1) bij de balie Bouwen en Wonen.

Behalve het ontwerpbestemmingsplan kunt u ook het ontwerpvaststellingsbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken bekijken. De regels van een bestemmingsplanprocedure staan in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening.

Wat kunt u nog meer bekijken?

De gemeenteraad heeft op 26 april 2012 besloten om de coördinatieregeling van toepassing te verklaren. Dit betekent dat gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan een aantal andere, voor dit project noodzakelijke, besluiten zijn te bekijken. Het gaat om de volgende besluiten:

  • Ontwerpomgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen;

    Voor het herbouwen van de schoolmeesterwoning en de bouw van zes nieuwbouwwoningen zijn op 19 juli 2012 twee omgevingsvergunningen gevraagd. Het bouwplan past binnen het nieuwe bestemmingsplan.

  • Ontwerpbesluit hogere waarden;

    De geluidsbelasting op de gevels van 2 nieuwe woningen is maximaal 55 dB als gevolg van de Rijksstraatweg. De geluidsbelasting op de gevel van de schoolmeesterswoning is 58 dB als gevolg van de Rijksstraatweg. De voorkeursgrenswaarde op de gevels van nieuwe woningen is 48 dB. Voor de overschrijding van deze voorkeursgrenswaarde moeten burgemeester en wethouders (hierna: B en W) hogere waarden geluidhinder vaststellen. De regels hiervoor staan in de Wet Geluidhinder

De ontwerpomgevingsvergunningen en het ontwerpbesluit hogere waarden zijn te bekijken via de internetsite van de gemeente Ridderkerk en bij de balie Bouwen en Wonen in het Gemeentelijk Service Centrum van de gemeente Ridderkerk (Koningsplein 1). Niet alle bijlagen (zoals bouwtekeningen) zijn via internet in te zien.

De regels voor het coördineren van besluiten staan in artikel 3.30, 3.31 en 3.32 van de Wet ruimtelijke ordening.

Wilt u reageren op het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerpomgevingsvergunningen of het ontwerpbesluit hogere waarden?

U heeft hiervoor zes weken de tijd. U kunt uw reactie in een brief schrijven aan de gemeenteraad. Dit heet een zienswijze. Stuur uw zienswijze voor 11 januari 2012 op naar Postbus 271, 2980 AG Ridderkerk.

U kunt ook mondeling reageren. Daarvoor moet u op tijd een afspraak maken. Voor het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden belt u met de heer Rienks van de afdeling Sturing en Beleid op telefoonnummer 0180-451 221. Hij is maandag tot en met donderdag bereikbaar. Voor de ontwerpomgevingsvergunningen belt u met de heer Koene van de afdeling Openbare Orde & Regelgeving op telefoonnummer 0180-451426. Een brief heeft onze voorkeur.

Wat is de volgende stap in de procedure?

Zijn er zienswijzen ingediend? Dan zouden deze kunnen leiden tot aanpassingen. De zienswijzen worden samengevat en beantwoord of verwerkt in het bestemmingsplan.

Het bevoegde gezag stelt vervolgens de besluiten vast. De gemeenteraad is bevoegd het bestemmingsplan vast te stellen en het college van burgemeester en wethouders (hierna: het college) is bevoegd om de omgevingsvergunningen en de hogere waarden geluid te verlenen.

Het college maakt de besluiten vervolgens gelijktijdig bekend via een publicatie in de Combinatie, de Staatscourant en op internet.

Heeft u een zienswijze ingediend? Dan krijgt u een brief van het college. Hierin geeft het college antwoord op uw zienswijze. Daarnaast laat het college u weten welke besluiten genomen zijn.

Naar boven