Logo Alphen aan den Rijn
Bestemmingsplan Limes en reactieve aanwijzing, Alphen aan den Rijn

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn maken het volgende bekend:

  • 1. De gemeenteraad heeft op 27 september 2012 het bestemmingsplan 'Limes' gewijzigd vastgesteld;

  • 2. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben op 30 oktober 2012 een aanwijzing op het besluit van de raad gegeven.

Het bestemmingsplan

Voor de gebieden Steekterweg en Zwammerdam is een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Het gebied van het bestemmingsplan Limes loopt van de verlegde N207, Oude Rijn, N11 tot aan de gemeentegrens met Bodegraven. Ook het buurtschap Gouwsluis, gelegen aan de Gouwe, tussen de Steekterweg en de Oude Rijn, maakt onderdeel uit van het plangebied.

Het bestemmingsplan heeft meerdere doelstellingen. Zo maakt het op termijn de aanleg mogelijk van bedrijventerrein Steekterpoort II. Het plan zorgt er ook voor dat het dorp Zwammerdam gescheiden blijft van de stad. Langs de rivier ontstaat er een afwisseling van woningen, kleinschalige bedrijvigheid en open en groene elementen.

Wijzigen ontwerpbestemmingsplan

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan hebben grotendeels betrekking op de ingediende zienswijzen. Daarnaast zijn er enkele ambtelijke wijzigingen in het plan aangebracht. In bijlage 3 van het raadsbesluit is een overzicht van wijzingen opgenomen.

Aanwijzingsbesluit GS van Provincie Zuid-Holland

Het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten (GS) heeft betrekking op vier onderdelen van het bestemmingsplan, namelijk:

  • 1) De wijzigingsbevoegdheid naar de bestemming wonen (artikel 45, Wro-zone - wijzigingsgebied 6) ter plaatse van het kantoorgebouw Steekterweg 92;

  • 2) De wijzigingsbevoegdheid naar de bestemming wonen (artikel 46, Wro-zone - Wijzigingsgebied 7) ter plaatse van het bedrijfspand Steekterweg 78d;

  • 3) De bestemming wonen ter plaatse van het bedrijfspand Steekterweg 40;

  • 4) De bestemming maatschappelijk ter plaatse van het perceel Rijksstraatweg 5

Ter inzage

Iedereen kan het bestemmingsplan Limes en het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten inzien van 29 november 2012 tot en met 9 januari 2013 bij:

  • de informatiebalie in het stadhuis, Stadhuisplein 1. Deze balie is geopend op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur, op vrijdagavond van 18.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur;

  • de Huisartsenpraktijk Zwammerdam, Plein 1, Zwammerdam.

U kunt het bestemmingsplan en het aanwijzingsbesluit ook digitaal inzien op www.alphenaandenrijn.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl.

De planidentificatienummers op www.ruimtelijkeplannen.nl zijn:

Voor het bestemmingsplan Limes: NL.IMRO.0484.B088limes-0003.

Voor het aanwijzingsbesluit: NL.IMRO.9928.DOSx2012x0009986AW-WA01.

Hoe kunt u reageren?

Gedurende bovengenoemde periode bestaat de mogelijkheid om beroep in te stellen bijde Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

De beroepsmogelijkheid staat open voor belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan, dan wel kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest. Ook kunnen belanghebbenden beroep instellen tegen de wijzigingen die zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan en het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten.

Op basis van artikel 3.8, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening, treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Binnen deze termijn kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het besluit niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.

Ingevolge artikel 3.8, lid 6 van de Wet ruimtelijke ordening vervalt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan voor de onderdelen genoemd in het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten zodra het aanwijzingsbesluit onherroepelijk is geworden.

Alphen aan den Rijn, 28 november 2012

Naar boven