Logo Gelderland
Kennisgeving Ontwerpbesluiten voor de Ruimte voor de Rivier projecten ‘Dijkverlegging Cortenoever’ en ‘Dijkverlegging Voorsterklei’ ter inzage, Gelderland

Achtergrond

In 2006 hebben de Tweede en Eerste Kamer ingestemd met de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier. Het gaat om een pakket van maatregelen dat als doel heeft de grote rivieren meer ruimte te geven en zo de veiligheid van de woon- en leefomgeving langs de grote rivieren op peil te houden. Tegelijkertijd wordt een bijdrage geleverd aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied. De dijkverlegging Cortenoever en dijkverlegging Voorsterklei maken deel uit van dit programma.

Procedure

Bij de voorbereiding van de besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van dijkverlegging Cortenoever en dijkverlegging Voorsterklei, noodzakelijk ter uitvoering van de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier, is besloten tot toepassing van de gemeentelijke coördinatieregeling gecombineerd met de provinciale coördinatieregeling beide op grond van de Wet ruimtelijke ordening.

De bedoeling van de voorgenoemde coördinatieregelingen is om de voorbereiding en bekendmaking van de diverse benodigde besluiten, zoals genoemd in het coördinatiebesluit van de raad van de gemeente Brummen, het coördinatiebesluit van de raad van de gemeente Voorst en het coördinatiebesluit van Provinciale Staten van Gelderland, te coördineren en een loket te creëren waar u met uw zienswijze bij terecht kunt.

Ter inzage ontwerpbesluiten

Ten behoeve van de realisatie van dit werk is een aantal besluiten nodig. Van donderdag 29 november 2012 tot en met woensdag 9 januari 2013 liggen de volgende ontwerpbesluiten ter inzage:

  • A. ontwerp-Bestemmingsplan Dijkverlegging Cortenoever van de gemeente Brummen (inclusief MER);

  • B. ontwerp-Bestemmingsplan Dijkverlegging Voorsterklei van de gemeente Brummen (inclusief MER);

  • C. ontwerp-Bestemmingsplan Dijkverlegging Voorsterklei van de Gemeente Voorst (inclusief MER);

  • D. ontwerp-Omgevingsvergunning van de gemeente Brummen op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten: het bouwen van een bouwwerk, het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan en het uitvoeren van een werk, geen gebouw zijnde;

  • E. ontwerp-Omgevingsvergunning van de gemeente Brummen op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit kappen;

  • F. ontwerp-Omgevingsvergunning van de gemeente Voorst op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten: het bouwen van een bouwwerk, het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan en het uitvoeren van een werk, geen gebouw zijnde;

  • G. ontwerp-Omgevingsvergunning van de gemeente Voorst op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit kappen;

  • H. ontwerp-Vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

  • I. ontwerp-Besluit op de aanvraag om ontheffing op grond van de Flora- en faunawet van Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Dienst Regelingen;

  • J. ontwerp-Vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en de Gelderse ontgrondingenverordening van Provincie Gelderland.

Tijdens de inzage periode kan eenieder een zienswijze indienen op deze ontwerpbesluiten.

Het voornemen

In Cortenoever (Brummen) en Voorsterklei (Voorst en deels Brummen) worden twee nieuwe dijken landinwaarts teruggelegd, waardoor de IJssel meer ruimte krijgt. De huidige ‘oude’ dijken worden op enkele plaatsen verlaagd, zodat beide gebieden bij hoogwater gemiddeld eens in de 25 jaar kunnen meestromen en daarmee de waterstand kunnen verlagen. Daarnaast worden ook enkele delen van het gebied verlaagd.

In Cortenoever gaat het om een waterstanddaling van 35 cm, in de Voorsterklei om 29 cm. De gemiddelde overstromingsfrequentie van eens per 25 jaar laat toe om de landbouwfunctie in de gebieden te handhaven. De ontwerpen voor de dijkverleggingen en de (her)inrichting van beide gebieden zijn gemaakt door Waterschap Veluwe, in samenwerking met de gemeenten Brummen en Voorst, provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en diverse belangenorganisaties.

Hoe komt u aan meer informatie?

Op de volgende locaties kunnen alle stukken op werkdagen worden ingezien:

  • Gemeentehuis Brummen, Engelenburgerlaan 31 te Brummen van 8.30 - 12.30u;

  • Gemeentehuis Voorst, H.W. Iordensweg 17 te Twello van 8.30 - 12.15u.

De ontwerpbesluiten zijn in te zien en te downloaden via de website www.coordinatiegelderland.nl  klik ‘Cortenoever-Voorsterklei’  klik “Ter inzage Cortenoever-Voorsterklei”.

De ontwerp-bestemmingsplannen zijn bovendien ook op de landelijke website ruimtelijkeplannen.nl te raadplegen:

U kunt op ruimtelijkeplannen.nl ook zoeken op de naam van het bestemmingsplan.

Heeft u inhoudelijk vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij Waterschap Veluwe, Omgevingsmanager Cortenoever-Voorsterklei, de heer R. de Groote (telefoon 0575-501566).

Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Cortenoever-Voorsterklei, de heer A.M. Kwakkernaat (telefoon 026-3598381).

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

In de periode van donderdag 29 november 2012 tot en met woensdag 9 januari 2013 kan eenieder een zienswijze indienen, bij voorkeur schriftelijk. Bij een zienswijze dienen het zaaknummer 2012-012204 en het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld.

Stuur uw schriftelijke zienswijze naar de coördinerende instantie:

Gedeputeerde Staten van Gelderland

t.a.v. de heer A.M. Kwakkernaat,

Coördinator Procedures Cortenoever-Voorsterklei

Postbus 9090,

6800 GX ARNHEM

Een mondelinge zienswijze kunt u binnen de gestelde termijn van zes weken inbrengen door een afspraak te maken met de heer A.M. Kwakkernaat, Coördinator Procedures Cortenoever-Voorsterklei van de provincie Gelderland. De heer A.M. Kwakkernaat is bereikbaar via telefoonnummer: 026-3598381.

Inloopavond Brummen

Op maandag 10 december 2012, van 19.30 - 22:30 in De Bronckhorst Hoeve, Bronkhorsterweg 1/3 te Brummen, wordt een inloopavond gehouden over project Cortenoever-Voorsterklei.

Inloopavond Voorst

Op woensdag 12 december 2012, van 19.30 - 22:30 in Informatiecentrum De Heetkool, Voorsterklei 17 te Voorst, wordt een inloopavond gehouden over project Cortenoever-Voorsterklei.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegde gezaginstanties. De betreffende instanties betrekken de zienswijzen bij het vaststellen van de definitieve besluiten. Tegelijkertijd met het bekendmaken van de definitieve besluiten wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, geïnformeerd over wat daarmee is gedaan.

Alleen een belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend kan later tegen de vaststelling van die besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is niet vereist als het redelijkerwijs niet mogelijk was een zienswijze in te dienen, bijvoorbeeld als het definitieve besluit ten opzichte van het ontwerpbesluit gewijzigd wordt vastgesteld.

Arnhem, 28 november 2012

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Zaaknummer 2012-012204

Naar boven