Logo Rijnwoude
Ontwerpbestemmingsplan Maximabrug, Rijnwoude

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn en Rijnwoude maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Maximabrug ingevolge artikel 3:8 van de Wet ruimtelijke ordening juncto artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht met ingang van donderdag 29 november 2012 tot en met woensdag 9 januari 2013 (gedurende zes weken) voor een ieder ter inzage ligt.

Het bestemmingsplan en haar grenzen

Het bestemmingsplan maakt de Maximabrug en aansluitende wegen mogelijk in Alphen aan den Rijn en Rijnwoude. Het plangebied is gelegen aan de noord-westzijde van de bebouwde kom van gemeente Alphen aan den Rijn, liggend tegen de gemeentegrens met Rijnwoude. Meer specifiek ligt het plangebied op de zuidelijke oever van de Oude Rijn tussen de Leidse Schouw en de Genielaan. Op de noordelijke oever ligt het plangebied ten noorden van de Gnephoek. In het ontwerpbestemmingsplan is naar aanleiding van inspraakreacties en vanwege gewijzigde inzichten ook een klein gedeelte van de verlegging van de Gnephoek (oeverweg) op grondgebied van Rijnwoude meegenomen, omdat deze aansluiting niet in overeenstemming is met het ter plaatse geldende bestemmingsplan Industrieterrein.

Wat houdt het bestemmingsplan in?

Al vele jaren hebben de kern Koudekerk aan den Rijn van de gemeente Rijnwoude en de wijk Gnephoek in Alphen aan den Rijn overlast van vrachtverkeer. Door vrachtwagenbewegingen van en naar industrieterrein Hoogewaard maar ook vanwege sluipverkeer treedt milieuoverlast (geluid, lucht, trillingen) op en ontstaan gevaarlijke verkeerssituaties op voornoemde wegen. Gemeenten Alphen aan den Rijn en Rijnwoude hebben besloten tot de realisatie van een extra verbindingsbrug over de Oude Rijn teneinde aan voornoemde problematiek een einde te maken. Voor het kunnen realiseren van een nieuwe verbindingsbrug zijn burgemeester en wethouders bezig met de voorbereiding van het bestemmingsplan ‘Maximabrug’. Het bestemmingsplan moet de brug planologisch mogelijk maken.

MER

In het kader van de bestemmingsplanprocedure is een milieueffectrapportage opgesteld (MER). In het MER staat weergegeven wat de effecten zijn van de voorgenomen activiteit. Het MER is als bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd.

Wanneer en waar kunt u het plan inzien?

Analoog inzien

Het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken, inclusief MER, ligt gedurende voornoemde termijn van tervisielegging op de volgende locaties ter inzage:

  • de ontvangstbalie in het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn geopend op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur, op vrijdagavond van 18.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur;

  • publieksbalie in het gemeentehuis van Rijnwoude, Frederik van Eedenplein 4 te Hazerswoude-Rijndijk van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.30 uur, op donderdagavond van 17.00 - 20.00 uur en ook op werkmiddagen op afspraak van 13.30 - 16.00 uur.

Digitaal inzien

Het ontwerpbestemmingsplan Maximabrug is digitaal in te zien op de gemeentelijke websites van Gemeenten Alphen aan den Rijn (www.alphenaandenrijn.nl via gemeente → publicaties → bekendmakingen) en Rijnwoude (www.rijnwoude.nl via ondernemen → bestemmingsplannen → in procedure). Het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken is tevens raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl via het zoekvak ID onder vermelding van NL.IMRO.0484.B107maximabrug-0002 (Alphen aan den Rijn) en NL.IMRO.1672.12BPKRmaximabrug-ON01(Rijnwoude).

Hoe kunt u reageren?

Gedurende voornoemde termijn van tervisielegging kan iedereen schriftelijk, inclusief een onderbouwing, een zienswijze geven op het ontwerpbestemmingsplan Maximabrug of Plan MER. De zienswijze richt u aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn, Postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn. In uw schriftelijke reactie moet u duidelijk uw naam en adres vermelden en aangeven om welk ontwerpbestemmingsplan het gaat. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze of voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Office-Management van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van Gemeente Alphen aan den Rijn op telefoonnummer 0172 - 465 641. Van de mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt. Alleen degenen die tijdig zienswijzen indienen, kunnen later beroep instellen tegen de vaststelling van het bestemmingsplan. Zienswijzen die alleen betrekking hebben op het gedeelte van het bestemmingsplan dat op grondgebied van Rijnwoude ligt kunnen worden ingediend bij de gemeenteraad van Rijnwoude, p/a Postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn.

Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit heeft consequenties in de fase van beroep. Dit zal tegen die tijd worden vermeld in de publicatie.

Informatieavond

Op dinsdag 11 december 2012 wordt in Avifauna, van 20.00 - 21.30 uur een inloopavond gehouden. Avifauna is gevestigd aan de Hoorn 65, 2404 HG, te Alphen aan den Rijn. Doel van deze avond is om u te informeren over de inhoud van het bestemmingsplan. U kunt uw vragen stellen en wij zullen deze vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. U bent van harte uitgenodigd bij deze avond aanwezig te zijn.

Naar boven