Kennisgeving voornemen vergunningaanvraag offshore windpark in het Verenigd Koninkrijk, Centrum Publieksparticipatie

Achtergrond

De Britse regering heeft een doelstelling om in 2020 15 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen te realiseren. Een groot deel van deze energie zal naar verwachting komen van offshore windenergie. In 2010 zijn voor 9 zoekgebieden ontwikkelpartners aangewezen om circa 33 GW aan offshore windenergie te realiseren.

Voor Nederland zijn voornamelijk de drie grote windgebieden in het oosten van het Engelse deel van de Noordzee van belang. Van noord naar zuid zijn dat de Dogger Bank, Hornsea en East Anglia (zie kaart). De initiatiefnemer van het zoekgebied East Anglia vraagt naar verwachting op 19 november 2012 de vergunning aan bij de Planning Inspectorate voor het windpark East Anglia ONE.

Procedure

Elke initiatiefnemer die een nationaal belangrijk infrastructuurproject wil realiseren, zoals het bouwen van windmolenparken, moet hiervoor eerst toestemming krijgen. Het ‘Planning Inspectorate’ is het agentschap dat belast is met het beoordelen van de aanvragen en de advisering aan de bevoegde minister van het Verenigd Koninkrijk. Die zal uiteindelijk een besluit nemen over het al niet toekennen of weigeren van de vergunning.

Het proces van vergunningverlening staat beschreven op de website van de Planning Inspectorate, http://infrastructure.planningportal.gov.uk/application-process/. De initiatiefnemers van de voor Nederland relevante offshore windparken zitten in de zogenaamde ’pre-application’ stap, wat wil zeggen dat de precieze vergunningaanvraag nog geformuleerd wordt door de initiatiefnemers. De komende maanden worden verschillende aanvragen ingediend bij de Planning Inspectorate. Vanaf dat moment heeft de Planning Inspectorate 28 dagen om te bepalen of deze aanvragen kunnen worden geaccepteerd. Zo ja, dan wordt de procedure vervolgd. Belanghebbenden kunnen zich op dat moment registreren en krijgen de gelegenheid hun zienswijzen te geven.

Reageren

Belanghebbenden in Nederland kunnen zelf op de plannen van de initiatiefnemers reageren. Concreet betekent dit dat u zich de komende periode, indien de vergunningaanvraag voor East Anglia ONE wordt geaccepteerd, u zich kan registeren als belanghebbende bij de Planning Inspectorate. Indien u daar belangstelling voor heeft, is het nodig om de website van de Planning Inspectorate goed in de gaten te houden, zodat u tijdig kunt reageren. U vindt alle informatie over East Anglia ONE windpark op:

Website East Anglia Offshore Windfarm:

http://www.eastangliawind.com/

Naar boven