Logo Gelderland
Bekendmaking Ontwerpbesluiten voor het project ’Uiterwaardvergraving Middelwaard’, Gelderland

Achtergrond

Ten gevolge van de hoogwatersituaties van 1993 en 1995 heeft de regering in 2006 besloten dat de hoogwaterveiligheid in het rivierengebied moet worden vergroot. Hiervoor zijn meer dan 30 maatregelen opgesteld, vastgelegd in de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier, die uiterlijk in 2015 moeten zijn afgerond. Met de Uiterwaardvergraving Middelwaard wil het rijk voor 2015 de veiligheidsdoelstelling halen en de ruimtelijke kwaliteit in het gebied verbeterd hebben. De taakstelling voor waterstanddaling is gesteld op 3 cm.

Ter inzage ontwerpbesluiten

Ten behoeve van de realisatie van dit werk is een aantal besluiten nodig. Van donderdag 22 november 2012 tot en met woensdag 2 januari 2013 liggen de volgende ontwerpbesluiten ter inzage:

  • ontwerp vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van het Ministerie van EL&I;

  • ontwerp vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van de Provincie Gelderland;

  • ontwerp Projectplan op grond van de Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland;

  • ontwerp vergunning op grond van de Waterwet van Waterschap Rivierenland;

  • ontwerp vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en de Gelderse ontgrondingenverordening van de Provincie Gelderland.

Tijdens de inzage periode kunt u uw zienswijze op deze ontwerpbesluiten indienen.

Bij de voorbereiding van de besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van project Middelwaard is gekozen voor toepassing van de provinciale coördinatieregeling bedoeld in artikel 3.33, eerste lid, onder a, Wro. Het toepassen van genoemde coördinatieregeling heeft mede tot doel dat de bekendmaking van (ontwerp) besluiten, de gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen daarop en het indienen van beroep daartegen voor de verschillende besluiten gelijktijdig plaats heeft.

Het voornemen

De uiterwaard Middelwaard ligt in de gemeenten Buren en Neder-Betuwe aan de zuidoever van de Nederrijn, tegenover Rhenen. De uiterwaard wordt doorsneden door de Rijnbrug van de provinciale weg langs Rhenen naar de Betuwe (N233). In de uiterwaard ligt een bedrijventerrein waar ontwikkelingen gaande zijn en zijn voorzien. De bedrijfsterreinontwikkelingen maken geen deel uit van het Ruimte-voor-de-Rivierproject. De uiterwaard gelegen aan de oostzijde van de brug bestaat met name uit grasland.

Om de rivier meer ruimte te geven wordt de zomerkade aan de oostzijde van de brug verlaagd waardoor bij hoogwater het water makkelijker door de uiterwaard mee stroomt. Daarnaast worden de rivieroever en het maaiveld onder de brug verlaagd en worden twee langgerekte plassen (9.700 m2) in het oostelijk deel van de uiterwaard aangebracht. In het oostelijk deel wordt de oever verlaagd en wordt steenstort tussen de kribben verwijderd. Er wordt een waterstanddaling van 3,3 cm gerealiseerd, waarmee aan de eis van 3,0 cm wordt voldaan. Het plan heeft tevens als doelstelling het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit. Voor de Middelwaard wordt de toename aan ruimtelijke kwaliteit gerealiseerd doordat de gebieden aan weerszijden van de brug meer ruimtelijke en ecologische samenhang met elkaar krijgen.

Hoe komt u aan meer informatie?

Op de volgende locaties kunnen alle stukken op werkdagen en op de daar gebruikelijke openingstijden worden ingezien:

  • Hoofdkantoor van Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 te Tiel;

  • Gemeentehuis Buren, De Wetering 1, 4021 VZ Maurik;

  • Gemeentehuis Neder-Betuwe, Burgemeester Lodderstraat 20, Opheusden;

  • Provinciehuis van de provincie Gelderland, Markt 11, 6811 CG Arnhem;

  • Kantoor van Rijkswaterstaat Dienst Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ Arnhem.

De besluiten zijn ook te zien en te downloaden via de website www.coordinatiegelderland.nl → klik ‘Nederrijn’ → klik ‘Middelwaard’ → klik ‘Ontwerpbesluiten’.

Heeft u inhoudelijk vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij Boskalis B.V., Omgevingsmanager Middelwaard, de heer R. J. Jonker (T 06 - 55 18 23 94).

Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Middelwaard, de heer A.M. Kwakkernaat (T 026 - 359 8381).

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

In de periode van donderdag 22 november 2012 tot en met woensdag 2 januari 2013 kunt u uw zienswijze indienen, bij voorkeur schriftelijk of anders mondeling. In geval van een schriftelijke zienswijze dienen het zaaknummer 2012-010686 en het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld.

Stuur uw schriftelijke zienswijze naar de provincie Gelderland als coördinerende instantie:

Gedeputeerde Staten van Gelderland

t.a.v. de heer A.M. Kwakkernaat,

Coördinator Procedures Middelwaard

Postbus 9090,

6800 GX ARNHEM

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u, binnen de gestelde termijn van zes weken, contact opnemen met de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Middelwaard, de heer A.M. Kwakkernaat (T 026-3598381).

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegde gezaginstanties. De betreffende instanties betrekken de zienswijzen bij het vaststellen van de definitieve besluiten. Tegelijkertijd met het bekendmaken van de definitieve besluiten wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, geïnformeerd over wat daarmee is gedaan.

Alleen een belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend kan later tegen de vaststelling van die besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is niet vereist als het redelijkerwijs niet mogelijk was een zienswijze in te dienen, bijvoorbeeld als het definitieve besluit ten opzichte van het ontwerpbesluit gewijzigd wordt vastgesteld.

Zaaknummer 2012-010686

Arnhem, 21 november 2012

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven