Logo Rijswijk
Vastgesteld bestemmingsplan ‘Vrijenban’ en reactieve aanwijzing provincie Zuid-Holland, Rijswijk

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend dat de gemeenteraad het bestemmingsplan “Vrijenban” op 25 september jl. gewijzigd heeft vastgesteld, ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan dat terinzage heeft gelegen. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben een reactieve aanwijzing gegeven op het vastgestelde bestemmingsplan.

Plangebied en opzet bestemmingsplan

Het bestemmingsplangebied “Vrijenban” wordt in het noordoosten globaal begrensd door de Zuiderweg en de gemeentegrens met Den Haag, in het zuiden door de gemeentegrens met Delft en in het westen door de Vliet. De reden voor dit nieuwe bestemmingsplan is dat de geldende plannen geactualiseerd moeten worden en moeten voldoen aan diverse digitale verplichtingen. Het plan is overwegend conserverend van aard, wat betekent dat voor het grootste deel de bestaande situatie wordt bestemd. Uitzondering daarop is een locatie langs de A13, waar een autobedrijf met showroom en een kantoor rechtstreeks mogelijk worden gemaakt. Daarnaast wordt de realisatie van 16 grondgebonden woningen aan de Broekmolenweg rechtstreeks mogelijk gemaakt, alsmede nog eens 14 woningen aansluitend daaraan, via een wijzigingsbevoegdheid.

Gewijzigde vaststelling

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan is door de gemeenteraad afgeweken van het plan zoals dat in ontwerp (in april - mei 2012) ter inzage heeft gelegen. Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn 16 van de 30 woningen aan de Broekmolenweg rechtstreeks bestemd, in plaats van via een wijzigingsbevoegdheid. Verder zijn diverse kleine, ondergeschikte wijzigingen doorgevoerd. Alle wijzigingen zijn terug te vinden in de Staat van Wijzigingen dat deel uitmaakt van het raadsbesluit.

Provinciale reactieve aanwijzing

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben op 30 oktober 2012, verzonden op 1 november 2012, een reactieve aanwijzing ex artikel 3.8 lid 6 van de Wet ruimtelijke ordening gegeven op het vastgestelde bestemmingsplan. Dit houdt in dat de delen waarop de aanwijzing betrekking heeft, niet bekend worden gemaakt en dus niet in werking treden. Als het aanwijzingsbesluit onherroepelijk zou worden, dan vervalt het vaststellingsbesluit voor dat gedeelte van het bestemmingsplan.

De aanwijzing heeft betrekking op de gronden met de bestemming “Bedrijf” en aanduidingen ‘kantoor’, ‘waterberging’ en ‘specifieke vorm van bedrijf - autogarage’ zoals opgenomen voor de gronden tussen de Vrijenbanselaan, de Rijswijkse Landingsbaan en de A13. Dit is de locatie waar de gemeente een autobedrijf met showroom en een kantoor rechtstreeks mogelijk maakt. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben overwogen dat dit onderdeel in strijd is met het provinciale beleid om geen nieuwe zelfstandige kantoren mogelijk te maken. Bovendien overwegen zij dat buiten de invloedsfeer van bestaande haltes van het Zuidvleugelnet en binnen de aanduiding ‘stedelijk groen’ uit de Provinciale Structuurvisie, de bouw van zowel een kantoorgebouw alsook van een autogaragebedrijf niet mogelijk is.

Terinzagelegging

Het raadsbesluit met het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Vrijenban” (inclusief bijlagen, waaronder de Nota van Zienswijzen) en de reactieve aanwijzing van de provincie Zuid-Holland liggen met ingang van vrijdag 16 november 2012 tot en met donderdag 27 december 2012 ter inzage bij de balie Publieksvoorlichting in de hal van het Stadhuis, Bogaardplein 15 te Rijswijk. De balie is op werkdagen geopend van 8:30 uur tot 14:00 uur en op donderdag ook van 17:00 uur tot 19:00 uur. Het bestemmingsplan is tevens digitaal in te zien via www.rijswijk.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl. Zoekt u in dat laatste geval op het volgende identificatienummer (IDN): NL.IMRO.0603.bpvrijenban-VA01.

Beroep tegen het bestemmingsplan

Degene die tijdig zijn of haar zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, en belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, kunnen gedurende de terinzagetermijn beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage. Dit recht komt eveneens toe aan belanghebbenden die zich niet kunnen verenigen met de wijzigingen die bij de vaststelling in het plan zijn aangebracht. Een beroepschrift dient de gronden van beroep en het kenmerk van het besluit tegen welke het zich richt, te bevatten. Verder moet het beroepschrift worden gedateerd en worden voorzien van naam, adres en handtekening van de belanghebbende. Als een beroepschrift is ingediend bestaat tevens de mogelijkheid om bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen. Een verzoek om voorlopige voorziening is alleen ontvankelijk als daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Het bestemmingsplan, met uitzondering van die onderdelen waarop de aanwijzing betrekking heeft, treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn naast een beroepschrift tevens een verzoek is ingediend om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het bestemmingsplan niet eerder in werking dan dat op een dergelijk verzoek is beslist.

Beroep tegen de reactieve aanwijzing

Een belanghebbende kan op grond van het bepaalde in artikel 8.2 Wet ruimtelijke ordening recht-streeks beroep instellen tegen de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ‘s-Gravenhage. De termijn voor het indienen van een beroepsschrift tegen de reactieve aanwijzing vangt aan met ingang van de dag na die waarop dit besluit ter inzage is gelegd en loopt gelijk aan de termijn waarbinnen het bestemmingsplan ter inzage ligt. In dit geval is dat van vrijdag 16 november 2012 tot en met donderdag 27 december 2012. Ook ten aanzien van het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben belanghebbenden de mogelijkheid om, indien een spoedeisend belang dit vereist, binnen de termijn een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Toepassing Crisis- en herstelwet

Dit bestemmingsplan, waarmee 11 nieuwe woningen of meer rechtstreeks mogelijk worden gemaakt, betreft een project als bedoeld in bijlage 1, categorie 3, onder 3.1 van de Crisis- en herstelwet. Dit houdt onder meer in dat de bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zijn op de beroepsprocedure bij de Rechtbank en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit betekent onder andere dat u geen mogelijkheden heeft tot aanvulling van de beroepsgronden buiten de beroepstermijn en dat uw beroepsgronden moeten voldoen aan het relativiteitsvereiste. U wordt verzocht in uw beroepsschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is. De Crisis- en herstelwet is te raadplegen op www.wetten.overheid.nl.

Informatie

Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Wanne Verweij via telefoonnummer 070 - 326 1135 (op dins- en donderdagen) of stuurt u een e-mail naar wverweij@rijswijk.nl.

Rijswijk, 15 november 2012

Burgemeester en wethouders voornoemd, H.W.M. Klitsie (wnd.)

drs. A. de Baat, secretaris.

Naar boven